infa.lt

Vanduo prieš senėjimą

14 lapkričio
01:01 2016

paveikslėlisVanduo sudaro mūsų kūno pagrindą. Mūsų viduje teka upės ir upeliai. O mes patys – ne kas kita, kaip tarpusavyje susisiekiančių indų sistema, kurioje juda įvairiausių skysčių srautai, sąveikaujantys tarpusavyje.
Mūsų kūno gyvybė yra palaikoma cheminėmis reakcijomis vandens tirpale – maitinamosioms medžiagoms patenkant į ląsteles per tarpląstelinį skystį ir pašalinant šalutinius reakcijų produktus vėlgi per jį.

Organizmas apie 75 procentus sudarytas iš vandens. Daugiausiai jo yra galvos smegenyse – apie 90%, kraujyje – apie 80%, raumenyse – 75%, odoje ir kepenyse yra apie 70%, ir netgi kauluose yra apie 20% vandens. Atsiradęs šiame pasaulyje žmogus 90% būna sudarytas iš vandens, o mirdamas – tik iš 55%, o kartais ir mažiau…

Senėjimo procesas, iš esmės – tai vandens praradimas ląstelėse ir organizmo vandens resursų išsekimas. Prarasdami vandenį mes imame sirgi ir senti. Prancūzų medikas-fiziologas-biologas Alexis Carrel aptiko, jog ląstelė yra nemirtinga su sąlyga, kad nuolatos papildomas ląstelės skystis, o jos atliekos efektyviai šalinamos. O medicinos daktaras Fereydoon Batmanghelidj įrodė, jog pakankamo kiekio paprasto vandens vartojimas padeda žmonėms išvengti daugybės ligų, įskaitant tokias, kaip opa, astma, alergija, artritas ir t.t.

Kiek vandens reikia išgerti per dieną?

Žmogus kur kas lengviau kenčia alkį, nei geriamo vandens trūkumą. Be maisto galima išgyventi apie 40 dienų, – be vandens tik 7 dienas, o vaikai ištveria dar mažiau – 2-3 dienas.

Nustatyta, jog mūsų organizmui būtina mažiausiai 2,5 litro vandens į parą. Apskaičiavimas paprastas – kiekvienam kilogramui kūno svorio būtina 30 ml paprasto vandens, pavyzdžiui, jei jūsų svoris siekia 70 kg, tai jūsų organizmui būtinas vandens kiekis yra 2100 ml vandens į parą.

Dažnai mes geriame vandenį tik tada, kai jaučiame troškulį, o tai reiškia, kad organizmas jau yra gerokai dehidruotas, jam trūksta vandens, kurio kiekis būtų maždaug 3 stiklinės.

Vandens trūkumo organizme požymiai – vangumas, nuovargis, nerimas, susierzinimas, pyktis, veido paraudimas, išsiblaškymas, dusimas, nesusijęs su plaučių ligomis, neramus miegas, depresija.

Kad smegenys normaliai funkcionuotų, joms yra būtinas pakankamas vandens kiekis. Jeigu organizmas jaučia aštrų vandens trūkumą, – tai smegenys ima dirbti kriziniu režimu, reguliuodamos vandens paskirstymą taip, kad jo gautų patys gyvybiškai svarbiausieji organai. Likę organai arba gauna jo minimaliai, arba negauna visiškai.

Kokį vandenį geriau gerti?

Geriausias ir patikimiausias būdas gauti kokybiško geriamo vandens (be „civilizacijos priemaišų“) – tai ištirpusio ledo vanduo. Jį lengvai galima paruošti namų sąlygomis. Leistina gerti patikimos įmonės vandenį parduodamą buteliuose. Tik jis neturi būti gazuotas.

Vanduo iš krano dideliame mieste turi daug žalingos energetikos ir, kaip bebūtų valomas, jame išlieka daugybė kenksmingų cheminių elementų. Pridėtas chloras, iš vienos pusės, sunaikina daugybę bakterijų, tačiau, kadangi chloras yra labai aktyvus halogenas, būdamas vandenyje jis tampa kenksmingu organizmui. Tokio vandens vartojimas žymiai padidina riziką susirgti vėžiu bei daro bendrą negatyvų poveikį žmogaus sveikatai.

