infa.lt

„Wagner” įkūrėjo, J.Prigožino pajėgos jau užėmė Rostovą prie Dono. Rusija kaltina jį maištu

24 birželio
10:37 2023
Jevgenijus Prigožinas

Jevgenijus Prigožinas. Pranešimo iš Rostovo prie Dono kadras

Socialiniuose tinkluose sklinda informacija, kad sukarintos privačios grupuotės „Wagner Group” savininkas Jevgenijus Prigožinas, su savo kariniais daliniais kovojęs Rusijos pusėje Ukrainoje, kaltinamas maištu ir bandymu įvykdyti valstybės perversmą po to, kai išplatino informaciją, kaltinančią Rusijos gynybos ministeriją apšaudžius jo karinių dalinių stovyklą.

Kaip teigia J.Prigožinas, žuvo neįvardintas skaičius jo kariškių.

Jam gresia suėmimas dėl kaltinimų maištu po raginimo surengti ginkluotą sukilimą.

Šeštadienį J. Prigožinas teigė, kad jo kariai įžengė į Rostovą prie Dono – ten, kur įsikūręs Rusijos karinis štabas, kontroliuojantis kovas Ukrainoje, netoli tos vietos, kur buvo dislokuotos „Wagner” pajėgos.

Kaip cituojama socialiniuose tinkluose, jis teigė, kad jo kariai nesusidūrė su jaunų šauktinių pasipriešinimu patikros postuose. Jo pajėgos „nekovoja prieš vaikus”, pareiškė jis.

„Tie, kurie sunaikino mūsų vaikinus, kurie sunaikino daugelio dešimčių tūkstančių Rusijos karių gyvybes, bus nubausti. Prašau, nieko nesipriešinti…” – sakė jis viename iš savo  paviešintų įrašų.

Jis kaltina Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu rusų genocidu.

„Jie turėtų atsakyti už Rusijos žmonių genocidą, dešimčių tūkstančių Rusijos piliečių nužudymą ir Rusijos teritorijų perdavimą priešui. Ir tas perdavimas buvo iš anksto apgalvotas, kaip ir Rusijos piliečių žudymas bei genocidas. Šoigu genocidą vykdo etniniu pagrindu”, sako jis viename iš savo pranešimų.

! Įspėjimas: Kai kurie vaizdo įrašai su keiksmais (rusiškais)

Filmuotuose kadruose iš Rostovo matyti, kaip „Wagner” pajėgų kariškiai užima mieste ugnies pozicijas. Prieš juos jau stovi Rusijos reguliariosios kariuomenės pajėgos, miesto gatvėse šarvuočiai. Aplink vasara, vaikšto ir stebi įvykius civiliai žmonės ir niekas nesupranta kas vyksta.

Vienas filmavęs komentuoja: „Kaip filme, žiūrėkit, kulkosvaidininkas iš „Wagner” užima poziciją, o štai kitoje pusėje, už maždaug 150 m. Rusijos reguliariosios pajėgos, o štai čia vagneriai rūko”.

Pasakyti, kad Rusijos aukščiausioje vadovybėje sumaištis – reiškia nieko nepasakyti, – J.Prigožino atžvilgiu Rusijoje pradėtas baudžiamasis tyrimas, kaltinant maištu ir mėginimu įvykdyti ginkluotą perversmą. Tačiau įgyvendinti J.Progožino suėmimą nebus taip paprasta.

Primename, kad jo paties tvirtinimu prie jo šiuo metu yra 25 tūkstančiai puikiai apmokytų, disciplinuotų ir patyrusių karių, kurie jau užėmė karinius objektus mieste, aerodromą, kurio darbas, pasak rytinio (7:30 val. vietos laiku) J.Prigožino pranešimo, vyksta kaip įprastai, išleidžiant ir priimant lėktuvus, ir kurie paklūsta bet kokiems jo įsakymams.

Jis pareiškė, kad karinė vadovybė meluoja apie gyvosios jėgos nuostolius, apie kuriuos praneša aukštesnei valdžiai, taip pat teigia, jog dalis karių atsisako kovoti ne iš bailumo, o todėl, kad negauna pakankamai ginkluotės kovai ir lieka tuščiomis rankomis prieš ukrainiečius.

Pranešime paminėta, kad daugelį objektų pavyko užimti be kovų, esą kovoja tik tie kariniai vienetai, kurie neinformuoti, bet tokių nedaug.

Toks įspūdis, kad vyksta plačiai surežisuotas cirko vaidinimas, kuriame pagrindinio aktoriaus vaidmenį atlieka Jevgenijus Prigožinas, jau iš anksčiau žinomas dėl savo priekaištų Rusijos aukščiausiai karinei vadovybei. Kariniai objektai užimami be mūšio, kas, turint omenyje, kad prieš J.Prigožiną pradėtas baudžiamasis tyrimas tiesiog nesuvokiama. Generalinio štabo viršininkas, pasak J.Prigožino, pabėgo iš Rostovo vos tik sužinojęs, kad „Wagner Group” jau šalia.

Pats J.Prigožinas kitame vaizdo įraše, pokalbyje su Rostovo prie Dono vadovybės atstovu reikalauja susitikimo su Generalinio štabo viršininku ir Gynybos ministru Sergejum Šoigu. Kitu atveju grasina eisiąs į Maskvą.

Kaip vidinė sumaištis Rusijos karinėse struktūrose atsilieps mūšiams Ukrainos fronte – kol kas neaišku, bet stabilumo rusų kariškių eilėse, tikrai nepridės.

Pati Rusijos karinė vadovybė neigia raketų ataką prieš „Wagner Group” stovyklą.

Putinas neįvardydamas vardais jau pasmerkė Rostovo užėmimą, pavadindamas tai maištu, smūgių į nugarą ir grėsme valstybei. Ir pažadėjo padaryti viską, kad ta grėsmė būtų pašalinta. Galima manyti, jog Prigožino dienos suskaičiuotos, jei visi šie įvykiai nėra suplanuoti iš anksto, siekiant kitų, dar nesuprantamų tikslų.

Iš kitos pusės, jeigu Rusijoje įvyktų tikras perversmas, situacija pasaulyje galėtų tapti nekontroliuojama. Šioje šalyje yra jėgų, kur kas radikalesnių nei pats Putinas. Ir, koks sutapimas – vakar Lietuvoje buvo paskelbta apie atnaujinamą Karo padėties įstatymą. Sutapimas?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 457

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-06-24, 12:22

    Tai bent, Rusijoje įvykiai pakrypo ne Put-hitlerio naudai… J. Progožinas jaučia savo karių jėgą, kitaip vargu būtų pradėjęs TOKIĄ intrigą…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

viskas gerai, tik nereikėjo pasiduoti spaudimui, ir palikti mirties bausmę....

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....

Vyru ukrainieciu genocidas, kodel negrazino afrikos turistu nuo karo europoje? Zmones bega nuo karo i...

gal žinai koki vaistai,baryšnikas...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...