infa.lt

ES valstybių narių nesutarimai dėl ES biudžeto kelia grėsmę finansinei paramai Ukrainai

29 rugpjūčio
11:27 2023

ES valstybių narių nesutarimai ES biudžeto didinimo atžvilgiu dėl augančių Briuselio išlaidų kelia grėsmę finansinei paramai Ukrainai, praneša „Financial Times” (FT), remdamasis šaltiniais, susipažinusiais su šio klausimo svarstymu.

Pasak laikraščio, ES valstybių narių nesutarimus sukėlė tai, kad Briuselio prašymai skirti papildomą 66 mlrd. eurų finansavimą žengia koja kojon su susitarimu dėl ketverių metų 20 mlrd. eurų paramos Ukrainai.

FT teigia, kad šios diskusijos yra „svarbus išbandymas” Vakarų šalių ryžtui remti Ukrainą, nes Europa ir JAV pastebėjo ribotą Ukrainos kontrpuolimo sėkmę.

Briuselio siūlymui didinti ES biudžetą daugiausia priešinasi Vokietija ir Nyderlandai. Pasak FT, jos primygtinai reikalauja, kad „diržų veržimo naštą” nacionaliniams biudžetams dėl didesnių palūkanų normų ir darbo užmokesčio reikalavimų prisiimtų pats Briuselis.

Europos Sąjungos ketverių metų 20 mlrd. eurų vertės karinės paramos Ukrainai plane numatyta tiekti šaliai ginklus ir mokyti kariuomenę. FT pažymėjo, kad greičiausiai finansavimas bus skiriamas iš Europos taikos fondo.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, šio fondo lėšomis bus iš dalies padengiamos ES šalių išlaidos ginklams ir karinės įrangos atsarginėms dalims įsigyti, taip pat Ukrainos karių mokymams.

Pagal Briuselio planą 19 mlrd. eurų iš 66 mlrd. eurų bus panaudoti „netikėtai didelėms” ES bendro skolinimosi palūkanų išlaidoms padengti. Dar 2 mlrd. eurų turi būti išleisti administracinėms išlaidoms didinti, įskaitant didesnius atlyginimus pareigūnams.

15 mlrd. eurų ketinama skirti projektams, susijusiems su migracijos augimu ir ES nepriklausančių šalių finansavimu, o 10 mlrd. eurų – Sąjungos iniciatyvoms, pavyzdžiui, naujam inovacijų fondui.

2022 m. gruodį ES Taryba susitarė skirti 18 mlrd. eurų makrofinansinės pagalbos Ukrainai 2023 m. Pagal šią programą Kijevui kas mėnesį siunčiama 1,5 mlrd. eurų. Kaip paaiškino EK, lėšos teikiamos kaip lengvatinės paskolos, kurias Ukrainos valdžios institucijos turės grąžinti per 35 metus, pradedant nuo 2033 m.

Liepos pabaigoje ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellas pažadėjo su ES užsienio reikalų ministrais aptarti planą išplėsti Europos taikos fondo išteklius, kad būtų galima padidinti ginklų tiekimą Ukrainai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 109

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O pasirodo žmogelis yra pažengęs leftistas. KArbaukiui, matyt, tai nekelia problemų....

infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...