infa.lt

Baltieji rūmai atveria duris tyrimams dėl Saulės spindulių blokavimo siekiant sulėtinti visuotinį atšilimą

20 rugpjūčio
23:35 2023

Bideno administracijos ataskaitoje, kurios reikalauja Kongresas, pateikiamos mokslinių tyrimų galimybės, kuriomis būtų galima imtis paskutinių pastangų sulėtinti planetos šilimą. Tačiau Baltieji rūmai teigia, kad nekeičia savo klimato strategijos, praneša „Politico” leidinys.

Baltieji rūmai išreiškė nedidelę paramą idėjai ištirti, kaip blokuoti Saulės spindulių patekimą į Žemės paviršių, kad būtų galima apriboti visuotinį atšilimą, Kongreso įpareigojančioje ataskaitoje, kuri gali padėti pastangas, kadaise buvusias mokslinės fantastikos sritimi, perkelti į teisėtų diskusijų lauką.

Prieštaringai vertinama koncepcija, vadinamoji Saulės spinduliuotės modifikacija, yra potencialiai veiksmingas kovos su klimato kaita būdas, tačiau, kai kurių mokslininkų teigimu, jis gali turėti nežinomų šalutinių padarinių, susijusių su atmosferos cheminės sudėties keitimu.

Vėlų penktadienį paskelbtoje Baltųjų rūmų ataskaitoje nurodoma, kad Bideno administracija yra pasirengusi ištirti galimybę, kad Saulės spinduliuotės keitimas gali greitai atvėsinti planetą.

Tačiau joje pridėta tam tikro skepticizmo, pažymint, kad Kongresas nurodė atlikti svarstymą, o administracija teigė, kad tai nereiškia jokių naujų politinių sprendimų, susijusių su procesu, kuris kartais vadinamas arba išjuokiamas kaip geoinžinerija.

„Saulės radiacijos modifikavimo (SRM) mokslinio ir visuomeninio poveikio mokslinių tyrimų programa leistų priimti geriau pagrįstus sprendimus dėl galimos SRM rizikos ir naudos kaip klimato politikos sudedamosios dalies kartu su pagrindiniais šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo ir prisitaikymo elementais”, – teigiama Baltųjų rūmų ataskaitoje.

„SRM esą suteikia galimybę gerokai atvėsinti planetą per kelerius metus.”

Vis dėlto prie ataskaitos pridėtame Baltųjų rūmų pareiškime teigiama, kad „kol kas neplanuojama sukurti išsamios mokslinių tyrimų programos, skirtos Saulės spinduliuotės modifikavimui”.

Skeptiškai ar ne, bet tai, kad Baltieji rūmai apskritai pasisakė už eksperimentus su Saulės spinduliuote, yra stebėtina.

Ši koncepcija sukėlė nesutarimų tarp ekspertų: vieni teigia, kad tai galėtų būti paskutinė gynybos linija nuo staigaus atšilimo, jei valstybėms nepavyktų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, o kiti įspėja, kad dėl to gali atsirasti atmosferos priklausomybė nuo medžiagų, kurios sustabdymas gali lemti staigų temperatūros kilimą.

„Faktas, kad ši ataskaita apskritai egzistuoja, tikriausiai yra svarbiausias šio pranešimo komponentas”, – sakė Šučis Talati (Shuchi Talati), ne pelno siekiančios organizacijos „Teisingų svarstymų dėl Saulės geoinžinerijos aljansas” (Alliance for Just Deliberation on Solar Geoengineering), siekiančios įtraukti besivystančias šalis į diskusijas dėl Saulės spinduliuotės modifikavimo, vykdomasis direktorius.

„Ši ataskaita taip pat rodo, kad JAV vyriausybė remia gerai valdomus mokslinius tyrimus, įskaitant eksperimentus lauke, o tai, manau, yra labai svarbu.”

Ataskaita, kurios Kongresas pareikalavo prie 2022 m. asignavimų įstatymo projekto pridėtoje politikos ataskaitoje, buvo paskelbta tą pačią savaitę, kai Europos Sąjungos lyderiai atvėrė duris tarptautinėms diskusijoms dėl Saulės spinduliuotės modifikavimo.

Ji taip pat buvo parengta po to, kai daugiau kaip 60 pirmaujančių mokslininkų paragino aktyviau vykdyti šios temos mokslinius tyrimus.

44 puslapių dokumente svarstomi keli tikėtini būdai, kaip apriboti į Žemę patenkančių Saulės spindulių kiekį, tačiau visi jie gali turėti didelių trūkumų.

