infa.lt

Nauja Vilniaus viešojo transporto bilietų sistema JUDU: vienas pliusas ir daug minusų

01 liepos
18:58 2023

JUDU kprtelės už bilietą nuskaitymo terminalas

Vilniaus Viešasis transportas įdiegė naują Vilniečio kortelės bilietų nuskaitymo sistemą, žadėdamas, kad naujoji bus tobulesnė, labiau šiuolaikiška ir patogesnė.

infa.lt išbandė naująją sistemą ir surado vienintelį pliusą – naujuosiuose Vilniečio kortelės nuskaitymo aparatuose viešajame transporte – šviesesnis ir didesnis ekranas, t.y. geriau matosi.

Minusai:

Nerodomas kortelės likutis (senesniuose aparatuose buvo rodomas), tad žmogus nebežino kiek kartų jis dar gali važiuoti.

Anksčiau viešai prieinama judu.lt savitarnos puslapyje kortelės likučio sistema, suvedus kortelės numerį parodydavo likutį ir to likučio statusą (pensininkams, moksleiviams ar įprastą be nuolaidų). Dabar ji panaikinta, o paspaudus „Savitarna” mygtuką – siūloma registruotis.

Registruojantis prašoma el.pašto adreso ir Vardo bei Pavardės. El.paštas tikrinamas prašant paspausti patvirtinimo nuorodą. Tad bet kokio suvesti nepavyks.

Kam Viešojo transporto įmonei žmogaus vardas ir pavardė, taip pat el-pašto adresas, jei jis tenori tik sužinoti savo kortelės likutį? – Visiškai perteklinis reikalavimas.

Tačiau jis darosi suprantamas prisiregistravus tiems, kas naudojasi parkavimosi paslaugomis per šią sistemą ar nori sužinoti savo pirkimų sistemoje istoriją.

Bet tokių mažuma. Troleibusais ir autobusais važiuoja tie, kas neturi automobilio, ir jų asmeninių duomenų rinkimas – akivaizdžiai perteklinis. Ypač atsižvelgiant į tai, kad jiems dažniausiai tereikia pasitikrinti kortelės likutį, kurio neberodo ir jų papildymo vietose.

Bet ir su tuo problema. infa.lt užsiregistravus sistemoje, bandant įvesti į ją dvi galiojančias korteles – sistema jų neatpažįsta ir išmeta naudotoją iš paskyros. Tenka jungtos iš naujo ir bandyti dar kartą. Po kelių bandymų tampa aišku – „misija neįmanoma”.

Susisiekus su judu.lt tarnyba per jų formą, ten paaiškino, kad kartais tokios klaidos išmetamos jungiantis telefonu ir pasiūlyta prisijungti naudojant kompiuterį ir naudojant ne vieną naršyklę, jei pirmą kartą nepavyko. Taip pat paprašė kortelės numerio ir atrašė, jog jų testinėje tinklapio versijoje ta kortelė prisideda.

Ką gi, bandome kompiuteriu – niekas nesikeičia. Keičiame naršyklę, kitą – rezultatas nesikeičia.

Pasiklausus ar yra kitas būdas patikrinti kortelės likutį – atsakymo negavome, tačiau klientų aptarnavimo skyriaus vadybininkė pasiūlė atsiųsti jai paskyros slaptažodį, esą jie patys pridėsią (pabandys) kortelę prie paskyros, o paskui galima bus pasikeisti slaptažodį į naują. Arba pasiūlė atvykti į ofisą Vilniuje, Laisvės prospektas 10A.

Ką gi, apsižvalgėme – prisijungus prie paskyros nerandame funkcijos „Pasikeisti slaptažodį”. Tačiau jį, ko gero, galima pasikeisti per „Pamiršote slaptažodį?” funkciją, matomą prisijungimo prie paskyros lange. Tačiau tai nėra tai, kas turėtų būti kiekvienos save gerbiančios įmonės klientų aptarnavimo paskyroje.

Kiekvienas žmogus įpratęs, kad pasikeisti slaptažodį galima tik prisijungus prie paskyros ir savo duomenų, tačiau tie duomenys neturi nei redagavimo, nei slaptažodžio keitimo lango.

