infa.lt

Grupė JAV aktyvistų pirmą kartą laimėjo prieš valstiją teisme dėl klimato kaitos

16 rugpjūčio
14:30 2023

infa.lt montažas

Grupė jaunuolių, padavusių į teismą Montanos valstiją dėl jų teisės į švarią aplinką pažeidimo, gali skelbti pergalę. Teismas nustatė, kad jiems buvo padaryta žala dėl to, kad valstija, priimdama sprendimus dėl naujų iškastinio kuro energetikos projektų, neatsižvelgė į klimato kaitą, rašo „The Verge” leidinys. Pareigūnai tikisi užblokuoti pavojingą precedentą valstijos Aukščiausiajame teisme.

Valstijos teismas priėmė ieškovams palankų sprendimą, nustatęs, kad jie „patyrė žalą dėl to, kad valstija neatsižvelgė į šiltnamio efektą sukeliančias dujas ir klimato kaitą, įskaitant žalą jų fizinei ir psichinei sveikatai, namams ir turtui, rekreaciniams, dvasiniams ir estetiniams interesams, genčių ir kultūrinėms tradicijoms, ekonominiam saugumui ir laimei”.

Montanos Konstitucijoje numatyta gyventojų ir „būsimųjų kartų” teisė į „švarią ir sveiką aplinką”. Ieškovai siekė priversti valstiją panaikinti Montanos aplinkosaugos politikos įstatymo nuostatą, draudžiančią pareigūnams, išduodant leidimus naujiems energetikos projektams, atsižvelgti į klimato kaitos poveikį, teigdami, kad tai pažeidžia jų konstitucines teises.

Dabar valstijai gali tekti persvarstyti šią nuostatą. Sprendime teigiama, kad valstijai turėtų būti suteikta teisė atsisakyti išduoti leidimus iškastinio kuro veiklai, kai dėl tokios veiklos išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, dėl kurių blogėja ir nyksta gamtos ištekliai ir aplinka, o tai pažeidžia Montanos vaikų ir jaunimo konstitucines teises. Priešingu atveju patys leidimų išdavimo įstatymai gali prieštarauti Konstitucijai.

Tačiau teisėjo sprendimas gali būti teisiškai užginčytas, todėl byla bus perduota Montanos Aukščiausiajam Teismui. Jei taip atsitiks, ieškovų laukia ilga teisinė kova, kol bus pasiekta kokių nors konkrečių pokyčių valstijos valdžios politikoje.

Birželį 16 jaunų žmonių, kurių amžius nuo 5 iki 22 metų, pateiktas ieškinys byloje Held prieš Montaną buvo pirmoji tokio pobūdžio byla dėl klimato kaitos, pasiekusi teismą. Pagrindinė ieškovė Rikki Held, penktos kartos rančos savininkė, teigė, kad jos šeimos namus ir verslą sunaikino miškų gaisrai, kurie dėl klimato kaitos suintensyvėjo.

Jei ieškovams pavyks laimėti bylą prieš Montanos valstiją, tai galėtų tapti panašių ieškinių dėl klimato kaitos, kuriuos jauni ieškovai pateikė visose 50 valstijų, ženklu. Keturi iš šių ieškinių už Montanos ribų vis dar nagrinėjami, įskaitant bylą prieš Havajų transporto departamentą, kurią teismas turėtų nagrinėti kitais metais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 167

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. abejotina    -  2023-08-16, 07:45

    kaži kas čia laimėjo.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Dataisysiu    -  2023-08-16, 10:55

    Viena raketos nešėjos pakopa per dvi minutes sunaudoja kuro, kurio mano džipui pakaktų 600 metų, o kol pakyla iki tks kuro džipui užtektų 2000 metų. Paskaičiavau pats. 8,4 m skersmens 42 m ilgio bakai. užpildyti kuru ir katalizatoriais. Taip mokslas stengiasi rasti tinkamų planetų. Naikindamas savo lopšį. Mokslas protingas? Atsiprašau…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...