infa.lt

Švietimo ir mokslo profsąjungos vadovas: konservatoriai dar nežino, kas yra mokytojų streikas

04 rugsėjo
16:57 2023
2018 m mokytojų palaikymo akcija

2018 m mokytojų palaikymo akcija prie Seimo

Pirmadienį Seimo nariai socialdemokratai nuotoliniu būdu susitiko su Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) pirmininku Egidijumi Milešinu.

E. Milešinas pabrėžė, kad jo profsąjunga nenori „daryti šou“. Švietimo ministerijos komunikaciją, ypač atlyginimų tema, E. Milešinas vadino absurdiška ir kvaila.

Profsąjungos vadovas patikino, kad derybose su Vyriausybe jo organizacija neketina trauktis nuo iškeltų reikalavimų ir reikalaus labai konkrečių įsipareigojimų ir terminų. Jeigu jų nepavyks išsireikalauti, profsąjunga skelbs streiką.

„Konservatoriai dar nežino, kas yra mokytojų streikas“, – įspėjo profsąjungos vadovas.

LŠMPS reikalauja taisyti mokytojų etatinio darbo apmokėjimą, keisti ikimokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų bei švietimo pagalbą teikiančių specialistų finansavimą ir mažinti mokinių skaičių klasėse.

Buvęs mokytojas Seimo narys socialdemokratas T. Bičiūnas komentavo, kad tai, jog numojama ranka ir procesas nekontroliuojamas, rodo, kad valdantiesiems mažai rūpi švietimas.

„Ši Vyriausybė jau trejus metus „dirba“ prie tų problemų. Ar tikite, kad dabar, paskutiniais metais, ji realiai imsis jas spręsti, ir viskas apsivers aukštyn kojom?“ – klausė parlamentaras, pažymėdamas, kad dosniausi Vyriausybės pažadai rezervuojami tiems laikams, kai valdys jau kita Vyriausybė.

E. Milešinas sakė nenorintis politikuoti. Jis tikino, kad profsąjunga reikalaus, jog „būtų uždėta našta ir būsimoms vyriausybėms“, nes tęstinumas yra būtinas.

„Tikro, ilgalaikio susitarimo neturime. Estijoje jau 10 metų veikia nacionalinis susitarimas, užtikrinamas finansavimo tęstinumas. Kodėl mes Lietuvoje niekaip…“, – klausė profsąjungos pirmininkas.

Jo žodžiais, politinių partijų susitarimas dėl švietimo politikos tėra „pijarinis“ (viešųjų ryšių) šou.

„Pinigai eina kaip dūmas pro kaminą“

T. Bičiūnas teiravosi pirmininko nuomonės apie pasirengimą naujiems mokslo metams, vadovėlių krizę, prastai organizuotą mokytojų pasirengimą mokyti pagal naujas programas.

E. Milešinas kritikavo vadovėlių rengimo privatizaciją.

„Viskas atiduota į privatininkų rankas. Leidėjai ateina su savo advokatais, lobistais. Valstybė nieko nekontroliuoja ir nereguliuoja. Pinigai eina kaip dūmas pro kaminą“, – piktinosi E. Milešinas, pabrėždamas, kad dėl vėluojančių vadovėlių ir netinkamo pasirengimo naujoms programoms mokytojų darbo sąlygos dar labiau pasunkėjo.

Pirmininkas daug dėmesio skyrė Vyriausybės ir savivaldybių santykių problemoms, pabrėždamas, kad tik 13 iš 60 savivaldybių vykdo savo įsipareigojimus švietimo srityje, o 9 savivaldybės „neprisideda nė centu“.

Jis akcentavo, kad mokinių skaičiaus klasėje normos yra įtvirtintos teisės aktuose, bet jų paprasčiausiai nesilaikoma. Profsąjungos vadovas apibūdino padėtį kaip sukčiavimą ir apgaudinėjimą.

Anot E. Milešino, „savivaldybės turi visas galimybes mažinti mokinių skaičių, valdyti mokinių srautą“, bet daugeliu atvejų jos nesuinteresuotos tai daryti.

Jis išreiškė susirūpinimą dėl didėjančios atskirties tarp „elitinių“ ir neelitinių mokyklų.

Anot E. Milešino, susitarimas dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo buvo labai reikšmingas, tačiau praktikoje jis nevykdomas taip, kaip derėtų. „Mąstymas nepasikeitė“, – konstatavo profsąjungos pirmininkas. „Kiekviena klaida kainuoja“, – įspėjo jis.

E. Milešinas įsitikinęs, kad jeigu nebus kontroliuojama, kaip vykdomi teisės aktai, padėtis negerės.

„Dabar lengva ranka numetami pinigai ir – „nesukit mums galvos“, – Vyriausybės laikysena – „realiai sistemoje nėra tiek pinigų, kiek skelbiama“, – stebisi profsąjungos vadovas.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 199

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-09-05, 08:22

    Tokiai lyt-psich, polit-ekonom iškrypusiai Vyriausybei, ir streikas nepadės. RINKĖJAMS privalo ruoštis REVOLIUCIJAI per Seimo rinkimus, kad NE VIENO minėto iškrypėlio nepatektų į LR Seimą…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kiseniniai pradejo tyrima cha cha cha...

Hm

Visa laimė, kad šalia turime kaimyną kur demokratijos yra nepalyginamai "daugiau" ir turime su kuo...

Teisingai rašo. Šiuo klausimu esu bendramintis. Savo tikrąsias vertybes Vakarai stipriai maskuoja ir tam negaili...

Hm

Na prieš rinkimus įspėjau - jei nesisteminė opozicija nesusitars ir neiškels savo vieno kandidato, antrame...

O kas sakė, kad ES neturi užsienio agentų įstatymo. Tik dar griežtesnį, nes neprideda pastabos,...

Isvoge net gynybos linija CHarkove, ten kiaura viskas, ir vistiek reikia padėti nes kitaip savi...

NATO kontingentas ir tikrai ne instruktoriu pavidalu. Ir dusimtuju jau tukstanciai vien tik Lenkijoje,apie kitas...