infa.lt

JAV valdžia paskelbė visapusišką karą „Meta” kompanijai

25 spalio
16:02 2023
Meta vadovas Markas Zuckerbergas

Markas Zuckerbergas | (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Socialiniai tinklai „Facebook” ir „Instagram” kenkia paaugliams, tačiau „Meta” nesistengia to ištaisyti. Taip teigia 41 JAV valstijos ir Kolumbijos apygardos generalinis prokuroras, pateikęs ieškinius prieš Marko Zuckerbergo korporaciją ir pažadėję kovoti su jos produktais taip pat uoliai kaip su tabaku ir opioidais.

Bendrovė „Meta Platforms” savo socialinius tinklus „Facebook” ir „Instagram” (priklausančius bendrovei „Meta”) sąmoningai aprūpino tokiomis funkcijomis, kad kuo labiau suviliotų paauglių auditoriją ir vaikus.

Be to, bendrovė ir toliau reklamuoja savo socialinius tinklus jaunesniems nei 13 metų vaikams, o tai draudžia ir pačios „Meta” taisyklės, ir JAV federaliniai įstatymai. Tiek „Facebook”, tiek „Instagram” gali pakenkti vaikų ir paauglių psichinei sveikatai, tačiau bendrovė, tai suprasdama, nesiėmė jokių veiksmų šiai padėčiai ištaisyti.

Tai trumpas sąrašas reikalavimų, kuriuos pateikė 41 JAV valstijos generaliniai prokurorai ir JAV Kolumbijos apygardos prokuratūra, pateikę ieškinius prieš „Meta” platformas apygardos ir federaliniuose teismuose, pranešė „The Wall Street Journal” leidinys.

Kolorado ir Kalifornijos valstijos vadovavo bendram 33 valstijų ieškiniui (.PDF) JAV Šiaurės Kalifornijos apygardos apylinkės teisme. Kolumbijos apygardos ir dar aštuonių valstijų valdžios institucijos pateikė atskirus ieškinius, kuriuose iš esmės pateikiami tie patys argumentai ir kaltinimai.

Prokurorai nuo 2021 m. lapkričio mėn. atlieka tyrimą dėl „Meta” veiklos, susijusios su jos produktų poveikiu paaugliams ir vaikams. Tyrimui vadovavo Tenesio ir Kolorado valstijų generaliniai prokurorai Džonatanas Skrmetis ir Filas Veiseris.

Tyrimo pagrindu ir atspirties tašku tapo buvusios „Meta” darbuotojos Frances Haugen nutekinti vidaus dokumentai, kuri žurnalistams pateikė daugiau kaip 20 tūkst. ekrano nuotraukų su dokumentais, vidiniu darbuotojų susirašinėjimu ir korporacijos prezentacijomis.

Tarp gausybės vidaus dokumentų buvo ataskaita apie „Meta” vidaus tyrimą dėl „Instagram” darbo ir socialinio tinklo įtakos paaugliams. Ji parodė neigiamą poveikį didelei auditorijos daliai.

Paaiškėjo, kad „Instagram” ypač kenkia jaunimui, o labiausiai – paauglėms mergaitėms. Taigi, paaiškėjo, kad „Instagram” yra susijęs su nerimo lygio padidėjimu ir depresijos išsivystymu paaugliams. Iš tų jaunuolių, kurie prisipažino turėję minčių apie savižudybę, 13% jaunuolių Didžiojoje Britanijoje ir 6% jaunuolių JAV tai siejo su „Instagram”.

Ieškiniuose teigiama, kad bendrovė, užuot ėmusis priemonių problemai pašalinti, iškart po Frances Haugen incidento sugriežtino darbuotojų prieigos prie svarbios bendrovės vidaus informacijos kontrolę, išformavo komandą, atlikusią „Instagram” poveikio paaugliams tyrimą, ir stengėsi kuo labiau diskredituoti patį tyrimą visuomenės akyse.

Ieškiniuose prokurorai kaltina „Meta” „kuriant psichologiškai manipuliatyvias produkto savybes, kad paskatintų jaunus vartotojus priverstinai ir ilgai kaboti tinkle”. Pasak prokurorų, korporacija sąmoningai įtraukė paauglius į turinio „triušio duobę”, įdiegdama nesibaigiančius „Facebook” ir „Instagram” kanalus ir nuolatinius pranešimų juostas, kurios verčia paauglius grįžti į socialinį tinklą.

Įmonė taip pat kaltinama pažeidusi JAV Vaikų privatumo internete apsaugos įstatymą, nes rinko duomenis apie vaikus be tėvų leidimo.

„Meta” naudojo galingą ir precedento neturinčią technologiją, kad suviliotų, įtrauktų ir galiausiai įviliotų jaunimą ir paauglius,³” – teigiama 233 puslapių ieškinyje. „O jos motyvas – materialinė nauda.”

WSJ šaltinių teigimu, prokurorai ir korporacija ilgą laiką derėjosi siekdami išvengti teismo proceso ir apsiriboti socialinės žiniasklaidos pakeitimų atlikimu. Tačiau valdžios institucijos derybas akivaizdžiai laikė nesėkmingomis. Pati „Meta” yra nustebusi ir nusivylusi valdžios institucijų sprendimu iškelti bylą.

„Nuo pat šio tyrimo pradžios su generaliniais prokurorais pradėjome prasmingą dialogą apie tai, kaip „Meta” jau dabar stengiasi remti jaunimą savo platformose ir kaip „Meta” nuolat dirba, kad pagerintų jaunimo naudotojų patirtį, – sakė „Meta” atstovas spaudai.

„Esame nusivylę, kad vietoj to, kad produktyviai dirbtų su visos pramonės šakos įmonėmis, siekdami sukurti aiškius, amžių atitinkančius standartus daugeliui paauglių naudojamų programėlių, generaliniai prokurorai pasirinko šį kelią”.

Savo ruožtu prokurorai dabar žada „Meta” pradėti plataus masto karą. Generaliniai prokurorai Skrmetti ir Veiseris savo komentaruose pabrėžia, kad 41 valstijos ir Kolumbijos apygardos vienu metu pateikti ieškiniai korporacijai yra lemiamos kovos už Amerikos paauglių psichinę sveikatą pradžia, kuriai valdžios institucijos pasirengusios skirti tiek pat pastangų ir išteklių, kiek jų buvo skirta kovai su rūkymo ir opioidų krize JAV.

„Prieš šešis mėnesius surengėme konferenciją šiuo klausimu, joje dalyvavo daugiau kaip 100 žmonių, – sakė J. Scrmetti, – tai bus mūšis bylinėjimosi su tabako bendrovėmis lygmeniu, opioidų krizės lygmeniu.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 324

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Ir kas    -  2023-10-25, 17:12

    gi atsitiko su tabako ir opijaus verslais? Ogi – nic nieko!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Tripas    -  2023-11-07, 16:25

    Tai tegul pirmiausia su TikToku susitvarko 😉

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...

2024 m. balandžio 26 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijos Seime...