infa.lt

Prasidėjo mūšis už Irako ateitį

22 spalio
11:17 2016
Bagdadas

Bild: (c) EPA (MOHAMMED JALIL)

Koalicija sukurta kovai prieš ISIL (Islamo valstybę), jau svarsto Irako šiaurėje esančio regiono ateitį. Etninė parako statinė pasiruošusi sprogti bet kuriuo momentu, rašo publikacijos autorius Die Presse portale Alfredas Hackensbergeris.

Šeichas Muhedin Khalil Salimas, šabakų bendruomenės (musulmonų religinė bendruomenė Irake) vadovas, sutinka svečius iš Austrijos savo namuose Erbilyje. Jo bendruomenėje priskaičiuojama virš pusės milijono žmonių regione, išsidėsčiusiame aplink Mosulą. „Šabakai – viena iš skaitlingesnių etninių-religinių mažumų, papildančių kultūrinę Irako įvairovę“, – rašo austrų leidinio apžvalgininkas.

„Šabakai, kaip ir ezidai (jazidai) su krikščionimis tapo ISIL aukomis“, – primena žurnalistas. „Mes buvome priversti bėgti nuo teroristų iš visų jėgų 2014-ųjų liepą“, – pasakoja šeichas. „Žinoma, mes tikimės,jog Mosulo puolimas leis mums grįžti į mūsų kaimus Ninevės provincijoje”

Irako kariuomenė ir kurdų sukarintos „pešmerga“ formuotės per keletą dienų išvadavo nuo ISIL smogikų apie 20 kaimų. Iki Mosulo jie kol kas dar nepriėjo. Operacijoje dalyvauja iki 2 tūkstančių šabakų bendruomenės narių.

„Mums, šabakams, kaip ir kitoms sunitų gentims, kalba eina apie išgyvenimą“, – ne kartą kartoja diskusijoje šeichas, kuris neabejoja Mosulo puolimo operacijos sėkme. Jis, skirtingai nuo kitų sunitų šeichų, nesibaimina dalyvauti karinėje operacijoje ir šiitų ginkluotųjų formuočių. „Šiitų grupės, pirmoje eilėje „Hashed al-Shaabi“, užsitarnavo abejotiną šlovę dėl sunitų kankinimų ir žudymų“, – rašoma straipsnyje.

„Mūsų bendruomenėje gyvena ir sunitai, ir šiitai. Mes nedarome skirtumo tarp jų ir nejaučiame baimės“, – sako šeichas. Jo nuomone, tikrosios problemos prasidės po Ninevės provincijos ir Mosulo išvadavimo. Tada turės įvykti susitaikymas su sunitų gentimis, prisidėjusiomis prie ISIL. „Tas, kuris prievartavo ir žudė, praranda bet kokią genties apsaugą ir tampa laisvas, kaip paukštis“, – sako šeichas, palikdamas atviru klausimą apie tai, – ar tai reiškia mirties nuosprendį.

„Politinė pertvarka po karinės operacijos baigties vyks dar sunkiau“, konstatuoja autorius. „Mes turėsime tapti autonominiu regionu, turinčiu nuosavą vyriausybę, biudžetą ir valdymą. Žinoma, Irako valstybės sudėtyje“, – mano šeichas Salimas. Jeigu Bagdadas su tuo nesutiks, šeichas neatmeta integracijos su Kurdų regionine KRG vyriausybe galimybės. Žinoma, labiausiai bendruomenės vadovas norėtų, kad juos į savo globą paimtų JAV ir tarptautinė koalicija, pastebi autorius.

Idėją apie autonominės provincijos sukūrimą palaiko ir Safaa Khamro, vadovaujantis krikščionių sukarintai formuotei NPF, kovojančiai „pešmerga“ pusėje. Tačiau problemą jis mato ne politinėje plano realizacijoje, o tokiose kliūtyse kaip etninė neapykanta tarp grupuočių ir religinių bendruomenių. „Ja persmelkta viskas, ir glūdi ji giliai – dauguma dėl šios neapykantos net nesugeba galvoti apie šalies ateitį“, – konstatuoja jis.

Autonominės provincijos – vienintelė galimybė išsaugoti Iraką, kaip vieningą valstybę, mano ir buvęs Mosulo gubernatorius Azilas al-Nudscheifi. Pasak jo, jis jau supažindino Bagdado politikus su federalizmo idėja – nuomonės išsiskyrė“.

Jeigu Mosulas bus galutinai sugriautas, o jo gyventojai priversti bėgti – saugumo daugiau nebebus niekur: nei Bagdade, nei Erbilyje, įsitikinęs eks-gubernatorius. Sunitai praras savo paskutinį miestą, o su juo ir savo identitetą bei kultūrą. „Tai būtų ISIL arba ne mažiau žiaurios radikalios grupuotės atgimimo valanda”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...