infa.lt

Nušalintasis Nigerio prezidentas paprašė JAV padėti atstatyti tvarką šalyje

04 rugpjūčio
16:47 2023
Mohamedas Bazoumas

Reuters

Nigerio prezidentas Mohamedas Bazoumas, nušalintas per karinį perversmą, paprašė JAV ir pasaulio bendruomenės padėti atkurti konstitucinę tvarką šalyje.

Kaip rašo „The Washington Post” leidinys, M. Bazoumas pavadino save „įkaitu” ir pareiškė, kad valstybės perversmas „neturi jokio pateisinimo”, o jei jis pavyks, „tai turės pražūtingų pasekmių šaliai, regionui ir pasauliui”.

Mohamedas Bazoumas sakė, kad jo vyriausybė atėjo į valdžią per 2021 m. demokratinius rinkimus. Jis teigia, kad sukilėliai savo veiksmus teisina tuo, jog valdžios institucijų kova su terorizmu žlugo ir, kad visos ekonominės ir socialinės reformos, taip pat partnerystė su JAV ir Europa esą pakenkė Nigeriui.

M. Bazoumas su tuo nesutinka, pažymėdamas, kad saugumo padėtis Nigeryje „smarkiai pagerėjo” iš dalies dėl partnerystės su Vakarų šalimis. Jis atkreipė dėmesį, kad užsienio pagalba sudaro 40% Nigerio biudžeto, tačiau dėl valstybės perversmo šalis gali šių lėšų negauti.

Mohamedas Bazoumas taip pat pažymėjo, kad 2022 m. BVP vienam gyventojui augo daugiau nei tris kartus ir siekė 7,4%. Taip pat pernai, pasak jo, nebuvo mokytojų ir didelių sektorių darbuotojų streikų.

„Pažymėtina, kad saugumo padėtis Nigeryje yra daug geresnė nei kaimyninėse šalyse Malyje ir Burkina Fase, kurių karinės vyriausybės remia valstybės perversmą Nigeryje.

Užuot sprendusios saugumo problemas stiprindamos savo pajėgumus, jos samdo nusikalstamus Rusijos samdinius, pavyzdžiui, „Wagner” grupuotę, taip kenkdamos savo žmonių teisėms ir orumui”, – rašė Nigerio prezidentas.

M. Bazoumas patikslino, kad po perversmo ryžių kaina šalyje jau padidėjo 40%, o kai kuriose vietovėse jau pranešama apie prekių ir elektros trūkumą. „Oficialiu sąmokslininkų ir jų regioninių sąjungininkų kvietimu visas centrinis Afrikos Sahelio regionas gali patekti į Rusijos įtaką per „Wagner” grupuotę, kurios žiaurus terorizmas visu ryškumu atsiskleidė Ukrainoje”, – įsitikinęs politikas.

Mohamedas Bazoumas baiminasi, kad „Boko Haram” ir kitos teroristinės grupuotės „neabejotinai pasinaudos Nigerio nestabilumu, pasinaudos šalimi kaip tramplinu užpulti kaimynines šalis ir pakenkti taikai, saugumui ir laisvei”.

„Mūsų sunkią valandą raginu JAV vyriausybę ir visą tarptautinę bendruomenę padėti mums atkurti konstitucinę tvarką. Kova už mūsų bendras vertybes, įskaitant demokratinį pliuralizmą ir pagarbą teisinei valstybei, yra vienintelis būdas pasiekti tvarią pažangą kovoje su skurdu ir terorizmu. Nigerijos žmonės niekada nepamirš jūsų paramos šiuo lemiamu mūsų istorijos momentu”, – ragino jis.

Liepos 27 d. naktį Nigerio prezidento gvardijos kariškiai paskelbė, kad prezidentas Mohamedas Bazoomas ir jo šeimos nariai nušalinti nuo valdžios. Nigerio kariuomenės vadovybė palaikė kariškius maišto metu.

M. Bazoumas atsisakė atsistatydinti. Rugpjūčio 1 d. ES pradėjo evakuoti savo piliečius iš Nigerio. Kitą dieną Nigerio kariuomenė paskyrė naujus regiono valstybių vadovus.

Šiandien, rugpjūčio 4 d., rašo Reuters, maištininkai denonsavo karinius susitarimus su Prancūzija, taip pat atėmė Nigerio ambasadorių Prancūzijoje, Nigerijoje, Toge ir JAV įgaliojimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Patriotas    -  2023-08-04, 17:50

    Jo? nebeis vaikų pardavinėti? Pasakykit tai ukrainiečiams surengusiems maidaną 😀

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...