infa.lt

Ruoškitės branduolinei žiemai vasarą

24 rugpjūčio
15:40 2023
Kinijos branduolinės raketos

asociatyvi nuotr. youtube kadras

Korėjos pusiasalyje rengiami Trečiojo pasaulinio karo scenarijai

Pietų Korėja ir JAV rengia kasmetines pratybas „Ulchi Freedom Shield”, kurių metu tikrinamas pasirengimas visuotiniam karui, per kurį Šiaurės Korėja galėtų panaudoti branduolinius ginklus.

Pagrindinė naujovė – dalyvauja JAV kosmoso pajėgos, kurios treniruosis stebėti Šiaurės Korėjos tarpžemyninių balistinių raketų paleidimą. Pasak Pietų Korėjos prezidento Yun Seok-yol, Pchenjanas nesustos panaudodamas branduolinį ginklą savo tikslams pasiekti.

Netrukus prieš tai Maskvoje apsilankęs KLDR gynybos ministerijos vadovas Kang Sun-namas branduolinį karą Korėjos pusiasalyje pavadino laiko klausimu.

Pirmadienį prasidėję „Ulchi Freedom Shield” (UFS) manevrai vyks dviem etapais: Rugpjūčio 21-25 d. ir 28-31 d. Juos sudaro kompiuteriniu modeliavimu pagrįstos vadavietės pratybos, lauko mokymai ir visoje šalyje vykstančios civilinės gynybos pratybos.

Per civilinės gynybos pratybas, kurios vyks pirmą kartą per pastaruosius šešerius metus, šį trečiadienį lygiai 14.00 val. nuskambėjo oro pavojaus signalas, po kurio visi šalies gyventojai turėjo nusileisti į slėptuves.

Seule 15 minučių buvo uždaryti trys greitkeliai, vedantys į municipalitetą, parlamentą ir pagrindinę karo akademiją, ant tiltų buvo įrengti kontrolės postai, o vairuotojai turėjo atlaisvinti kelią karinėms ir greitosios pagalbos transporto priemonėms.

Vašingtonas ir Seulas sprendimą surengti „Ulchi Freedom Shield” priėmė 1969 m., praėjus metams po to, kai KLDR specialiosios pajėgos užpuolė prezidento rezidenciją Seule. Tarptautinis teisinis UFS pagrindas yra Pietų Korėjos ir JAV savitarpio gynybos sutartis, pasirašyta 1953 m. pasibaigus Korėjos karui.

Tuo tarpu liūdnai pagarsėjęs „Korėjos scenarijus” dėl sureguliavimo, apie kurį vis dažniau prisimenama kalbant apie karinį konfliktą Ukrainoje, rodo savo nesėkmę. Praėjus septyniems dešimtmečiams Seulas ir Pchenjanas yra arčiau branduolinio konflikto nei kada nors anksčiau istorijoje.

Pasak Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų Jungtinio štabų vadų komiteto atstovo spaudai, šių metų pratybos „Ulchi Freedom Shield” yra „griežtos ir realistiškos pratybos, skirtos stiprinti bendrą gynybinę poziciją ir reagavimo pajėgumus pagal įvairias grėsmes saugumui atspindinčius scenarijus”.

Pietų Korėjos prezidentas Yun Seok-yol išsamiai papasakojo, kaip Seule jo vyriausybės posėdyje pristatomi naujo karo Korėjos pusiasalyje scenarijai. Prieš tai jis Šiaurės Korėjos grėsmę aptarė Kemp Deivide praėjusios savaitės pabaigoje vykusiame trišaliame aukščiausiojo lygio susitikime su JAV Prezidentu Joe Bidenu ir Japonijos Ministru Pirmininku Fumio Kishida.

„Šiuolaikinis karas sujungia įvairius karo elementus – psichologinį ir nuomonių karą naudojant netikras naujienas, nekonvencinį karą, lydimą teroristinių išpuolių, kibernetinį karą interneto erdvėje, tradicinį karą su grasinimais panaudoti branduolinį ginklą ir kt.

Tokiomis aplinkybėmis turime tobulinti piliečių, pareigūnų ir kariuomenės gebėjimus bendrai kariauti totalinį karą valstybės lygmeniu”, – pabrėžė Pietų Korėjos vadovas.

Kalbėdamas apie Pchenjano grėsmę dabartiniame konfrontacijos etape, Yun Seok-yol išreiškė įsitikinimą, kad Šiaurės Korėja „sutelks visas turimas priemones savo kariniams tikslams pasiekti ir nenustos naudoti branduolinių ginklų”.

Pasak Pietų Korėjos vadovo, šioje situacijoje taiką Korėjos pusiasalyje galima pasiekti tik „triuškinančia jėga”. Yun Seok-yol pažadėjo „nedelsiant nubausti” bet kokią KLDR provokaciją, kurioje „kalbama apie prevencinius branduolinius smūgius ir puolamuosius karinius pasirengimus”.

Atsižvelgiant į tai, pratybos „Ulchi Freedom Shield” pirmą kartą bus surengtos kuo artimesnėmis tikram karui sąlygomis. Be kariškių, pratybose dalyvaus daugiau kaip 580 000 civilių, įskaitant 4 000 centrinės ir vietos valdžios institucijų atstovų.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas branduolinių elektrinių, aukštųjų technologijų pramonės objektų, vyriausybinių ryšių linijų ir kitos ypatingos svarbos infrastruktūros apsaugai nuo raketų ir dronų, taip pat kibernetinių atakų atrėmimui.

