infa.lt

Arvydas Akstinavičius. Kitokia nuomonė apie Igną Vėgėlę

07 gruodžio
13:21 2023
Arvydas Akstinavičius

Autoriaus asmeninio archyvo nuotr.

Ignas Vėgėlė nuo praėjusio trečiadienio, t. y. lapkričio 29 d., tapo vienu labiausiai viešojoje erdvėje figūruojančių politikų. Taip, nesuklydau, įvardindamas jį kaip politiką, nes siekis tapti valstybės vadovu yra politinis veiksmas.

Neplanavau reikšti savo nuomonės apie I. Vėgėlę, nei kaip apie politiką, nei kaip apie asmenį. Pliūpsnis prirašytų nesąmonių apie Igną internetinių portalų komentaruose, netapo priežastimi dėstyti kitokią nuomonę apie jį, nes išgalvotų purvinų neigiamybių skleidžiama gausa neabejotinai yra susinervinusių jo oponentų veiksmai.

Veiksmai, kuriais drauge pripažįstama, kad I. Vėgėlė yra rimta politinė figūra, galinti numelioruoti tą politinę pelkę, kurioje savanaudiškai valstybe dešimtmečiais parazitavo įvairūs politiniai veikėjai ir jų sukurtos politinės organizacijos.

Tačiau, kuomet savaitgalyje iš keleto Lietuvos regionų išgirdau naujieną, kad Ignas Vėgėlė yra „konservatorių projektas“ – susimąsčiau. Rimtai susimąsčiau ir nutariau, visgi, pareikšti kitokią nuomonę. Juolab, kad panašius išvedžiojimus jau teko girdėti prieš daugiau, kaip tris dešimtmečius.

Tai buvo pirmieji po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Prezidento rinkimai 1993 m. Du kandidatai – Stasys Lozoraitis ir Algirdas Mykolas Brazauskas. Garbė tuometinei Socialdemokratų partijai, oficialiai parėmusiai St. Lozoraičio kandidatūrą. Aš nuo LSDP buvau deleguotas į St. Lozoraičio rinkimų štabą.

Kodėl prisiminiau tuos laikus ir ką jie bendro turi su dabartiniais 2024 m. LR Prezidento rinkimais?

Pasirodo, kad kai kurios rinkimų metodikos, grindžiamos melu ir pramanytais išvedžiojimais, nesensta dešimtmečiais. Dar 1993 m. Prezidento rinkimų kampanijos pradžioje teko išgirsti kalbas, jog „už Lozoraičio nugaros kyšo Landsbergio barzdelė“.

Jau vėliau, po rinkimų, paaiškėjo, kad tokias kliauzas skleidė būsimos konservatorių partijos veikėjai, o A. M. Brazausko rinkimų štabas sėkmingai jomis naudojosi.

Anuomet, 1993 m., tokios politinės intrigos suveikė, St. Lozoraitis pralaimėjo. Manau, kad dabar, jau žvelgiant į trijų dešimtmečių prabėgusį Lietuvos valstybės laikotarpį, anuomet su juo pralaimėjo ir Lietuva, ir jos piliečiai.

Dar nežinau, bet neatmesčiau, kad ir dabar tie patys konservatoriai skleidžia paskalas apie I. Vėgėlę, kaip „konservatorių projektą“. Tikslas, neabejotinai, analogiškas, kaip ir prieš tris dešimtmečius – kuo labiau pakenkti vienam rimčiausių pretendentų į LR Prezidento postą. Ir tuo, be abejo, suinteresuoti ne vien konservatoriai.

I. Vėgėlė nėra politikos naujokas. Jo politines pažiūras, vertybes, principingumą patvirtina istoriniai faktai, paneigiantys bet kokias oponentų politines blevyzgas. Būtent dėl I. Vėgėlės, dar 2008 m. pademonstruoto tvirto politinio stuburo, įsitikinimų, konservatoriai – o tai jiems yra būdinga, gali nekęsti Igno, kaip politinio varžovo, grįžtančio į didžiąją politiką.