Kaip teisingai gerti vandenį

Labai sveika iškart atsibudus išgerti apie 300 ml vandens.

Vienu ypu reikėtų gerti ne daugiau vieną stiklinę vandens, po to padaryti 20 minučių pertraukėlę.

Mažiausia pusvalandį prieš valgį reikėtų išgerti 1 stiklinę (200 ml) vandens.

O štai iškart po valgio vandens (ypač šalto) gerti nerekomenduojama. Ant maisto užpiltas skystis trukdo virškinimo procesui ir maistas blogai suvirškinamas. Po ko neužilgo vėl pajaučiamas alkio pojūtis. Dėl to greito maisto restoranuose milžiniški sumuštiniai užpilami Coca-cola.

Žmonėms linkusiems į nutukimą, reikalinga mažiau vandens, – jie turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju savo vandens vartojimo režimo atžvilgiu.

Reikėtų atkreipti dėmesį į šlapimo spalvą, pagal kurią galima spręsti apie organizmo sveikatos būklę. Ryte spalva gali būti bet kokia, tačiau jei dieną spalva yra aiškiai geltona – tas sako apie organizmo dehidrataciją. Esant normaliam vandens gėrimo režimui, į tualetą einama 5-6 kartus į dieną, tai yra maždaug kas 2-2,5 valandas.

Ar gali kava, arbata, gazuotas vanduo pakeisti paprastą vandenį?

Arbata, kava, Coca-cola, saldūs gazuoti vaisvandeniai, įprastai turi savo sudėtyje kofeino – stipraus skysčius iš organizmo šalinančio ingrediento, kuris išveda vandenį iš ląstelių, iššaukdamas organizmo dehidrataciją (vandens trūkumą). Alkoholiniai gėrimai irgi turi vandens šalinimo efektą, todėl alaus ar vyno vartojimas mažina bendrą vandens kiekį organizme. Kava, gazuoti gėrimai, žalia ar juoda arbata negali pakeisti vandens.

Kiekvieną dieną iš žmogaus organizmo pašalinama apie 2,5-3 litrai vandens. Ir jeigu žmogus neišgeria tiek pat švaraus paprasto vandens, o malšina troškulį įvairiais gėrimais, vandens balansas sutrikdomas. Tai reiškia, jog mūsų kūnui iškilo rimta grėsmė.

Ar galima papildyti vandens kiekį vaisiais ir daržovėmis?

Šviežiais vaisiais ir daržovėmis galima. Pusė kilogramo obuolių beveik tolygu 0,5 litro vandens. Tai reiškia, jog neskaitant pagrindinio maisto, būtina kasdien suvalgyti dar ir 2,5 kg obuolių (arba kitų vaisių ir daržovių). Skystas maistas (sriubos, košės) mums yra reikalingas išlaikyti normaliam virškinimui. O štai apykaitos procesams audiniuose ir organuose išsaugoti mums reikalingas visiškai kitoks vanduo. Švarus geriamas vanduo.

Tam, kad gautų švarų vandenį iš skysto maisto, organizmui teks taip paprakaituoti, jog neliks energijos kokybiškam širdies, smegenų, kraujotakos sistemos, raumenų ir visų kitų organų darbui. Be vandens žmogus gyventi negali. Todėl išvada viena – gerkite švarų vandenį be viso to, ką suvalgote.

Vandens nauda organizmui akivaizdi. Šiam faktui nereikia jokių įrodymų. Viskas, kas gyva Žemėje kilo iš vandens. Svarbu prisiminti, jog sėkmingam jūsų medžiagų apykaitos organizme vyksmui, jums reikalingas švarus vanduo. Tai kol kas dar nėra deficitinis produktas. Vanduo – tai mūsų gyvybė! Gerkite daugiau vandens ir kelkite savo organizmo sveikatos lygmenį.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį Jums patogiu būdu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 403

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....