Dar vienas novatoriškas šių metų „Ulchi Freedom Shield” bruožas – JAV kosmoso pajėgos, kurios kartu su Pietų Korėjos vadais stebės Šiaurės Korėjos tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus ir rinks duomenis, kurie bus naudojami joms numušti.

Be to, UFS dalyvaus ir už elektroninę kovą, kompiuterines operacijas bei stebėjimą ir žvalgybą atsakingi kosmoso pajėgų batalionai, kurie anksčiau dalyvavo Australijoje vykusiuose manevruose „Talisman Sabre”.

Pratybų „Ulchi Freedom Shield”, kurios prasidėjo po Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Pietų Korėjos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo Kemp Deivide, fone Pchenjanas taip pat pradėjo kalbėti apie vis realesnę branduolinio karo Korėjos pusiasalyje grėsmę.

Šiaurės Korėjos naujienų agentūra CTAK išplatino komentarą, kuriame JAV ir jos sąjungininkės laikomos atsakingomis už eskalaciją Korėjos pusiasalyje.

„Jei šiose pratybose, kuriose dalyvauja ne tik JAV, bet ir jų palydovų žmogiškieji ir materialiniai ištekliai, bus įgyvendintos Kemp Deivido derybose sufabrikuotų susitarimų nuostatos, termobranduolinio karo Korėjos pusiasalyje galimybė taps dar realesnė”, – sakoma CTAK pareiškime.

Agentūra įspėja, kad dabartinėje situacijoje KLDR ginkluotosioms pajėgoms reikės imtis „aktyvių, puolamųjų ir triuškinančių priemonių”.

Reikėtų priminti, kad Kemp Deivido susitikime Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Pietų Korėjos vadovai dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą visiškai denuklearizuoti Šiaurės Korėją ir susitarė iki šių metų pabaigos pradėti keistis informacija apie Pchenjano raketų paleidimus realiuoju laiku.

Susitikimo Kemp Deivide išvakarėse Šiaurės Korėjos gynybos ministras Kang Sun-namas, dalyvavęs 11-ojoje Maskvos tarptautinio saugumo konferencijoje, kreipdamasis į forumo dalyvius pareiškė, kad branduolinis karas Korėjos pusiasalyje yra tik laiko klausimas.

Pasak ministro, JAV ir jų sąjungininkai Korėjos pusiasalį ir Šiaurės Rytų Aziją paverčia nauju „branduolinio karo židiniu”.

Pchenjano atsaką pademonstravo Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, kuris pirmadienį apsilankė Korėjos liaudies armijos karinio jūrų laivyno Rytų jūros laivyno 2-ojoje gvardijos antvandeninių laivų divizijoje ir asmeniškai apžiūrėjo karinio jūrų laivyno dalinyje vykdomus strateginių sparnuotųjų raketų paleidimus.

Vizito metu Kim Jong-unas paragino visus KLDR karinių jūrų pajėgų antvandeninių ir povandeninių laivų dalinius palaikyti nuolatinę kovinę parengtį, pabrėždamas, kad bet kokios pratybos yra „pasirengimas karui”.

Tą pačią dieną Šiaurės Korėja įspėjo Japonijos pakrančių apsaugos tarnybą apie ketinimą rugpjūčio 24-31 d. paleisti palydovą ir nurodė tris potencialiai pavojingas zonas, per kurias laivams gali tekti plaukti.

Tačiau visos trys zonos yra už Japonijos specialiosios ekonominės zonos ribų – dvi iš jų yra į vakarus nuo Korėjos pusiasalio, o trečioji – į rytus nuo Filipinų Luzono salos. Naujienų agentūros „Kyodo” duomenimis, Pchenjanas tikriausiai planuoja antrą kartą paleisti karinį žvalgybos palydovą po gegužės 31 d. nepavykusio paleidimo (tada Šiaurės Korėjos raketa su kariniu palydovu dėl variklio gedimo nukrito į Geltonąją jūrą).

Gavęs informacijos apie Pchenjano planus, Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida antradienį nurodė ministerijoms ir agentūroms būti visiškoje parengtyje kritiniu atveju ir paragino Šiaurės Korėją atsisakyti šnipinėjimo palydovo paleidimo.

Savo ruožtu Pietų Korėjos žvalgybos agentūros perspėjo šalies parlamentą, kad per pratybas „Ulchi Freedom Shield” „Šiaurės Korėja rengia įvairias provokacijas, pavyzdžiui, tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 192

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Kartais kylantis klausimas    -  2023-08-26, 09:19

    Kodėl JAV ir kitos vakarų šalys negali leisti kitoms šalims gyventi taip, kai jos nori, kodėl kišasi į jų vidaus reikalus ir jas nori pavergti, kodėl būtinai nori su kažkuo kariauti? Mala liežuviais, kad yra už taiką, bet pastoviai kelia karus. Čia besiveržiančių į valdžią tokia prigimtis, yda, proto trūkumai (tinka ir Lietuvos administratoriams)?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....

Vyru ukrainieciu genocidas, kodel negrazino afrikos turistu nuo karo europoje? Zmones bega nuo karo i...

gal žinai koki vaistai,baryšnikas...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...