infa.lt

Kanada atšaukė 41 diplomatą, nes Indija pagrasino panaikinti jų imunitetą

22 spalio
12:17 2023
Justin Trudeau

Kanados premjeras Justinas Trudeau | REUTERS

Diplomatai ir 42 jų šeimos nariai išvyko iš Indijos, didėjant įtampai dėl Kanados teiginio, kad Indija prisidėjo prie sikhų lyderio nužudymo Britų Kolumbijoje, praneša „The New York Times” leidinys.

Kanada atšaukė du trečdalius Indijoje įsikūrusių savo diplomatų po to, kai Indija pareiškė, kad šį penktadienį panaikins jų diplomatinę neliečiamybę, taip dar labiau padidindama įtampą tarp abiejų šalių.

Indijos ir Kanados nesutarimai vis aštrėja nuo praėjusį mėnesį Kanados premjero Justino Trudeau pareiškimo, kad Indijos vyriausybės agentai suvaidino tam tikrą vaidmenį Britų Kolumbijoje nužudant sikhų separatistą, kuris buvo Kanados pilietis.

Kanados užsienio reikalų ministrė Mélanie Joly ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad Indija nepateikė „jokios rimtos priežasties” panaikinti diplomatų imunitetą, o tai ji pavadino tarptautinės teisės pažeidimu.

Trečiadienį iš Indijos išvyko 41 Kanados diplomatas ir 42 jų šeimos nariai, sakė M. Joly. Indijoje likus 21 diplomatui, Joly sakė, kad Kanada laikinai uždarys tris konsulatus šioje šalyje ir sutelks paslaugas pagrindinėje diplomatinėje atstovybėje sostinėje Delyje.

Kadangi Indijos veiksmai neatitinka Ženevos konvencijos, kuria reglamentuojami diplomatiniai santykiai tarp valstybių, taisyklių, M. Joly sakė, kad Kanada nesiims panašių atsakomųjų veiksmų, kaip dažnai būna tokių diplomatinių ginčų atveju.

Ketvirtadienį paskelbti diplomatiniai išvykimai nėra pirmieji, kylantys dėl nesutarimų, nors jie yra bene didžiausi.

Kanada liepė išvykti Indijos saugumo tarnybos šalyje vadovui, kai J. Trudeau viešai pareiškė, kad Indija yra susijusi su Hardeep Singh Nijjar nužudymu prie sikhų šventyklos Surrey, Britų Kolumbijoje.

Indija greitai įsakė diplomatui grįžti iš Kanados namo. Indija taip pat sustabdė Kanados piliečių prašymų išduoti vizas teikimą.

Indija yra didžiausias Kanados nuolatinių imigrantų, laikinųjų užsienio darbuotojų ir užsienio studentų šaltinis. Kanados imigracijos ministras Marcas Mileris (Marc Miller) sakė, kad dėl diplomatų išvykimo vėluos vizų ir imigracijos prašymų nagrinėjimas. Pasak jo, 10 vizų centrų, kuriuose indai pateikia pirminius prašymus, valdo rangovai ir jie liks atidaryti, o jo departamentas stengsis sumažinti vėlavimus.

„Kanada yra pasiryžusi priimti visus Indijos piliečius, norinčius atvykti čia aplankyti šalį, dirbti, studijuoti, būti su artimaisiais arba padaryti Kanadą savo namais”, – sakė jis žurnalistams.

M. Joly atsisakė komentuoti, kokias diskusijas, jei apskritai kokias, Kanados pareigūnai veda su Indija dėl teiginio, kad Indijos pareigūnai dalyvavo nušovus P. Nijjarą, garsų nepriklausomos valstybės – Chalistano, į kurią įeitų dalis Indijos Pandžabo valstijos, sukūrimo šalininką.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 95

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiau lai susitvarko savo tvartus....

vietnamiečių turėjo atominį ginklą?? Ar tada Vietnamas užpuolė Ameriką?...

PRIEDURNIO GABALE , A ATGRASINO VIETNAMIECIUS NUO KARO SU AMERIKA , KA ......

SAUNUOLIAI AMERIKIECIAI , SENIAI LAIKAS TVARKA DARYT PASAULYJE...

Kad JAV sprogs -seniai aišku. Dabar svarbiausias rūpestis - kaip padaryti, kad sprogdama pasaulio nesusprogdintų....