infa.lt

Kas tai? Gitanas Nausėda teikia Seimui BK pataisas

23 liepos
13:52 2023
Gitanas Nausėda

Gitanas Nausėda | Facebook Prezidentūros puslapyje pasidalinta nuotr.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teikia svarstyti Seimui Baudžiamojo kodekso 114, 119, 120 ir 121 straipsnių pataisas.

Tarp kitų siūloma pakeisti Baudžiamojo Kodekso 119 straipsnio 1 dalį taip:

BK pataisos teikiamos G.Nausėdos

„1. Tas, kas TURĖDAMAS TIKSLĄ PERDUOTI užsienio valstybei, jos organizacijai ar jų atstovui pagrobė, pirko ar KITAIP RINKO INFORMACIJĄ, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės ar tarnybos paslaptis, arba KITĄ INFORMACIJĄ, KURI GALI BŪTI PANAUDOTA kėsinantis į Lietuvos Respublikos konstitucinę santvarką, suverenitetą, teritorijos vientisumą, gynybos ar ekonomikos galią, kitus Lietuvos Respublikos interesus, žmogaus sveikatą arba gyvybę, arba bet kurią iš nurodytų informacijos rūšių perdavė užsienio valstybei, jos organizacijai ar jų atstovui,

baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki dešimties metų.“

Ką tai reiškia:

1. Jokia informacija dar neperduota, bet baudžiamas pats ketinimas.

2. Baudžiamas ne tik pirkimas, pagrobimas, o bet koks „kitoks” informacijos rinkimas, t.y. net ir skaitant internetą, kalbantis su žmonėmis, sėdint bibliotekoje ir pan.

3. Baudžiama ne tik už valstybės ar tarnybinę paslaptį sudarančią, bet ir „kitą”, t.y. viešą informaciją, prieinamą absoliučiai visiems.

4. Baudžiama net už tai, kad ta vieša, legali, visiems prieinama informacija „gali būti panaudota”, nors realiai nebuvo ir gal niekada nebus panaudota.

Labai kažkas kažkur girdėta, ar ne, brangūs Lietuvos žmonės, demokratinės valstybės gyventojai?

Nagi atsiverskim SSRS baudžiamąjį kodeksą ir garsųjį 58 straipsnį, pagal kurį žmones vežė į lagerius ir šaudė milijonais. Ir palyginkim.

Štai to straipsnio dalis 58-6:

SSRS BK straipsnis

„Šnipinėjimas, t. y. perdavimas, pagrobimas ar rinkimas siekiant perduoti informaciją, kuri yra specialiai saugoma valstybės paslaptis, užsienio valstybėms, kontrrevoliucinėms organizacijoms ar privatiems asmenims, apima:

  • laisvės atėmimą ne trumpesniam kaip trejų metų laikotarpiui, konfiskuojant visą turtą ar jo dalį, ir tais atvejais, kai šnipinėjimas sukėlė ar galėjo sukelti ypač rimtų pasekmių SSRS interesams, aukščiausia socialinės apsaugos priemonė – sušaudyti ar paskelbti darbo žmonių priešu, atimant Sąjungos Respublikos pilietybę, taigi ir TSRS pilietybę, ir išsiunčiant iš TSRS visam laikui, su turto konfiskavimu.
  • Ekonominės informacijos, kuri savo turiniu nėra specialiai saugoma valstybės paslaptis, bet kurios negalima atskleisti tiesiogiai uždraudus įstatymu arba departamentų, įstaigų ir įmonių vadovų įsakymu, perdavimas, vagystė ar rinkimas siekiant perduoti pirmiau minėtoms organizacijoms ir asmenims , baudžiamas
    laisvės atėmimu iki trejų metų. [1927 m. birželio 6 d. (SU Nr. 49, 330 straipsnis)].”

Taigi, kopija vienas prie vieno – „rinkimas siekiant perduoti”.

Tik yra vienas skirtumas.

SSRS BK 58-6 baudė tik už valstybės ir tarnybinės (ten vadinama „ekonomine informacija”) rinkimą, o už viešos informacijos, kokių nors „Pravdos” iškarpėlių rinkimo net J.V.Stalinas nesusiprotėjo bausti.

Mūsiškiai nori bausti, matyt, ir už „Delfio” tekstų rinkimą.

Tautos išmintis seniai tą sako: obelis nuo obels, mokiniai visada pranoksta savo mokytojus ir t.t.

Pirmą kartą šis tekstas paskelbtas asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis” puslapyje „Facebook” socialiniame tinkle.

infa.lt komentaras:
Reikėtų pagalvoti ko tokiomis BK pataisomis gali būti siekiama. Pavyzdžiui – jos galėtų tapti labai patogiu įrankiu, siekiant pridengti vyriausybės korupcinius ar kitus neteisėtus veiksmus (jei tokie būtų), nuo galimo žurnalistinio tyrimo. Juk esant tokioms BK nuostatoms bet kokią viešai surenkamą medžiagą galima priskirti, kaip kenkiančią Lietuvos Respublikai ją paviešinus ar vien ją renkant ir turint. Ir tai labai rimtas artėjančio totalitarizmo signalas, kai viešai prieinama ir laikoma medžiaga gali būti (esant poreikiui) laikoma nusikaltimu.

