infa.lt

Agnė Bilotaitė kovodama su seksualiniais nusikaltėliais inicijavo įstatymo pataisą

29 birželio
17:50 2023
Agnė Bilotaitė

VRM nuotr.

TS-LKD nutarė ginti vaikus nuo seksualinių nusikaltėlių. Iki tol jie, matote, buvo nepakankamai ginami. Galima su tuo sutikti, ypač prisimenant neseniai įvykusius ir plačiai pagarsėjusius atvejus, susijusius su pačia TS-LKD partija.

Tai gal ji atsikvošėjo ir nutarė išsigryninti, išsiplauti taip sakant ir išsivalyti nuo, galimai, jos tarpe esančių ar bent jau susijusių su seksualiniais nusikaltimais asmenų, tokių, kaip sakykime Linas Slušnys, nutylėjęs apie nepilnamečių pardavinėjimą iškrypėliams Švėkšnos specialiojo ugdymo centre, ir panašių?

Ne, partija nusprendė vaikus ginti nuo jau išgrynintų ir nuteistų iškrypėlių, t.y. tų, kurie jau žinomi teisėsaugai.

Agnės Bilotaitės pranešimas:

Vidaus reikalų ministrė ir TS-LKD frakcijos narė Agnė Bilotaitė inicijavo su grupe Seimo narių įregistravo įstatymų pataisas, kuriomis siekiama užkirsti kelią seksualinio pobūdžio nusikaltimus padariusiems asmenims dirbti su nepilnamečiais, taip pat numatyti griežtesnę tokius asmenis priimančių darbdavių kontrolę.

Teisės aktų pataisomis siūloma įteisinti prievolę seksualinio pobūdžio nusikaltimus padariusiems asmenims per nustatytą laiką pranešti Valstybinei darbo inspekcijai apie darbo vietos pakeitimą.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas numato įpareigojimą asmenims su įsigalėjusiu teismo nuosprendžiu dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimo pranešti apie gyvenamosios vietos pakeitimą policijai. Tačiau nėra įpareigojimo tokiems asmenims pranešti apie darbo vietos pakeitimą, o tai, anot Seimo narių, yra itin aktualu, siekiant valdyti rizikas, kad šie asmenys nedirbtų su vaikais.

Taip pat siūloma nustatyti baudžiamąją atsakomybę už pakartotinius tvirkinimo veiksmus daugiau nei vieno nepilnamečio atžvilgiu arba atliekamus ilgą laiko tarpą.

„Vaikų seksualinio smurto mastai nemažėja. Turime veikti ryžtingai ir užtikrinti kiekvieno vaiko teisę į saugią vaikystę be smurto. Tuo tikslu kartu su kitomis institucijomis įsipareigojome stiprinti prevenciją ir tobulinti teisinį reglamentavimą.

Šiomis pataisomis siekiame atgrasyti nuo mėginimų seksualiai išnaudoti vaikus, tuo pačiu siunčiame aiškią žinią – atsakomybė už seksualinio pobūdžio nusikaltimus prieš vaikus – neišvengiama“, – sako pataisų iniciatorė Agnė Bilotaitė.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 30 straipsnis numato darbo su vaikais apribojimus ir draudžia asmenims, pripažintiems kaltais už seksualinio pobūdžio nusikaltimus, dirbti ar užsiimti savanoriška veikla paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose.

Tačiau, pasak pataisų iniciatorių, įstatyminis reglamentavimas palieka spragų, kuriomis gali naudotis ir naudojasi vaikų skriaudėjai. Pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas nenumato baudžiamosios atsakomybės už ilgalaikį jaunesnio negu 16 metų vaiko tvirkinimą arba daugiau nei vieno nepilnamečio vaiko tvirkinimą.

Policijos departamento atlikta analizė parodė, kad pusėje 2022 metais vykdytų ikiteisminių tyrimų tvirkinamieji veiksmai nepilnamečio atžvilgiu buvo atliekami ilgiau negu 3 mėnesius arba dviem ar daugiau asmenų. (Kiek laiko trunka Kristijono Bartoševičiaus bylos tyrimas? – infa.lt past.)

„Už seksualinius nusikaltimus bausti asmenys kontroliuojami nepakankamai. Labai svarbu užkirsti kelius jiems dirbti su vaikais. Taip pat siekiame, kad darbdaviams, kurie nesilaiko numatytos darbo su vaikais apribojimų tvarkos išsiaiškinti dėl priimamo darbuotojo galimo teistumo, būtų numatyta administracinė atsakomybė. Deja, bet realybė rodo, kad vien paraginimo tai daryti neužtenka“, – teigia vienas iš pataisų iniciatorių Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, TS-LKD frakcijos narys, Justas Džiugelis.

Darbdaviams, kurie netikrina informacijos apie asmens teistumą Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registre,  siūloma nustatyti administracinę atsakomybę.

Viešumas, A. Bilotaitės manymu, taip pat gali tapti gera paskata įstaigoms atsakingiau rinktis darbuotojus darbui su vaikais. Todėl dar šiemet Vidaus reikalų ministerijos Informacijos ir ryšių departamentas pradės viešinti duomenis apie įstaigas, kurios kreipėsi dėl informacijos apie asmenų teistumą iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro. (Tikėkimės paviešins duomenis ir apie įtariamąjį K.Bartoševičių – infa.lt past.)

Telkdamos pastangas veiksmingiau kovoti su seksualiniu vaikų išnaudojimu, birželio 1 dieną Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pasirašė bendrą rezoliuciją, kurioje įsipareigojo stiprinti institucijų bendradarbiavimą, prevencinių programų įgyvendinimą, didinti vaikų ir jų tėvų švietimą, ugdyti saugaus skaitmeninės aplinkos naudojimo įgūdžius.

infa.lt: Kai TS-LKD pradeda kalbėti apie vaikų gynimą nuo seksualinių nusikaltėlių – reikia būti budriems. Pastebėtina, jog įstatymo projekte kalbama apie jau baustus už seksualinius nusikaltimus asmenis. Tačiau, ne visi tokie patraukiami baudžiamojon atsakomybėn.

O jei ir patraukiami – jų bylos vilkinamos, dusinamos ir net trukdomos. Visiškai neaišku kur dingo įtariamas pedofilija Agnės Bilotaitės partijos bendražygis Kristijonas Bartoševičius. Ir įtariamas ne dėl vienkartinio atvejo. Mirtina tyla. O gal jau tikrai mirtina?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 163

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Kurgi ne...    -  2023-06-29, 18:47

    Na kas geriau apsaugos vaikus nuo pedofilų nei patys pedofilai….

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-06-29, 19:53

    Kedytę apginė, todėl niekas nežino, kur dabar apgintoji…
    K.B. ginamas nuo seksualių vaikų, bet lyg dingęs…
    Svarbiausia – Mes už vaikų gynimą, bet mokyklose vaikus apmokysime iškrypimų…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Jurgis    -  2023-06-30, 08:34

    Pradėti reikia uždarant visus iškrypėlių barus ir draudžiant paradus

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...