infa.lt

Neįtikėtinos ir gąsdinančios mokslininkės mintys apie smegenų, pasąmonės bei psichikos savybes

01 lapkričio
01:01 2016
infa.lt montažas

infa.lt montažas

Profesorė Tatjana Černigova, biologijos ir filologijos mokslų daktarė, vadovaujanti SP6GU kognityvinių tyrimų Laboratorijai, veda įdomias ir naudingas lekcijas apie smegenų darbą, sąmonę ir nesąmoningą veiklą, psichiką, dirbtinį intelektą, mąstymą ir t.t. Kartais jose praslysta iš tiesų gąsdinantys-sensacingi pareiškimai apie neištirtas mūsų paties galingiausio kompiuterio paslaptis ir siurprizus. Kai kuriais jų tiesiog neįmanoma patikėti. Žemiau pateikti kai kurie labiausiai neįtikėtini.

1.Smegenys – tai mįslingas galingas dalykas, kurias dėl savo nesuvokimo mes kažkodėl vadiname „mano smegenys“. Tam mes tiesiog neturime jokio pagrindo: kas iš tikro yra kieno – tai dar pradžioj reikia išsiaiškinti.

2.Smegenys priima sprendimą 30 sekundžių prieš žmogui suvokiant šį sprendimą. 30 sekundžių – tai didžiulis laiko tarpas smegenų veiklai. Tai kas gi pasekoje priima sprendimą: žmogus ar jo smegenys?

3.Iš tiesų gąsdinanti mintis – o kas gi tikrasis šeimininkas namuose? Jų pernelyg daug: genomas, psichosomatinis tipas, daugybė kitų dalykų, įskaitant receptorius. Norėtųsi žinoti, kas ta būtybė priimanti galutinius sprendimus? Apie pasąmonę apskritai niekas nieko tikro nežino, – geriau šią temą iškart pamiršti.

4.Mes turėtume rimtai vertinti smegenų veiklą. Juk jos mus apgaudinėja. Prisiminkite haliucinacijas. Žmogaus, kuris jas mato, neįmanoma įtikinti tuo, kad jos neegzistuoja. Jam haliucinacijos tokia pati realybė, kaip man stiklinė stovinti ant stalo. Smegenys suka jam galvą, pateikdamos visą sensorinę informaciją, įtikinančią jog haliucinacija – tai realybė.

Tai kokį mes su jumis turime pagrindą tvirtinti, jog tai, kas dabar vyksta yra realu, o ne randasi mūsų pačių haliucinacijos viduje?

5.Kad nesprogtų iš vidaus žmogui reikia išsikalbėti. Tam reikalui yra nuodėmklausiai, draugės ir psichoterapeutai. Rakštis, jei nebus ištraukta laiku, gali prieiti iki kraujo užkrėtimo. Žmonėms, kurie tyli ir laiko viską savyje kyla ne tik rimta psichologinė ar netgi psichiatrinė, bet ir somatinė grėsmės. Bet kuris profesionalas sutiks su manimi: viskas prasidės nuo skrandžio opos. Organizmas vientisas – ir psichika, ir kūnas.

6.Žmonės turi dirbti galva, tai gelbėja smegenis. Kuo labiau jos apkrautos, tuo ilgiau išsaugotos. Natalija Bechtereva neužilgo prieš išeidama į geresnį pasaulį parašė mokslinį darbą „Protingi gyvena ilgai“.

7.Atradimų negalima padaryti pagal planą. Tiesa, yra esminė dedamoji: jie ateina parengtiems protams. Suprantate, Mendelejevo periodinė cheminių elementų lentelė neprisisapnavo jo virėjai. Jis ilgai dirbo ties ja, smegenys nuolatos galvojo ta kryptimi, ir tiesiog „spragtelėjo“ miegant. Aš taip sakau: Mendelejevo lentelei baisingai nusibodo ši istorija ir ji nusprendė pasirodyti jam visu gražumu.

8.Žmonės turi neteisingas nuostatas, – jie laiko, jog virėjas, pavyzdžiui, blogiau, nei dirigentas. Tai nėra taip: genialus virėjas perspjaus visus dirigentus, aš jums kaip gurmanė sakau. Juos lyginti tai tas pats kas lyginti rūgštų su kvadratiniu – neteisingai užduotas klausimas. Kiekvienas geras savo vietoje.

9.Aš nuolatos gąsdinu visus tuo, jog netoli tas metas, kai dirbtinis intelektas suvoks save kaip kažkokią individualybę. Tuo momentu pas jį atsiras savi planai, savi motyvai, savi tikslai, ir, aš jus užtikrinu, mes nepateksime į juos.

10.Tai, kad smegenys atsirado mūsų kaukolės dėžutėje, nesuteikia mums teisės vadinti jas „savomis“. Jos nesulyginamai daugiau galingesnės, nei jūs. „Jūs norite pasakyti, kad smegenys ir aš – tai skirtingi dalykai?“ – paklausite jūs. – Atsakau: taip. Valios savo smegenims mes neturime, jos priima sprendimus pačios. Ir tai stato mus į labai jautrią padėtį. Tačiau protas naudoja vieną gudrybę: smegenys visus sprendimus priima pačios, apskritai viską daro pačios, tačiau siunčia žmogui signalą – tu, tipo, nesijaudink, visa tai tu pats padarei, tai buvo tavo sprendimas.