Konservatoriams, 2008 m. siekiantiems pajungti į savo gretas tuometinius krikščionis demokratus, nepavyko vieno iš tuometinių krikdemų lyderių – I. Vėgėlės nei privilioti politiniu rojumi – šviesiu ir sočiu politiniu rytojumi (skirtingai nuo kitų – stundžių, saudargų ir co), nei sulaužyti jo politinių įsitikinimų.

Tai teigiu, gerai žinodamas faktus ir prisimindamas mūsų su Ignu 2008-2010 m. bendravimo laikotarpį, kuomet jis jautriai išgyveno krikdemų parsidavimą konservatoriams, o man dar galutinai nebuvo išblėsusi Socialdemokratų partijos parsidavimo LDDP istorija.

Ir tai nėra vien mano asmeniniai prisiminimai. Savo kritišką poziciją į merkantiliniais interesais grįstas konservatorių jungtuves su krikščionimis demokratais, I. Vėgėlė ne kartą išsakė ir viešai. Pacituosiu vieną iš jų (XXI amžiaus, 2008-03-14): „Šis nenatūralus susijungimas, tai pasekmė šiandieninės Lietuvos būsenos.

Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje atsirado be galo daug laisvės visomis prasmėmis. Perėjimas iš būsenos – nieko negalima, į būseną – galiu viską, į paviršių išstūmė godumą, savanaudiškumą. Šiandien daug kas mūsų visuomenėje vadovaujasi vienu vieninteliu principu: naudinga tik tai, kas naudinga man asmeniškai.

Jei man nenaudinga, turi būti nenaudinga ir visiems kitiems. Vien asmeninės naudos siekimas – šių partijų susijungimo atspindys. Konservatoriai jau seniai elgiasi labai pragmatiškai. Jie siekia panaikinti konkurentus…“.

Tuomet, prieš 15 metų, savo politines nuostatas I. Vėgėlė grindė krikščioniškomis vertybėmis, socialine parama, atotrūkio mažinimu tarp ypač turtingų ir mažai uždirbančių, teigdamas, kad turi būti alternatyva sustabarėjusiam, neretai jokiai ideologijai neatstovaujančiam ir besirūpinančiam tik savo asmenine gerove parlamentarui (ten pat, XXI amžius, 2008-03-14).

Tai ar kas pasikeitė I. Vėgėlės politinėse pažiūrose, įsitikinimuose, vertybėse, ideologinėse nuostatose per tuos 15 metų, nuo jo pasitraukimo iš politikos iki dabartinio grįžimo? Tai ką Ignas kalbėjo anuomet ir tai ką girdžiu dabar, manau, kad ne.

Ar pamatinių politikos vertybių stabilumas, pažiūrų, įsitikinimų nuoseklumas, gali būti vadintini populizmo klasika, kuo I. Vėgėlės politiniai priešininkai bando jį šmeižti? Be abejo, kad ne. Tiesiog, I. Vėgėlės sumenkinimui politiniai priešininkai naudoja politinių manipuliacijų, pirmiausia, manipuliacijų žmonių sąmone, veikimo būdus.

Kadangi viešojoje erdvėje dominuoja su tikrove prasilenkianti informacija Igno Vėgėlės atžvilgiu, todėl, manau, Lietuvos žmonėms prieš Prezidento rinkimus reikalinga ir kitokia nuomonė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 167

Žymos:

Atsiliepimų 37

  1. Tomas Jakutis    -  2023-12-07, 13:46

    Krikdemų partijos sunaikinimas yra vienas didžiausių Tėvynės sąjungos laimėjimų, = Lietuvos pralaimėjimų.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Tiesa 2    -  2023-12-09, 19:54

      Sutinku su jumis, gerb. T. Jakuti! Aišku, gaila ir liūdna, bet Krikdemų sunaikinimas, ką įvykdė TS konservatoriai ir gerb. A. Akstinavičiaus Socialdemokratų sąjungos-LSDS sunaikinimas, ką padarė LSDP=LDDP=LKP=TSKP yra išties didžiausi Lietuvos politiniai pralaimėjimai..