Šnipinėjimas ir žurnalistinis tyrimas yra visiškai skirtingi dalykai, tačiau šiomis BK pataisomis realiai sulyginami.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 366

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. Anonimas    -  2023-07-23, 14:16

    Jau ir taip matosi kad viešoji politika Lietuvoje tai naujoviškas komunizmas, bet kad BK straipsnius iš sovietinių kopijuotųsi taip akivaizdžiai tai tikrai nesitikėjau…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Cenzūra    -  2023-07-23, 16:45

    Kvardatu jei ne daugiau.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Olga    -  2023-07-23, 19:16

    Kai Lietuva atgavo nepriklausomybę nuo Tarybų sąjungos, man buvo apie 12 metų. Aš tada patyriau labai didelį nusivilymą, pasijaučiau taip, lyg manę m paliktu likimo valiai, išduotu ne šiaip sau artimas žmogus, bet mano Tėvynė. 12metis vaikas, aš buvau pasimetusi, net ne žinojau, ką dabar daryti, kaip elgtis… Nes tik ne senai tapau pionierę, iškilmingai prisiekiau ir buti: „… Visada pasiryžusi!“. Kas prisimena tos laikus ir tą jausmą, savotiška euforija, nes tapai dar didesniu ir svarbiasniu gabaliuku kažko didelio, galingo, bet teisingo, kovojončio su blogiu. Taip man tada atrodė. Ir man ne gėda rašyti tokius dalykus, nes paklausius mano bendraamžių ir vyresnių (aš 1978gim),tai visi „tais laikas“ jau neapkesdavo viską, kas yra surišta su Tarybų sąjungą. Ir niekas nesidziaugė, kai tapdavo spaliukais, pionieriais, komjaunuoliais–daugumai tai buvo didžiausia bausmė. Ir kai pradedi priminti, kas ir kaip buvo „tais laikais“, nes pažįsti asmenį nuo mažens, primeni, apie ką kalbejom, apie ką svajojom, tai prasideda, :„… Tu manę maišai su kažkom, o kai įrodei pagaliau, iškart atmintis pranyksą kažkur… Ir iškart klijuoja leiblą „vatnikė“, „… Putino išpera“, o vieną kartą po tokio įvykio su manim nustojo bendrauti vaikystės draugę, o pamačius manę autobuse, savo „ožiukus rodžiusiam vaikučiui pasakė:„Pažiūrėk, matai, ten tetą sėdi, tai ji yra Putino šnipė. Ji vagia Lietuvos vaikučius iš tėvų ir veža į Rusiją. Ten tave Putinas pasodins į kalėjimą ir uzkankins negyvai! Ar nori pas orkus-rusus papulti?“ – mergaite 5-6.metukai. Aš jau vaikystėje suprasdavau, kodėl Lietuvos tremtiniai, kad ir grįžę į Tėviškę, bet neapkenčia komunistų. Bet mėsos kombinato darbuotojos ir pardavimo laivo jūreivio – oficero dukros (mano vaikystės draugės) aš ne galiu suprasti. Visi mes buvome vaikai, visi į kažką tikėjome, svajojome… Ir ne matau nieko blogo jei žmogus sąžiningai prisipažins kokius jausmus teko išgyventi ir dėl ko. O ne apsimesti, kokie jie buvo jau nuo vaikystės laisvos Lietuvos patriotai ir kaip neapkęsdavo komunistų, nors ištikrųjų kai gavo tą (pasak dabartinių jų „raudoną šlykštu skudurą“), o vaikystėje :„Valio, Valio, Valio!!! Pagaliau priėmė!!! Tai pati laimingiausia diena!!! “. Juolab, jos tėvai niekada jai nieko ne galėdavo. Nori-ir gauni,o ką, galėjo sau leisti,nes turėjo gerų pažinčių (taip vadinamą „blatą“). Visai kitas reikalas–tremtiniai. Dar vaikų darželyje kažkaip pagalvojau, kad buvo tokių ponų, kas turėjo daug žemės ir už centus versdavo lengti nugaras vargšus valstiečius. Bet gi buvo ir tokių, kas sunkiu ir saziningu darbu, bei savo prakaitu uždirbo tą žemės gabaliuką… O komunistai atėmė iš jo viską, ką jis sąžiningai per gyvenimą užsidirbo. Ir ne gana to dar ištrėmė. Nes, kaip ir dauguma vaikų, šventai tikėjau į žmonių gerumą ir tyrumą ir neapkęsdavau ne teisingų, nesąžiningų poelgių. Ir šiuo atveju man atrodė ne teisinga ir ne gražu kad iš žmonių atėmė sąžiningai užsidirbtą turtą…
    Bet kalba ne apie tai. Manau, kad apginti savo šalį nuo šnipinėjimo būtinai reikia. Bet, kad ne būtų visokių nesusipratimų, atitinkančioj valdžios institucijoj turi būti apibrėžta tiksliau, ko ir kur ne galima daryti. Pvž:
    Negalima paveiksluoti prie geležinkelio, negalima skaityti tų knygų ir pasakoti apie ją turistams ir t.t. Nes paprastiems žmonėms, kas ne turi prieigos prie slaptų dokumentų, gali įvykti kurjozinis sutapimas, pvz:
    Kas nors, pasigrožėjęs nuostabiu vaizdu pro langą ir panorėjęs pasidalinti išskirtinių grožio vaizdaissu visu pasauliu, nufilmuos ir pasidalins savo FB paskyroje su atvirą prieigą visiems be išeities. Na, tebūnie vaizdas iš daugiaaukščio virsutinio balkono. Smiltynės miškų žalumą iš abiejų pusių apgaubia mėlynas vanduo tolymam horizonte nepastebimai susiliejęs su dangumi… Ir vietoj džiaugsmo mūsų skaudžiausias smūgis. Pasirodo, jis išdavė savo valstybę, nes ant foto užfiksuotas ir paviešintas uosto gabaliukas papuolė. Ar prasideda:„Aha! Už kiek pardavėj Tėvynė?“ ir t.t.
    Aišku, mano pavaizduotas pavyzdys abstraktinis. Tiesiog norėjau atkreipti dėmesį, kad būna gyvenime kurjozinių situacijų ir todėl, kad ne kiltų neaiškumų reikia iškarto apibrėžti visas sąlygas ir ribas. Nes nuoširdus ir geri ketinimai, kartais gali virsti dideliu nesisipratimu, kazkieno sugriautu gyvenimu…
    Ir dar. Aš ne pateisinu nei vienos valdžios, kuri per prievartą, per ašaras, per suxraskitus žmonių gyvenimus ir atimtos gyvybės siekianti savo tikslo. Aš suprantu ir ukrainiečius ir rusus, todėl nepriimu nei kieno pusės. Aš esu PRIEŠ BET KOKIUS KARINIUS VEIKSMUS KUR JIE NE VYKTŲ!!! Aš UŽ AMŽINĄ TAIKĄ VISAME PASAULYJE!!! Galit mane keikti už tai, vadinti „vatnike“ ir t.t. Tai tik parodo jūsų kultoros ir išsilavinimo lygį. Protingi žmonės mane supras. O dėl kvailių net neverta ir stengtis, vistiek išvartys ir iškreips jiems palankiausiu būdu.
    P. S. ATSIPRAŠAU UŽ VISAS KLAIDAS, TAI NĖRA MANO GIMTOJI KALBA IR KARTAIS AŠ NE VISAI TAISYKLINGAI BANDAU IŠDĖSTYTI SSAVO MINTIS. JEI APTIKSITE KLAIDŲ, BŪČIAU BE GALO DĖKINGA, JEI PARAŠYTUMĖTE, KAIP REIKIA TEISINGAI RAŠYTI.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Anonimas    -  2023-07-23, 22:58

