infa.lt

Vynuogės pagerino pagyvenusių žmonių akių sveikatą

08 spalio
06:40 2023

Vynuogės

Atsitiktinių imčių kontroliuojamasis tyrimas padėjo patvirtinti, kad vynuogių valgymas gerina pagyvenusių žmonių akių sveikatą.

Moksliniame žurnale „Food & Function” paskelbtame straipsnyje mokslininkai nagrinėjo, kaip reguliarus vynuogių vartojimas mityboje veikia akių sveikatos biomarkerių, pavyzdžiui, makuliarinių pigmentų (karotenoidų, lemiančių centrinės tinklainės struktūrą) ir kitų, kaupimąsi.

Tai pirmas toks tyrimas su žmonėmis. Jo rezultatai sustiprina ankstesnių preliminarių tyrimų rezultatus, rodančius, kad vynuogės padeda apsaugoti tinklainės struktūrą ir funkciją.

Vyresnio amžiaus žmonėms padidėja akių ligų ir regėjimo sutrikimų rizika. Tai lemia tokie veiksniai kaip oksidacinis stresas ir didelis pažengusios glikacijos galutinių produktų (AGE) kiekis akies obuolyje. Pastarieji sukelia tinklainės kraujagyslių pažeidimus, ląstelių disfunkciją ir oksidacinį stresą, kuris prisideda prie daugelio akių ligų išsivystymo.

Maistiniai antioksidantai gali sumažinti oksidacinį stresą ir slopinti galutinių glikacijos produktų susidarymą. Tai gali pagerinti tinklainės sveikatą, ypač padidinti geltonosios dėmės pigmento optinį tankį.

Vienas iš natūralių antioksidantų ir polifenolių šaltinių yra vynuogės. Jų naudingosios savybės buvo dvigubai aklo, atsitiktinių imčių, placebu kontroliuojamo tyrimo, atlikto Singapūre, objektas.

16 savaičių 34 pagyvenę dalyviai kasdien vartojo 46 g liofilizuotų valgomųjų vynuogių miltelių arba tokį patį kiekį placebo miltelių (kontrolinė grupė). Kartu kas keturias savaites buvo vertinamas makuliarinio pigmento optinis tankis, karotenoidinių antioksidantų ir glikacijos galutinių produktų kiekis odoje bei su maistu gaunamo liuteino kiekis.

Medikai taip pat kas aštuonias savaites matavo liuteino koncentraciją, bendrą antioksidacinę talpą ir bendrą plazmos fenolų kiekį (tai yra nesintetinių fenolų kiekį).

Žmonių, vartojusių vynuogių miltelių, makuliarinio pigmento optinis tankis, plazmos antioksidacinė talpa ir bendras fenolų kiekis gerokai padidėjo, palyginti su tais, kurie vartojo placebą. Be to, kontrolinės grupės tiriamųjų odoje išmatuojamai padidėjo glikacijos galutinių produktų kiekis.

„Mūsų tyrimas yra pirmasis, parodantis, kad vynuogių valgymas turi teigiamą poveikį akių sveikatai. Tai teikia vilčių, turint omenyje, kad planetoje daugėja senstančių gyventojų. Vynuogės yra paprastas ir įperkamas produktas, o pusantro puodelio šio vaisiaus per dieną pakanka, kad būtų padarytas teigiamas poveikis”, – sakė vienas iš straipsnio autorių daktaras Jung Eun Kim.

Vynuogės turi ir kitų naudingų savybių žmogaus organizmui. Dėl daugiau nei 150 flavonoidų ir kitų antioksidantų, esančių šiose saulėtose uogose, jos ilgina jaunystę, stiprina imunitetą, palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą ir net padeda kovoti su vėžiu. Taip pat žinoma, kad valgant vynuoges didėja žarnyno bakterijų įvairovė ir mažėja cholesterolio kiekis.

Tačiau nereikėtų pamiršti apie vynuogių kaloringumą, galimas alergines reakcijas ir pilvo pūtimą. Pasak mitybos specialistų, kaip ir bet kurį kitą maisto produktą, vynuoges reikėtų valgyti saikingai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 117

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-10-08, 07:44

    Puiki reklama…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Tai    -  2023-10-08, 10:38

    vyna galima vartoti litrais?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....