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Romas    -  2023-12-07, 13:51

    Teisingai padarėt, parašydamas šį straipsnį. Piktavalius demaskuoti būtina.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Raimundas    -  2023-12-07, 14:36

    Teisingai atlikote pareigą primindamas teisingus faktus. Kai kas pamiršo, o jauni nežino,- jiems bruka kitokią sužiomotą informacija. Sėkmės visiems.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Egis    -  2023-12-07, 14:42

    Asmeniškai aš nemačiau jokių Vėgėlės viešai deklaruotų vertybių, įsitikinimų ar konkrečiai Lietuvai atliktų darbų. Žinau, kad turi turtingą tėvą, kuris visą jo gyvenimą klojo pinigais. Net rėmė Grybauskaitės rinkimų kampaniją.

    Kai žmogus viską turi nuo mažens, už ką ir prieš ką jam kovot? Tad Vėgėlės asmenyje, kažkokio kovotojo už Lietuvos ateitį nematau. Matau kovotoją už LT prezidento postą.

    Atsakyti į šį komentarą
    • bobulyte    -  2023-12-08, 03:59

      Jei jo tevas reme kgbistne preze,tai ir jo sunelis seka tom pedom,susikibes rankelemis su tulpe prie Baltarusija,kai mes,kaimynai,ptivalome taikiai sugyventi su kaimynais,kuriu,deja,nepasirinksi,o ne kurstyti nesantaika.,nuo ko tik paprastiems zmonems gyventi sunkiau.Nu cia jo nuopelnas tai tikrai…Turtingivargsu nesupras.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Anonimas    -  2024-01-06, 16:26

      labai svarbus pamąstymas.

      Atsakyti į šį komentarą
  5. Taika    -  2023-12-07, 14:52

    As balsuosiu tik uz Taikos Prezidenta. Toks yra tik 1 kandidatas – Eduardas Vaitkus. Visi kiti ruosiasi Karui ir nori priversti Tauta kariauti, nes taip nusprende vadinamasis ëlitas”. Ne isimtis ir gerb. I.Vegele, todel jo kandidatura atkrenta.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Romas    -  2023-12-07, 15:14

      Deja taikos ar karo klausimą sprendžiame ne mes. Ir ne ukrainiečiai…
      Jis, kaip ir 1939 metais, sprendžiamas Maskvoje.

      Atsakyti į šį komentarą
      • dratas    -  2023-12-07, 16:22

        Ne visai taip – galim pasiduoti – nebombarduos, nešaudys, pakeis valdžią, pabus, o vėliau be kariuomenės išvysime. Ar ne taip buvo?

        Atsakyti į šį komentarą
        • Romas    -  2023-12-07, 17:16

          Pasidavėm 1940 m…. Ar jau pamiršai?

        • jo jo! Kur jau ne :)))    -  2023-12-07, 18:07

          „Nešaudė, į konclagerių šaltį nevežė, Rainių nebuvo“ Jei rusai pasirodys, pirmiausia reikia išnaikinti išdavikus, KGBistus, tada galima gintis nebijant peilio į nugarą.

      • santarve    -  2023-12-08, 04:10

        Bet provokuoti Kremliu taineprotinga,nes nukreipta ugnis i mus.Bukime neutralus,nesokime i akis,net seoliai moke -kaimynu nepasirinksi,gyvenkime nesikisdami ir taikiai

        Atsakyti į šį komentarą
    • Oho    -  2023-12-07, 19:30

      Oho kiek cia Karo gerbeju… Atrodo tik ir laukia, kad cia kruvos lavonu voliosis po kojomis. Tik tie karo saukliai ar patys kovos, ar tik uz nugaru slepsis? Manau ne tik slepsis, bet ir begs per upeli is Lietuvos.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Pritariu    -  2023-12-07, 19:42

      Šitą žinią reikia skleisti, nes oficiozai ją blokuoja.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Negirdėjau    -  2023-12-07, 19:55