    Nieks nepriverte manes but pijonieriu pasakiau ne ir nebuvau

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Blogiausia,    -  2023-07-24, 09:12

    kad tu zurnalistiniu tyrimu – jau seniai nebera! Na,juk nelaikysime uzsakytu tapininiu cirku,su tikslu ismusti algas nomenklaturai,”tyrimu”!

    Atsakyti į šį komentarą
  6. VŽA    -  2023-07-27, 07:35

    Būtina griežtinti, juk Lietuvoje susibūrusi tėvynės išdaviko A. Paleckio šaika „Geros kaimynystės su teroristine Rusija ir terorizmą remiančia Baltarusija”. Jie laukia Putino saulės šviesios, „Russkij mir” – Pabaltijyje…

    Atsakyti į šį komentarą
    • turintis vardą    -  2023-07-29, 15:26

      Žmogau,tu nepastebi jog tau su galva nelabai gerai?Jau koktu skaityti tavo komentarus: kitose temose lyg ir viską supranti,o kai kalba eina apie Rusiją tai lyg raudonu skuduru tau kas per marmuzę…gydykis pagaliau,o tai marazmatiku pavirsi

      Atsakyti į šį komentarą
    • kk    -  2023-07-31, 00:33

      pagal pašytą tekstą-esate baigęs pradinę mokyklą…tai ką ten norėti…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Izrelyje per pusę metų žuvo 32 tūkstančiai civilių žmonių, daugiausia moterų ir vaikų. Ukraina nesenai...

iš karto aišku koks tai ,,preparatas,,. AK74....

Visai kaip toje Rusijos reklamoje kur sakoma: "Sumokek mokesčius ir miegok ramiai"....

Ta nuotrauka straipsnio virsuje smarkiai jau apsidevejo, reiktu i nauja pakeisti, kur daugiau realybe atitinka.......

Laba ačiū už straipsnį. Iš tiesų žiniasklaida naudojama ne tik vienpusei propagandai, cenzūrai ir žodžio...

Ukraina laukia taves......

Nėra jokių konservatorių Lietuvoje, nėra tokios partijos. Jei būtų konservatorių partija, tokių nesąmonių Lietuvoje nebūtų....