infa.lt

„Imk arba palik”: Išsivysčiusios šalys nenori privalomai finansuoti klimato kaitos fondo

06 lapkričio
10:08 2023

infa.lt montažas

Derybose dėl pasaulinio fondo, skirto kovai su klimato kaita susijusioms nelaimėmis, JAV siekė susitarti dėl savanoriškų mokėjimų į fondą.

Šeštadienį derybininkai pasiekė trapų susitarimą dėl tarptautinio fondo, skirto nuo klimato kaitos nukentėjusioms šalims finansuoti, metmenų po kelias valandas trukusių aštrių ginčų, pranašaujančių būsimus nesutarimus vėliau, šį mėnesį, vyksiančiose pasaulinėse derybose dėl klimato kaitos, – praneša „Politico” leidinys.

Į Abu Dabyje gerokai po saulėlydžio sudarytą susitarimą buvo įtraukta JAV reikalauta nuostata, pagal kurią mokėjimai į fondą būtų savanoriški – Bideno administracijai paliekama galimybė neprisidėti.

Nesėkmingos derybos dėl pagalbos klimato kaitos stabdymo priemonėms vyko likus kelioms savaitėms iki beveik 200 valstybių susitikimo Dubajuje, kur lapkričio 30 d. prasidės pasaulinė klimato konferencija, ir išryškino besivystančių šalių nepasitikėjimą JAV ir kitomis turtingomis valstybėmis po daugelį metų netesėtų finansinių pažadų.

Savaitgalį vykusiose diskusijose beveik visi liko nepatenkinti, įskaitant JAV.

„Tai tekstas, kurį reikia priimti arba palikti”, – sakė Suomijos derybininkas Outi Honkatukia (Outi Honkatukia), vienas iš 24 šalių komiteto, atsakingo už klimato fondo kūrimą, pirmininkų.

Dokumente pateikiamos rekomendacijos dėl klimato fondo struktūros, skirtos skurdesnėms šalims, kurios patiria neišvengiamą žalą dėl kylančių jūrų, stiprėjančių potvynių ir ilgesnių sausrų – Jungtinių Tautų kalba vadinamų nuostoliais ir žala. Šis pasiūlymas bus svarstomas pasaulinėse klimato derybose, vadinamose COP28.

Tekste taip pat siūloma, kad Pasaulio bankas ketverius metus laikinai valdytų fondą – tai dalinis JAV laimėjimas – ir pavedama būsimai valdybai sukurti fondo lėšų paskirstymo sistemą. JAV pasiūlė, kad fondas būtų visam laikui įkurdintas Pasaulio banke.

Daug pykčio: JAV, siekiančios, kad klimato kaitos fondui vadovautų Pasaulio bankas, susiduria su neigiamais vertinimais

„Milijardai žmonių, jų gyvybės ir pragyvenimo šaltiniai, kurie yra pažeidžiami klimato kaitos padarinių, priklauso nuo to, ar COP28 bus priimtas šis rekomenduojamas požiūris”, – pareiškime teigė šių metų konferencijos pirmininkas iš Emyratų Sultanas Ahmedas al Džaberas.

Paskutinėmis derybų akimirkomis įsivyravo drama. Po to, kai Honkatukia trenkė plaktuku ir paskelbė tekstą galutiniu, JAV derybininkė Christina Chan pasakė grupei: „Tai nėra bendro sutarimo dokumentas.”

Kai kurie klimato aktyvistai kritikavo šį rezultatą.

„Tai, kad JAV galiausiai net nesugebėjo sutikti su labai sušvelnintu tekstu, kai privertė besivystančias šalis jam pritarti, liudija, kad jos nesistengia sąžiningai užtikrinti fondo veiksmingumo”, – sakė Lien Vandamme, Tarptautinio aplinkosaugos teisės centro vyresnioji kampanijos dalyvė.

Penktadienį Abu Dabyje prasidėjus komiteto posėdžiui, neišspręsti klausimai, įskaitant tai, kur fondas bus įkurtas ir kurios šalys galės naudotis jo lėšomis. Tačiau labiausiai keblus klausimas buvo nustatyti, kas įneš grynųjų pinigų.

Besivystančios šalys kaltino JAV ir kitas turtingas valstybes, kad jos nesugeba paremti neturtingų, pažeidžiamų šalių po klimato kaitos sukeltų nelaimių.

„Skurdžiausios šalys patiria didėjančias skolas ir didėjančius nuostolius, vargiai susidorodamos su šiais nuostoliais ir žala. Todėl negalime sutikti su atsitraukimu į savanorystę (savanoriškus įnašus)”, – šeštadienį sakė Barbadoso vyriausiasis derybininkas Avinash Persaud.

Galutiniame tekste išsivysčiusios šalys raginamos teikti finansinę paramą ir teigiama, kad fondas gali gauti lėšų ne tik iš vyriausybių, bet ir iš įvairių kitų šaltinių, įskaitant privatųjį sektorių ir „novatoriškus šaltinius”.

Ir išsivysčiusios, ir besivystančios šalys teigė, kad pritars tekstui, tikėdamosi, kad ateityje galės patobulinti fondo veiklą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 176

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Jinas    -  2023-11-06, 10:55

    Tas fondas bus iš vogtas, iki paskutinio cento.
    Tai garantija.
    O klimatas keičiasi jau tūkstančius metų.
    Tai tas pats kas įkurti fonda, kad sustabdyti žemės sukimąsi.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-11-06, 14:15

    Būtinas daugiamilijardinis fondas…
    Kai slinko ledynai, – tai nuo didelių dinozaurų kūnų…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2023-11-06, 16:11

    Tikrasis mokslas yra paslėptas,tikrosios žinios yra prieinamos tik išrinktiesiems,tarnaujantiems parazitams.Pavieniai tiesos skleidėjai šmeižiami,juodinami,išjuokiami ir net žudomi.Pasaulio visuomenė pasodinta ant vartojimo adatos arba ties išgyvenimo riba,taip užmušant bet kokias šviesesnes mintis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O pasirodo žmogelis yra pažengęs leftistas. KArbaukiui, matyt, tai nekelia problemų....

infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...