      Kad Vėgėlė būtų už karą. O senjoras Vaitkus būtų geras sveikatos ministerijos reikaluose, iki prezidento netraukia

      Atsakyti į šį komentarą
      • one    -  2023-12-08, 04:15

        Beje,O kuo „traukia ” vegele,ar kad biciuliavosi su kgb tulpe,…kai dek karo tai jis jau pasisake,kad reiketu „pasitart su nato”-atsiklaust…

        Atsakyti į šį komentarą
    • taika    -  2023-12-08, 04:03

      Nervai isseko nuo tu ginkluociu ir karu liaupsinimo,balsuosiu uz taika.Zmonijai reikalinga taika,o ne ginklu zvanginimas ir siaubinga itampa…

      Atsakyti į šį komentarą
  6. Nebaigiau skaityti!    -  2023-12-07, 15:03

    Kai man rimtai atrodantis zmogus irodineja,kad lietuvisku „politiniu partiju skirtinga kilme ir tikslai,morale ir politika,kad tarp gauju yra konkurencija”,as visada palieku jau pabodusio cirko tribunas. Teiesko kitu pacientu savo pasakoms!

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Britanija Smirda    -  2023-12-07, 15:29

    Romai, suklydai ar galva negalvoja…?!

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Vienas klausimas    -  2023-12-07, 15:47

    Ar tikrai žinote, kad pretendentas nėra mūsų “draugų ir partnerių “ produktas?

    Atsakyti į šį komentarą
    • Jei    -  2023-12-07, 20:10

      nebutu – nieks net neisleistu i taka prie lovio! O siaip,verta padiskutuoti : kokiu budu postsovietinese salyse,beveik sinchroniskai pasodinti i sostus iseiviai is JAV ir netgi idomios orientacijos!? Sutapimas!? As tai abejoju!

      Atsakyti į šį komentarą
  9. :)    -  2023-12-07, 16:51

    Jeigu rinkimai ką nors keistų, jie jau seniai būtų uždrausti. (Markas Tvenas)

    Atsakyti į šį komentarą
  10. akivaizdu    -  2023-12-07, 21:50

    tik vienas klausimas,bet esminis: kodėl Vėgėlė taip valdžios ruporų reklamuojamas ,o kitas kandidantuojantis Kundrotas – pasodintas ir vėl??

    Atsakyti į šį komentarą
    • ozka    -  2023-12-08, 04:18

      Persa mums statytini,kodel prof.Vaitkaus neprileidzia.

      Atsakyti į šį komentarą
      • Pritariu    -  2023-12-11, 11:45

        Per LNK zinias buvo isvardinti visi kandidatuojantys i Prezidento posta, isskyrus 1 – Eduarda Vaitku. Tai kaip tai suprasti? Cia visiskas melas, o LNK melo ruporas. Ner Kandrota paminejo, o Vaitkaus ne. Vadinasi labiausiai jie bijo gerb. E.Vaitkaus. Todel uz Vaitku ir balsuosime.

        Atsakyti į šį komentarą
  11. K 300    -  2023-12-07, 22:30

    Vėgėlė projektas…
    Banksterius pakeis teisininkai🥴

    Atsakyti į šį komentarą
  12. nežinomas žmogus.    -  2023-12-08, 09:24

    Antraštė provokuojanti , o argumentų už nerasta.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

jas galimai tvitkino(o tai ipač žiauru)ir gal net prievartavo(o tai jos kaip nepastebėjo).Bet šeip geras...

Praėjo nepilni 2 metai nuo Putino sudegusio tanko demonstravimo prie Katedros Vilniuje, ir še jums...

Amerikoje veikia tokiu pat principu kaip Putinas,ka reiskia pinigai....

Turėjau ir turėsiu 1....

Durnių durniai ir sociopatai. Nusikaltėliai....

Jis jau pasitelkė sienos statybą kurios nepastatė....

Jei tiki tuo, ką skaitai - neskaityk :)...