infa.lt

„Ispanijos futbolą krečia „seksizmo” skandalo krizė

28 rugpjūčio
17:00 2023
Luisas Rubialesas ir Jennifer Hermoso

Luiso Rubialeso (dešinėje) ir Ispanijos moterų rinktinės žaidėjos Jennifer Hermoso bučinys sukėlė didelį skandalą | REUTERS

Luiso Rubialeso bučinys sukėlė didelę krizę Ispanijos futbole

Skandalas, susijęs su Ispanijos futbolo federacijos (RFEF) prezidento Luiso Rubialeso veiksmais, kai jis po laimėto pasaulio čempionato viešai pabučiavo moterų rinktinės kapitonę Jennifer Hermoso, išaugo iki kraštutinumų, praneša pasaulio žiniasklaida.

Nepaisant Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) sankcijų, kuriomis L. Rubialesas buvo nušalintas nuo pareigų, ir Ispanijos vyriausybės pareigūnų reikalavimų atsistatydinti, RFEF vadovas pareiškė esąs pasiryžęs išsaugoti savo postą ir kreiptis į teismą.

Jo užsispyrimas jau sukėlė krizę. Protestuodami prieš Luiso Rubialeso veiksmus iš karto atsistatydino 11 federacijos specialistų, dirbančių moterų futbolo srityje, o nacionalinės rinktinės žaidėjos pradėjo streiką.

Ispanijos futbolo federacija pradėjo vidinį tyrimą dėl to, ar laikomasi jos nuostatų dalies, kurioje kalbama apie įvairias „seksualinės prievartos” apraiškas, pranešė struktūros prezidentas Luisas Rubialesas.

Jį atliks Maria Dolores Martínez Madrona komisija. Tai naujausia grandis garsiai nuskambėjusių įvykių grandinėje, kuri susiformavo beveik į pagrindinį šių metų futbolo skandalą.

Jis kilo netrukus po praėjusį sekmadienį Australijoje vykusio pasaulio moterų futbolo čempionato finalo. Ispanijos rinktinė finale įveikė Angliją, tačiau labiausiai aptarinėjama tema tapo ne jos pergalė, o stiprus bučinys per apdovanojimų ceremoniją, kuriuo džiūgaujantis Luisas Rubialesas apdovanojo Ispanijos kapitonę, 33 metų Jennifer Hermoso.

Vėliau J. Hermoso pareiškė, kad J. Rubialesas pabučiavo ją be sutikimo, kad jai nepatiko toks garsaus funkcionieriaus poelgis, pavadino jį „impulsyvaus seksizmo” aktu ir prilygino jį prieš ją įvykdytam smurtui.

Ir šie futbolininkės žodžiai tapo priežastimi pasmerkti RFEF prezidentą daugeliui Ispanijos ir pasaulio futbolo bendruomenės atstovų, taip pat Ispanijos vyriausybei. Šiuo atveju skandalo įtampos laipsnis didėjo beveik kasdien, o praėjusį savaitgalį pasiekė grėsmingą ribą.

Šeštadienį Tarptautinė futbolo federacija (Fédération Internationale de Football Association) nusprendė nušalinti Luisą Rubialesą nuo „bet kokios su futbolu susijusios veiklos nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu” 90 dienų laikotarpiui.

Be to, per šį laikotarpį, kurio FIFA reikia užbaigti tyrimą dėl to, ką ji spaudoje vadina „bučinio incidentu”, L. Rubialesui uždrausta bendrauti su Jennifer Hermoso ir jos „artimiausia aplinka”.

Paprastai tokie FIFA sprendimai, nepaisant to, kad jie formaliai yra „laikini”, reiškia pareigūno karjeros žlugimą. Tačiau Luiso Rubialeso atvejis pasirodė pernelyg ypatingas.

Reikalas tas, kad RFEF prezidentas, užuot pasidavęs viešajai nuomonei, iš tikrųjų paskelbė jai karą, panašų į karą su šiuolaikinėmis seksizmo interpretacijomis iš esmės.

