infa.lt

Davidas Cameronas grįžo į valdžią

14 lapkričio
06:30 2023

Deividas Kameronas

Didžiosios Britanijos Ministras Pirmininkas Riši Sunakas atliko reikšmingiausius pertvarkymus savo kabinete per savo kadenciją.

Labiausiai lauktas sprendimas buvo Suelos Braverman atleidimas iš vidaus reikalų sekretorės pareigų.

Netikėčiausias buvo Deivido Kamerono (David Cameron) paskyrimas užsienio reikalų ministru. Tai pirmas kartas per 50 metų, kai į vyriausybę grįžo buvęs ministras pirmininkas.

D. Kamerono atveju tai reiškia, kad kartu su ministro portfeliu jis gaus ir lordo titulą.

Į valdžią grįžo Deividas Kameronas, kuris 2010-2016 m. ėjo JK Ministro Pirmininko pareigas. Jis buvo paskirtas užsienio reikalų, Sandraugos ir (tarptautinio) vystymosi sekretoriumi.

Tokie paskyrimai yra labai reti. Per pastaruosius daugiau nei du šimtus metų tai penkioliktas atvejis. Naujausias pavyzdys iš praeities įvyko prieš penkiasdešimt metų, kai 1970 m. užsienio reikalų sekretoriumi buvo paskirtas buvęs ministras pirmininkas lordas Alecas Douglas-Hume’as.

D. Camerono paskyrimas dar labiau stebina dėl to, kad jis jau kurį laiką nėra parlamento narys, o paprastai ministrais skiriami tik Bendruomenių rūmų arba Lordų rūmų nariai.

Tačiau šią kliūtį lengva apeiti: Ministras Pirmininkas gali rekomenduoti karaliui Karoliui III padaryti D. Cameroną lordu Cameronu, ir tuomet jis automatiškai tampa Lordų Rūmų nariu.

Ekspertai, atsižvelgdami į naujojo užsienio reikalų sekretoriaus patirtį, jau dabar pavadino Deivido Kamerono sugrįžimą didele sėkme pačiam ministrui pirmininkui.

D. Kameronas yra bene vienintelis šiuolaikinis Didžiosios Britanijos politikas, dirbęs ir dirbantis lygiaverčiai su visais svarbiausiais pasaulio lyderiais – nuo Joe Bideno ir Vladimiro Putino iki Xi Jinpingo ir Emmanuelio Macrono, jau nekalbant apie ES vadovus.

Izraelyje jis laikomas vienu iš labiausiai proizraelietiškų britų lyderių. Jis taip pat yra vienas iš labiausiai proukrainietiškai nusiteikusių lyderių.

Nuo 2022 m. D. Kameronas buvo vienas iš aktyviausių vis didesnės karinės, ekonominės ir politinės pagalbos Ukrainai šalininkų, nuolat keliantis šį klausimą kalbose ir straipsniuose.

Kad šiuo atžvilgiu niekas nepasikeitė, D. Kameronas aiškiai pareiškė jau pirmajame savo, kaip ministro, pareiškime.

„Mūsų laukia nelengvi tarptautiniai išbandymai, įskaitant karą Ukrainoje ir krizę Artimuosiuose Rytuose. Šiais milžiniškų pasaulinių pokyčių laikais mūsų šaliai kaip niekada svarbu remti savo sąjungininkus, stiprinti partnerystę ir užtikrinti, kad mūsų balsas būtų išgirstas”, – sakė D. Kameronas.

Deivido Kamerono sugrįžimas į valdžią buvo svarbiausias iš šiandien įvykusių personalo pokyčių JK vyriausybėje.

Jie prasidėjo numatytu vidaus reikalų sekretorės Suelos Braverman atsistatydinimu, kuri prarado ministro pirmininko pasitikėjimą po to, kai praėjusią savaitę laikraštyje „The Times” paskelbė straipsnį, kurį tiek opozicija, tiek daugelis valdančiosios partijos parlamento narių laikė „kurstančiu”.

Naujuoju vidaus reikalų sekretoriumi buvo paskirtas Jamesas Cleverly, taip atlaisvinant D. Kameronui užsienio reikalų sekretoriaus vietą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 141

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....

A5

Tai, kad zydmasonai vadinama vakaru pasauli jau senai uzvalde. O musulmonu ir ypac kinieciu tikrai...

Tik vienas niuansas. Tie "vargšeliai Ukrainos žmonės" (beje, mokantys vienintelę kalbą - rusų) labai norėjo...

Man šiaip yra labai panašu į masonų suorganizuotus masinius jaunimo renginius, tokius kaip Black mater....

Ukrainos žmonės žūsta, o davosomasonai su blackroku priešakyje tuo naudojasi. Pelnytis iš į karą patekusių...