Vienas iš būdų – padidinti aerozolių kiekį stratosferoje, kad Saulės spinduliai atsispindėtų nuo planetos – procesas, kuris natūraliai gali vykti po didelio ugnikalnio išsiveržimo.

Kiti būdai – didinti debesuotumą virš vandenynų arba mažinti aukštai skriejančių cirro debesų, kurie atspindi Saulės spinduliuotę atgal į Žemę, kiekį.

Ataskaitoje teigiama, kad kiekviena Saulės spinduliuotės modifikavimo forma kelia pavojų, kuris gali turėti įtakos žmonių sveikatai, biologinei įvairovei ir geopolitikai.

Taip yra todėl, kad Saulės spinduliuotės modifikavimas gali pakeisti pasaulinius orų modelius, sutrikdyti maisto tiekimą ir sukelti staigų atšilimą, jei ši praktika būtų plačiai taikoma, o vėliau sustabdyta.

Taip pat nebūtų sprendžiama oro taršos iškastiniu kuru ar vandenynų rūgštėjimo – didelės grėsmės koralinių rifų ekosistemoms, kurią sukelia anglies dioksido perteklius ore ir jūrose.

Tuo pat metu Baltieji rūmai pabrėžė, kad svarbu palyginti šiuos neaiškumus su dabartiniais pavojais, susijusiais su karštesne planeta.

„Klimato kaita jau dabar daro didelį poveikį fiziniam ir gamtiniam pasauliui bei žmonių gerovei, o didėjant šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracijai ir toliau šylant klimatui šis poveikis tik didės”, – teigiama ataskaitoje.

„Suprasti šį poveikį labai svarbu, kad būtų galima priimti pagrįstus sprendimus dėl galimo SRM vaidmens sprendžiant su klimato kaita susijusius žmonių sunkumus.”

Baltieji rūmai teigė, kad bet kokie galimi Saulės spinduliuotės modifikavimo tyrimai turėtų būti atliekami „tinkamai bendradarbiaujant tarptautiniu mastu”.

Europos Sąjungos politikai išreiškė norą pradėti tarptautines diskusijas apie tai, ar žmonija galėtų apriboti Saulės kaitinimą ir kaip tai padaryti.

„Vadovaudamasi atsargumo principu, ES rems tarptautines pastangas visapusiškai įvertinti intervencijos į klimatą, įskaitant Saulės spinduliuotės modifikavimą, riziką ir neapibrėžtumą ir skatins diskusijas dėl galimos tarptautinės sistemos, įskaitant su moksliniais tyrimais susijusius aspektus, valdymo”, – trečiadienį bendrame komunikate teigė Europos Parlamentas ir Europos Vadovų Taryba.

Baltieji rūmai iš karto neatsakė į klausimus apie naujosios ataskaitos parengimo laiką ar galimą jos politinę reikšmę.

Atsižvelgdama į poliarizuotą politinį klimatą Jungtinėse Valstijose, Bideno administracija pagrįstai elgiasi atsargiai, sakė Talati, politinis Kapitolijaus kalvos ir Baltųjų rūmų veteranas, pastaruoju metu dirbęs prezidento Joe Bideno Energetikos departamente.

Ji sakė, kad „politizavimas klimato kaitos srityje akivaizdžiai buvo didžiulis veiksnys”, lėmęs politinę aklavietę mažinant anglies dioksido išmetimą.

„Todėl manau, kad taip pat svarbu stengtis išvengti geoinžinerijos politizavimo.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 228

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Man baisu    -  2023-08-21, 06:10

    Kuo toliau, tuo labiau tikiu, kad pasaulio politiką lemia psichopatai. Jų ikona Greta Thunberg, protinę negalią turinti mergelė šantažuoja net valstybes.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Mėnulis    -  2023-08-21, 06:20

    O manęs neblokuos per pilnatį?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2023-08-21, 06:37

    Visgi isidave kad purskia arezolius parazitai

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2023-08-21, 08:45

    ATRADIMAS: XXI a. mokslininkai nustatė, jog Žemę šildo Saulė…
    Kai slinko ledynai, tai galimai irgi ne nuo stambių dinozaurų kūnų…

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Hm    -  2023-08-21, 10:38

    Kaip ir nebloga mintis, bet bijau, kad jie atsišaldys kiek jiems reikės, o šiaurėje gali būti ir per šalta…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...