infa.lt

Naujoji Zelandija pakrypo į dešinę – rinkėjai nubaudė valdančiuosius

16 spalio
08:21 2023
Naujoji Zelandija, rinkimų apylinkė

foto: Lucy Craymer/Reuters

Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Chrisas Hipkinsas pripažino, kad jo Leiboristų partija pralaimėjo šeštadienio rinkimus, – rinkėjai nubaudė vyriausybę ir nukreipė šalį į dešinę praėjus devyniems mėnesiams po to, kai netikėtai atsistatydino jo pirmtakė Jacinda Ardern, praneša CNN.

Didėjančios pragyvenimo išlaidos dominavo rinkimų kampanijoje, užbaigusioje Naujosios Zelandijos šešerius metus trukusį Leiboristų partijos valdymą, kurio antrąją pusę dominavo griežtos valdančiųjų priemonės reaguojant į koronaviruso pandemiją, kurios pakirto ekonomiką.

Naujosios Zelandijos rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus daugiau kaip 98% balsų, centro dešinioji Nacionalinė partija, vadovaujama buvusio oro linijų vadovo Kristoferio Liuksono, surinko apie 40% balsų.

Nuliūdęs C. Hipkinsas šalininkams pripažino, kad leiboristai negavo pakankamai balsų vyriausybei suformuoti. „Šio vakaro rezultatas nėra toks, kokio norėjome”, – sakė jis, kaip praneša RNZ. „Aš atidaviau visas jėgas, kad pakreipčiau istorijos tėkmę, bet, deja, to nepakako”.

Tuo tarpu laimėjęs K. Luxonas sakė, kad Naujosios Zelandijos gyventojai „balsavo už permainas” ir, kad jo partija dabar imsis darbo suformuojant koaliciją. „Šį vakarą jūs suteikėte mums mandatą vesti Naująją Zelandiją į priekį”, – sakė jis savo šalininkams.

Koalicijos yra įprastos Naujosios Zelandijos mišrioje proporcinėje rinkimų sistemoje, kuri buvo įvesta 1996 m.

Nacionalistinė partija „NZ First” ir jos lyderis Vinstonas Petersas (Winston Peters) potencialiai galėtų tapti koalicinės administracijos karaliumi kartu su libertarine dešiniąja Akto partija.

Tai pirmieji rinkimai Naujojoje Zelandijoje po to, kai baigėsi griežtos koronaviruso užkardymo priemonės, kurioms daugelis nepritarė. Vyriausybė, kovodama su pandemija, anksti ėmėsi griežčiausių pasaulyje pasienio taisyklių, atskyrė šeimas ir beveik dvejus metus neleido atvykti beveik visiems užsieniečiams.

53 metų J. Luxonas yra verslininkas ir buvęs „Air New Zealand” generalinis direktorius, 2021 m. tapęs Nacionalinės partijos lyderiu. Prieš tapdamas opozicijos lyderiu, jis buvo partijos atstovas spaudai įvairiuose vyriausybės departamentuose ir kelių atrinktų komitetų narys.

Rinkėjai balsavimo biuletenyje gauna du balsus: vieną už kandidatą savo vietos rinkimų apygardoje ir vieną už partiją. Kad partija galėtų pretenduoti į vietą parlamente, jai reikia surinkti bent 5% balsų arba laimėti rinkimų apygardos kandidatą.

Kad suformuotų vyriausybę, partijai ar koalicijai reikia 61 iš 120 vietų Naujosios Zelandijos vienų rūmų parlamente – apie 48% rinkėjų balsų.

Oficialius rezultatus rinkimų komisija paskelbs praėjus maždaug trims savaitėms po balsavimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 122

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Taigi    -  2023-10-16, 08:56

    pakrypimai dabar madingi!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

matome pavyzdžius valstybių, kuriose nepriklausoma žiniasklaida nutildyta ar sunaikinta, o demokratijos deguonis – laisvos minties,...

Meluoja ir giriasi tuo ko nėra. Turkijos skačius visada reikia dalinti iš penkių, o gal...

Tai labai jaudina, net klynas šlapias :))))...

Vagis turi sedėti...

Tuoj turėsime kuopos generolų....

>> Baltijos šalys pranešė, kad nedalyvaus, tačiau jos nebuvo kviestos. Dvarniaškės gali paskalyti ir namie...