infa.lt

Trigliceridų perteklius – tai ne tik blogai, bet ir gerai

01 lapkričio
06:50 2023

Didesnė tikimybė patirti širdies priepuolį, tačiau mažesnė – susirgti demencija, rašo „Kommersant” leidinys.

Didelis trigliceridų kiekis kelia siaubą žmonėms, ypač vyresnio amžiaus: plačiai žinoma, kad jis labai padidina širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, įskaitant širdies priepuolius, riziką. Naujausias Australijos mokslininkų darbas rodo, kad padidėjęs trigliceridų kiekis yra susijęs su mažesne demencijos tikimybe.

Tyrime dalyvavo daugiau kaip 80 000 vyresnio amžiaus žmonių ir nustatyta, kad tie, pas kuriuos trigliceridų kiekis buvo tarp „normaliai padidėjusio” ir „vidutiniškai padidėjusio”, rečiau sirgo demencija, palyginti su bendraamžiais, kurių trigliceridų kiekis buvo mažesnis.

Per šešerius metus demencija išsivystė 3% vyresnio amžiaus žmonių, kurių trigliceridų kiekis buvo didžiausias, tačiau jų buvo perpus mažiau nei tiriamojoje grupėje, kurioje trigliceridų kiekis buvo mažiausias (6%).

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad jie dar netvirtina, jog trigliceridai kažkokiu neištirtu būdu apsaugo smegenis, tačiau mano, kad vieno tyrimo nepakanka, kad jau būtų galima teikti rekomendacijas.

Pagrindinė tyrimo autorė, Australijos Monašo universiteto (Monash University) mokslininkė Zhen Zhou (Žen Džou) išsakė mintį, kad svarbiausia ne tiek pats trigliceridų kiekis, kiek kiti pacientų sveikatos rodikliai.

Ji rašo, kad dažnai vyresnio amžiaus žmonės, kurių trigliceridų kiekis yra mažas, tuo pat metu netenka svorio – dėl įvairių priežasčių: arba jie prastai maitinasi, arba serga, arba tiesiog jau vystosi senatvė, kuri pati savaime gali būti prastas demencijos prognozės požymis. Priešingai, vyresnio amžiaus žmonės, kurių trigliceridų kiekis yra didelis, paprastai maitinasi gerai ir turi mažiau sveikatos problemų.

Zhen ir jos kolegos savo hipotezę tikrino ne tik atlikdami savo tyrimą, bet ir remdamiesi dideliais duomenų rinkiniais, gautais iš anoniminių ligos istorijų Australijoje, JAV ir Jungtinėje Karalystėje.

Hipotezė pasitvirtino: žmonės, kurių trigliceridų kiekis buvo mažas, žymiai dažniau sirgo demencija nei tie, kurių trigliceridų kiekis buvo didelis. Žen bandė atsižvelgti į papildomus veiksnius, tokius kaip antsvoris, rūkymas, hipertenzija ir cholesterolio kiekis, ir rezultatas vis tiek buvo toks pat.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 274

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Visas ligas    -  2023-11-01, 09:06

    sukelia nuolatinis stresas ir neviltis del rytdienos!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...

Avulis jau pasirūpino savo viešbutko apygvendinimu....

apmokės Lietuva. Nusimausim paskutinius triusikus ir išlaikysim 5 štukas fokiečiukų....

viskas gerai, tik nereikėjo pasiduoti spaudimui, ir palikti mirties bausmę....

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....