infa.lt

Kamieninės ląstelės grąžina regėjimą, jei jis prarastas dėl cheminių nudegimų

23 rugpjūčio
06:20 2023

Jei būčiau stovėjęs pusę metro į kairę ar į dešinę, nebūčiau apakęs, – skundžiasi Filipas Derstas, – man tiesiog nepasisekė. Kamieninės ląstelės gali padėti žmonėms, kurių ragena aptemo dėl į akis patekusių korozinių medžiagų.

51 metų F. Derstas stovėjo šalia indaplovės, tačiau ne buitinės, o pramoninės, kurioje yra šarmo. Mašina sprogo ir šarmai pateko tiesiai į Filipo akis. „Tiesiog negaliu apibūdinti, kaip tai buvo skausminga! – Niekada anksčiau nebuvau nieko panašaus patyręs, nors esu susilaužęs galūnes, susitrenkęs galvą, kritęs nuo riedlentės visu greičiu, daug ką. Tai buvo niekis, palyginti su tuo, kad man į akis pateko šarmas.

Filipas stengėsi elgtis taip, kaip buvo nurodyta: jis praplovė akis milžinišku kiekiu vandens, paskui paprašė išspausti citriną ir įlašino sulčių į akis, kad neutralizuotų šarmą. Tačiau niekas nepadėjo: nepakeliamas skausmas atslūgo tik po stiprių nuskausminamųjų vaistų, kuriuos jam suleido greitoji pagalba.

Derstas apako. Tiksliau, jo ragena taip susidrumstė, kad jis galėjo atskirti tik šviesą ir tamsą. Dar blogiau, dėl nudegimo buvo prarastas natūralus ragenos regeneracijos gebėjimas: nudegusi vieta buvo apaugusi akies gleivinės konjuktyvo ląstelėmis ir kapiliarais, reikalingais jos aprūpinimui krauju. Taip buvo užblokuotas regeneracijos procesas.

Tuomet Derstas sutiko su eksperimentiniu gydymu. Jo paties ragenos kamieninės ląstelės buvo išaugintos laboratorijoje ir paruoštos transplantacijai. Tuomet chirurgai išpjaustė patologiškai peraugusį konjuktyvąč ir jos vietoje persodino paties Dursto ląstelių kultūrą. Taip jie aprūpino jo akis medžiaga tolesniam ragenos atstatymui.

Regėjimas Filipui ne visiškai, bet iš dalies sugrįžo, dabartinius pojūčius jis apibūdina taip: „Atrodo, lyg plaukčiau atmerktomis akimis. Galiu ne tik atskirti šviesą nuo tamsos, bet ir atpažinti tam tikrus vaizdus. Pavyzdžiui, jei pakeliu ranką, matau, kad tai yra ranka, o ne kas nors kita.”

Eksperimentinė technika buvo pritaikyta dar trims pacientams, ir visais atvejais ji buvo tokia pat sėkminga kaip ir Dersto.

Technologijos autoriai pabrėžia, kad ji tinka tik ribotam pacientų skaičiui, tačiau net ir ši galimybė yra didelė: regėjimą atgauti galės tūkstančiai žmonių. Kita eilėje – ta pati technika, tik taikoma tinklainei. Kol kas tokiam darbui nėra teisinio pagrindo, JAV Maisto ir vaistų administracija jo dar nepatvirtino, tačiau pirmas žingsnis teisinga kryptimi žengtas.

Parengta pagal medžiagą

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 98

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....