infa.lt

Die Presse: Iš Lietuvos nori pabėgti net pabėgėliai

16 spalio
01:01 2016

diepresse.com

Senėjanti Lietuva

Senėjanti Lietuva | nuotrauka: REUTERS/Ints Kalnins (LITHUANIA)

Nuo to laiko, kai Lietuva tapo nepriklausoma valstybe 1990 netais, jos gyventojų skaičius sumažėjo penktadaliu, tai yra 800 tūkstančių gyventojų, ir ši tendencija tęsiasi toliau, rašo austrų laikraštis Die Presse.

Tai susiję su žemais gimstamumo rodikliais, tačiau pirmoje eilėje – „su beprecedente emigracijos banga“, paaiškina leidinys. 90-ųjų pradžioje iš šalies išvyko Rusijos kariškiai su savo šeimomis, tačiau didžiausias piliečių skaičius paliko valstybę po įstojimo į ES 2004 metais dėl finansinės krizės, pabrėžia straipsnio autorius.

2015 metais, kai atrodė, jog ši masinė evakuacija jau baigėsi, Lietuvos gyventojų skaičius vėl ėmė greitai mažėti. „Mums tai buvo šokas, tai paradoksas: visi ekonominiai rodikliai auga, emigruojančių skaičius turėjo sumažėti“, – pastebi Tarptautinės organizacijos migracijos klausimais atstovas Vilniuje. Pasak jo, šiais metais iš Lietuvos išvyks virš 50 tūkstančių žmonių.

Kaip pažymi Die Presse, dauguma emigrantų iš Lietuvos – jauni žmonės, ir mėnesinis atlyginimas lygus 400-500 eurų nemotyvuoja jų likti tėvynėje. Ko pasekoje valstybė sensta. Pakeliui iš Vilniaus į Kauną pasitaiko pagrindinai iš parduotuvės einantys arba šluojantys rudens lapus nuo pėsčiųjų takelių pensininkai, pastebi straipsnio autorius.

Kaimai išmiršta visame kontinente, tačiau Lietuvoje žmonės išvyksta ne į miestus, o emigruoja iškart į užsienį, rašo Die Presse. Europos Komisijos vertinimu, artėjant 2030-iesiems Lietuva praras iki 35 procentų darbingų gyventojų – daugiau, nei bet kuri ES šalis, pabrėžia austrų laikraštis.

Emigracija ir visuomenės senėjimas meta juodą šešėlį Lietuvos ateičiai, sakoma straipsnyje. Kiekvienas vietinis gyventojas, atsibusdamas ryte, pirmiausia galvoja apie tai, kaip jam sudurti galą su galu, turint tik tą sumą pinigų, kuri yra jo piniginėje. Trijų kambarių buto apšildymui šaltą žiemą lietuviai atiduoda iki 200 eurų į mėnesį, kai minimali alga neatskaičius mokesčių siekia tik 380 eurų, o vidutinis atlyginimas Lietuvoje 748 eurai neatskaičius mokesčių. Viso to pasekoje, pinigų išgyvenimui trūkumas veja lietuvius į užsienį, pabrėžia ekspertai.

Tam, kad uždirbtų ir sutaupytų pinigų, jie keliauja į kitas Europos šalis – kas keletui mėnesių į metus lauko darbams, o kas iškart keletui metų. Beje, kaip pastebi ekspertai, kartu su emigracijos banga šalį palieka daugelis žemos kvalifikacijos darbuotojų, o pinigai, kuriuos jie perveda į savo sąskaitas tėvynėje sudaro 3,3 procentus BVP. Prie viso to, „emigracija įrašyta lietuvių DNR kode“: dvidešimtajame amžiuje šimtai tūkstančių jų išvyko į JAV, ir nesuprantama, kodėl jie turėtų atsisakyti naujai įgytos laisvės dabar, pasibaigus sovietinei okupacijai, tęsia Die Presse.

Tačiau, pirmoje eilėje, Lietuvoje tikimasi, jog emigrantai grįš ir atsiveš su savimi naują darbo kultūrą, daugiau profesionalių žinių ir įgūdžių, pabrėžia straipsnio autorius. Neskaitant gyventojų nuotėkio, šalyje pastebimas ekonominis pakilimas, apie kurį kalba augantys užsienio koncernų statiniai.

Tačiau, kaip bebūtų, emigracija kabo virš šalies kaip Damoklo kardas“, rašoma austrų laikraštyje. Visuomenės senėjimas sunkina pensijinės sistemos ir valstybės iždo naštą, nors 2015 metais šalies biudžeto deficitas sudarė tik 0,2 procento. Be to, Lietuvoje seniai juntamas kvalifikuotų specialistų trūkumas. Todėl būtina sukurti lietuviams stimulą grįžti į tėvynę arba pritraukti į Lietuvą migrantus, mano ekspertai. Tačiau problema tame, kad netgi dalis pabėgėlių iš tų, kurie buvo nukreipti į Lietuvą pagal Europos Sąjungos kvotas, jau pabėgo arba nori išvykti iš šalies, reziumuoja Die Presse.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 483

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1.    -  2016-10-16, 22:47

    išvykčiau šiandien pat su visa šeima, dar giminę kartu pasiimčiau.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...