11.Už genijų egzistavimą mes mokame milžinišką kainą. Nerviniai ir psichiniai sutrikimai pasaulyje pamažu užima pirmąsias vietas ligų tarpe, jie ima lenkti savo skaičiumi onkologines ir širdies-kraujagyslių susirgimus, kas iš esmės yra ne tik siaubas ir košmaras, bet ir be viso kito, labai didelė dinaminė našta visose išsivysčiusiose šalyse.

12.Mes gimstame su galingiausiu kompiuteriu galvoje. Bet į jį būtina įdiegti programas. Kažkokios programos jame jau yra įdiegtos, o kažkokias ten dar reikia įkelti, ir jūs keliate jas visą gyvenimą, iki pat mirties. Smegenys įkėlinėja jas visą šį laiką, o jūs tuo tarpu, visą laiką keičiatės, persitvarkote.

13.Smegenys – tai ne tik neuronų tinklas, tai tinklų tinklas, tinklų tinklų tinklas. Smegenyse 5,5 petabaitai (1015) informacijos – tai trys milijonai valandų vaizdo medžiagos peržiūros. Trys šimtai metų nenutrūkstamos peržiūros!

14.Smegenys negyvena ant lėkštutės kaip profesoriaus Doulio galva. Jos turi kūną – ausis, rankas, kojas, odą, todėl jos atsimena lūpų dažų skonį, atsimena ką reiškia „niežti padas“. Kūnas yra jo tiesiogine dalimi. Kompiuteris tokio kūno neturi.

15.Gebėjimas gauti aukštos klasės išsilavinimą gali tapti elitine privilegija, prieinama tik „pašvęstiesiems“. Prisiminkime Umberto Eko siūliusį romane „Rožės vardas“ į Biblioteką leisti tik tuos, kas geba, kas pasirengęs suvokti sudėtingas žinias.

Su laiku įvyks pasiskirstymas į tuos, kurie sugebės skaityti sudėtingą literatūrą, ir tuos, kurie skaito iškabas, kas tokiu klipiniu būdu rankioja informaciją iš interneto. Atskirtis tarp sugebančių įsisavinti sudėtingą informaciją ir nesuprantančių, kad tokia atskirtis apskritai egzistuoja, didės vis labiau ir labiau.

Ta atskirtis egzistuoja jau šiandien, deja, ir mes galime pastebėti socialiniuose tinkluose antruosius besitaškančius nuorodomis, tačiau nesuvokiančius to, kad net įrašytas nuorodose tekstas gali neturėti nieko bendro su realybe. Tokiam suvokimui reikalingi kur kas gilesni pagrindai, nei gali suteikti internetas neturint patikimo vedlio.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 439

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Kritikas Nuomonė    -  2018-01-29, 23:06

    Norėčiau pasidalinti ne kritika, o praktine patirtimi. O, tai tolima paviršutiniam mąstymui ir su realybe nieko bendro neturinčiai teorijai. Iš tiesų mus supantys pasaulis tik signalų padarinys ir tai visai neturi gąsdinti, stebinti, ir pagaliau gluminti. Neminint, kad visa tai jau seniausiai išnagrinėta ir pateikta netradicinio mokslo dėka, nebijant pažvelgti į tai giliau ir plačiau. Smegenys, bendroje sistemoje (tinkle) atlieka terminalo vaidmenį. Visa informacija einanti į mus ir iš mūsu surenkama, apdorojama ir archyvuojama atskiroje toliau „informarmacijos kaupimo srityje”. Viso to pirminė paskirtis ne riboti mus, o leisti atsiskleisti, būti atskiromis į nieką nepanačiomis (kuriančiomis) asmenybėmis. Rišys tarp mūsų (smegenų) ir „informarmacijos kaupimo srities” vyksta nepertraukiamai. Ligos ir kiti neigiami veiksniai atsirandantys esant rišio trikdžiams. Kaip, matote nieko naujo nepateikiau, o gal vis dėlto naujo. Kiekvienam individualiai. Visi ryšio procesai vyksta, pagal išankstinį scenarijų (programą). Visiem žinoma sąvoka „sinkronizacija”, sinkronizacijos dėka visa informacija patenkanti į „informarmacijos kaupimo sritį” ir atgal į smegenis skirta teisingam kūno, kaip bendros sistemos vieneto funkcionavimui. Kaip, matot nieko „gąsdinančio” tame nėra. Bet yra bet. Kaip, ir kokia sistema, taip ir ši turi trūkumų ledžiančių išoriniams veiksniams veikti mūsų būti, veikseną, mintis ir protą. Ir nebūtinai gerąja prasme. Kaip to išvengti, nereikia užsidaryti, slėptis. Pakanka turėti akis, ausis -> dayti asmenines išvadas, nebijoti būti pačiu savimi. Žiūrėti, ir vertinti blaiviai. Valia naudojant tik kuriant, bendradarbiaujant. Išlaikant pusiausvyra tarp vidaus ir išorės. Neleidžiant užgožti, tai kas savito ir nepakartojamo. Vedlys -> tai mes patys.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...