infa.lt

Britanijos „Nudge Unit” vadovas: „JK ateityje paklus karantinams: piliečiai išmoko elgtis”

08 liepos
18:50 2023

Mergina su kauke

Jungtinės Karalystės vyriausybės patarėjas įsitikinęs, kad bet koks būsimas pandeminis uždarymas ir įsakymas apie privalomas kaukes bus įvykdytas, nes žmonės išmoko naujo elgesio ir „iš principo galima jį vėl įjungti”, praneša „Breitbart News” leidinys.

Profesorius Davidas Halpernas laikraščiui „The Daily Telegraph” teigė kad šalis „praktiškai išmoko” dėvėti kai nurodoma veido kaukes bei dirbti iš namų ir „galėtų tai pakartoti” galimos būsimos krizės atveju, nes žmonės jau įpratę daryti tai, kas jiems liepiama.

Priverstinis asmeninių laisvių atėmimas buvo vienas iš torių vyriausybės atsako į koronaviruso pandemiją elgesio bruožų.

Kalbėdamas leidinio „Lockdown Files” podkaste, vyriausybės patarėjas išdėstė savo požiūrį apie paklusnumą per elgesio intervencijas ir netgi teigė, kad dėl ankstesnės visuomenės patirties dabar „daug lengviau įsivaizduoti”, kad gyventojai ateityje sutiks su reikiamais apribojimais.

Prof. Halpernas pareiškė, kad nors baime pagrįstos žinutės apskritai nėra veiksmingos, jis gynė jų naudojimą ekstremaliomis aplinkybėmis, pasirinkdamas nesureikšminti masinių protestų, kurie kilo visoje šalyje po to, kai 2020 m. kovą prasidėjo karantinas ir uždarymai (Lockdown).

Jis teigė, kad pranešimai plakatuose, kurie buvo naudojami per pandemijos karantinus, veikė kaip vizualiniai raginimai, kad „nuėjus į parduotuvę ar kur nors kitur, tai primintų kaip elgtis”.

Profesorius teigė, kad šie pranešimai skatino dėvėti kaukes, t. y. žmonės jautėsi „nuogi”, kai pamiršdavo užsidėti kaukę.

„Dieve mano, aš neturiu savo kaukės”. Jaustumėtės nuogi, tiesa?” – siūlė įsivaizduoti jis.

Prof. Halpernas tvirtina, kad visuomenė išmoko naujo elgesio: „Iš principo, jūs galite vėl tą įjungti”.

infa.lt: Baimė prarasti šiandien, negalvojant apie tai, kiek dėl tos baimės bus prarasta ateityje. Išmoko paklusti. Bet britų profesorius gali ir klysti – vėlgi, baimė atsidurti po vyriausybių represijų padu, apie ką prisiminimai dar neišblėso, gali nugalėti ankstesnę pasipriešinimo baimę, ir tada tai „ko buvo išmokta”, nueis į nebūti kaip blogas sapnas. Baimė prieš baimę gali pagimdyti drąsą.

Iš esmės pandemijos uždarymai buvo ne kas kita, kaip visuomenės paklusnumo lygio tyrimas, kuris valdžiai atnešė teigiamą rezultatą. Ar atneš ateityje? Ateitis parodys kiek verti esame gyventi laisvi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 254

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Banda    -  2023-07-08, 07:46

    yra banda! Ir jau tas pats,aviu,ar karviu.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Algirdas    -  2023-07-08, 14:00

    „Baimė prieš baimę gali pagimdyti drąsą.” Tokia baimė gali pagimdyti nebent užspeisto į kampą žvėries elgesį. Laisvės jausmo tas nei kiek neprideda. Nesant laisvės supratimo vergas ir liks vergu. Vienintelis tokio žmogaus noras, kad jį paliktų ramybėje gyventi savo vergo narve pagal vergvaldžio taisykles kol tos taisyklės dar leidžia nors kiek kvėpuoti. Toks vergas temps savo naštą ir lieps daryti tą patį savo vaikams kol kaustytas batas neprispaus jo veido prie grubaus akmens.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2023-07-09, 01:15

    Sako liepos 15 Britanijoje prasidės pandemijos antras turas su zeuriai lokdaunais ir uždarymais visų. Paskui jie tai stums į kitas šalis. Nu pažiūrėsim…blt

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...

Avulis jau pasirūpino savo viešbutko apygvendinimu....

apmokės Lietuva. Nusimausim paskutinius triusikus ir išlaikysim 5 štukas fokiečiukų....

viskas gerai, tik nereikėjo pasiduoti spaudimui, ir palikti mirties bausmę....

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....