Nepaisydamas daugybės raginimų – tiesioginių ir užslėptų – priimti atsistatydinimą, Luisas Rubialesas penktadienį vykusiame neeiliniame federacijos posėdyje keturis kartus pakartojo, kad „neatsistatydins”.

Priešingai, pats L. Rubialesas ketina teisme įrodyti ne tik savo nekaltumą, bet ir Jennifer Hermoso, kuri, jo nuomone, „melavo”, kaltę. Pagal funkcionieriaus versiją, garsusis bučinys įvyko „spontaniškai” ir, priešingai nei teigia futbolininkė, abipusiu sutarimu.

Kartu yra ženklų, rodančių, kad RFEF vadovai konflikte simpatizuoja jam, o ne J. Hermoso. Toks požiūris akivaizdus federacijos išplatintame pareiškime. Jame aiškiai nurodoma į Luiso Rubialeso išteisinamąjį emocionalumą šiuo metu ir apgailestaujama, kad „nepaprasta sportinė sėkmė” „negali būti švenčiama taip, kaip nusipelno”.

Be to, prie pareiškimo pridedamos keturios nuotraukos. Federacijos nuomone, jose bučinio epizodas pavaizduotas visiškai naujoje šviesoje. Šiose nuotraukose iš tiesų ne futbolininkė yra L. Rubialeso glėbyje, o L. Rubialesas yra stipriai jos apkabintas.

Jo kojos net šiek tiek atsiplėšusios nuo žemės. RFEF mano, kad taip atsitiko „dėl Jennifer Hermoso veiksmų”. Tai reiškia, kad ji, o ne Luisas Rubialesas iš tikrųjų panaudojo jėgą ceremonijos metu.

Kad ir kaip baigtųsi L. Rubialeso ir J. Hermoso sirgalių ginčas, jis jau sukėlė didžiulę krizę Ispanijos futbole.

Luisui Rubialesui atsisakius atsistatydinti, protestuodami atsistatydino 11 RFEF specialistų, dirbusių su įvairaus amžiaus moterų rinktinėmis, įskaitant visą nacionalinės rinktinės personalą, išskyrus vyriausiąjį trenerį Jorge Vildą.

J. Vilda visada buvo laikomas J. Rubialeso draugu. BBC pažymi, kad federacijos prezidentas neseniai pažadėjo jam fantastiškai pelningą ketverių metų sutartį, kurios metinė vertė, vertinant pagal moterų futbolo standartus, yra 500 000 eurų.

Jorge Vilda pernai, beje, taip pat patyrė nemalonią istoriją su „lyčių” atspalviu. Penkiolika žaidėjų moterų pranešė, kad jos gali atsisakyti žaisti nacionalinėje rinktinėje, jei nebus atsižvelgta į jų „susirūpinimą” dėl rinktinės „emocinės būklės” ir „sveikatos”.

Tuomet apsiribota tik grasinimais. Dabar Ispanijos rinktinės žaidėjos iš tiesų paskelbė streiką, kurį nutrauks tik tada, kai iš pareigų pasitrauks Luisas Rubialesas. Atsakydama RFEF priminė joms nuostatas, pagal kurias žaisti nacionalinėje rinktinėje yra ne tik privilegija, bet ir žaidėjų „pareiga”.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 301

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. VŽA    -  2023-08-28, 15:21

    Treneris pabučiavo TOKIOS ryškios pergalės proga… Kai A. Usikas nokautavo įžūlų juoduką, tai jį irgi vyrai bučiavo, bet niekam nekilo tokia idiotiška mintis, jog jis – py daras…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Fu    -  2023-08-29, 00:57

    Jei būtų futbolininką pabučiaves tai visi sakytų jog tai normalu ir nieko čia tokio…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. kk    -  2023-08-30, 00:07

    Na apie jį-nieko ,,,tik pastaba-jis turbūt turėjo protingus plaukus-ar toks ir buvo,,,

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Mintį supratau, tačiau nesutinku. Na Rusija, lyginant su JAV protu gal ir nespindi, tačiau tikrai...

Reaguodamas į paskutinį tamstos sakinį klausiu: kokius sąjungininkus paliko Baidenas Afganistane??...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...