Taip pat nėra ir funkcijos – „Ištrinti paskyrą”. Kaip kadaise buvo „Facebook”, kol teismas neprivertė įvesti šią galimybę. Negi ir JUDU.lt reikės teismo sprendimo, kad žmogus galėtų teisėtai ir ramiai ištrinti savo paskyrą ir visus joje esančius asmeninius duomenis, kurių dalį įveda jis pats, o dalį surenka sistema naudojantis kortele?

Kokius asmeninius duomenis gali rinkti sistema, naudojantis registracija JUDU.lt sistemoje?

Sistema nuo pradžių turi jūsų vardą, pavardę, kortelės numerį (kai galiausiai galėsite jį suvesti) ir el.pašto adresą. Perkant kortelės papildymą ji gauna duomenis to prekybos taško, kuriame papildymas buvo nupirktas. Toliau ji gali sudaryti jūsų judėjimo žemėlapį, remdamasi kortelės atžymėjimu tam tikrame sustojime, kuriame įlipote. Žinant konkrečios transporto priemonės maršrutą ir tai, kad bilietas galioja 30 min., galima žinoti važiavimo kryptį, o jums grįžtant atgal fiksuojamas konkretus jūsų kelionės tikslo rajonas, kuriame jūs įlipote grįždami atgal. Nuo – iki-ir atgal.

Taip pat – jei pildysite kortelę per banką – turės ir jūsų banko pavadinimo bei sąskaitos numerį.

Išvada: tai, bent kol kas, mažai panašu į paslaugą, o daugiau į Viešojo transporto sistemos siekį susirinkti savo vartotojų asmeninius ir judėjimo maršrutų duomenis iki jų žemėlapių sudarymo. Galimai.

Kaip priversti keleivius registruotis JUDU sistemoje? – Panaikinant viešai ir anonimiškai prieinamą kortelės likučio pagal numerį patikrinimo galimybę. Tas ir buvo padaryta.

Tikimės, kad bent slaptažodžio keitimo ir paskyros su visų duomenų ištrynimo funkcija šioje sistemoje atsiras geranoriškai jas įdiegiant pačios JUDU.lt iniciatyva.

Rekomendacijos: jei jums nesvarbu privatumas – nieko daryti nereikia – susikurti paskyrą jūs galite, o toliau, bent kol kas, negalite nieko. (gal registruoja tik nuo tam tikros datos parduotas korteles?)

Jei privatumas svarbus, ir jums JUDU sistema reikalinga tik pasitikrinti kortelės likučiui – siūlome kortelės likutį „išvažinėti” iki galo ir toliau ją pildyti tik ribotu bilietų skaičiumi, kurį galite atsiminti. Pvz ne daugiau, kaip po 4 bilietus vienu kartu. Ir daugiau vaikščioti pėsčiomis bei važiuoti dviračiu. Bent jau šiltuoju metų laikotarpiu.

Papildymas (2023-07-06, 11:51 val):

Vilniaus mieste masiškai uždaromi „Lietuvos Spauda” kioskai, kuriuose buvo galima anonimiškai pasipildyti Vilniečio kortelę, kuria galima apmokėti pravažiavimą viešuoju transportu. Kol kas galimybė anonimiškai pasipildyti kortelę išliko tik Maxima, Rimi prekybos tinkluose bei NARVESEN kioskuose, kurių mieste labai nedaug. Beje, NARVESEN ir valdo „Lietuvos Spauda” kioskų tinklą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 066

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Dar neisrasta    -  2023-07-02, 05:40

    sistema zmogui. Visos iki siol – tik pries ji!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-07-02, 07:31

    Čia tų lyt-psich iškrypėlių „Pokyčiai po pokyčių”, kad sveikiems, normaliems žmonėms lengviau būtų…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Anonimas    -  2023-07-09, 09:14

      Kol kas dar yra nuasmenintos kelionės galimybė pirkti bilietėlį iš vairuotojo.
      Tiek visur yra privačių alternatyvų. Gal grįš ir į Vilnių privatūs vežėjai, nes dabar tai kaip ir monopolis.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

JAV konfliktą išnaudoja konkurentų (ES taip pat :) )silpninimui ir savo pozicijų stiprinimui. Tai tik...

Kadangi mūsų valdžiukė (tiesą sakant, mes patys - neatsiuntė gi valdžiukės marsiečiai :) ) geriausiai...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...