infa.lt

Pasienyje su Baltarusija už 10 mln atnaujinamas patrulio takas

19 birželio
12:39 2023

 

Agnė Bilotaitė prie tvoros pasienyje

Agnė Bilotaitė pasienyje, VRM nuotr.

VRM informacija:

Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija ruože pradedami pasienio patrulio tako, einančio šalia vielinės tvoros ir kontrolinės pėdsakų juostos, atnaujinimo darbai.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, modernus patrulio takas padės efektyviau stebėti valstybės sieną, užtikrinti operatyvesnį pareigūnų reagavimą į sienos pažeidimus ir vielinės tvoros gadinimo atvejus.

„Investicijos į sienos apsaugą atsiperka ne tik užkardant neteisėtą migraciją, bet ir kovojant su kontrabanda. Pastaraisiais metais valstybės sienos apsauga su Rusija ir Baltarusija sustiprinta maksimaliai. Vielinė tvora, modernus sienos stebėjimas, o dabar – ir patrulio tako įrengimas, užtikrins visišką sienos apsaugą ir kontrolę. Lietuva demonstruoja aukščiausią ES išorės sienos apsaugos standartą“, – sako ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiuo metu patrulio tako įrengta apie 5 km. Pirmajame darbų etape planuojama įrengti apie 100 km pasienio patrulio tako. Jei bus papildomas finansavimas, patrulio tako įrengimo darbai bus tęsiami dar 253 km pasienio su Baltarusija ruože.

Patrulio takas bus iki 3,5 m pločio, pagal galimybes jis bus pritaikytas eiti pėsčiomis, važiuoti visureigiu, keturračiu bei naudotis kita specialiąja technika.

Pasienio patrulio tako įrengimas yra tęstinis ES išorinės sienos apsaugos stiprinimo projektas.

Šis projektas finansuojamas pagal Sienų valdymo ir vizų politikos finansinės paramos priemonės, įtrauktos į Integruoto sienų valdymo fondą, 2021 – 2027 m. programą. Projekto vertė – apie 10 mln. eurų. 75% projekto sumos sudaro ES lėšos, kita dalis – 25% (2,5 mln eurų) finansuojama iš valstybės biudžeto.

Pagal projektą darbus numatyta baigti per 2023 m., tačiau dėl užtrukusių viešųjų pirkimų procedūrų darbai, tikėtina, persikels į 2024 m.

„Patikima valstybės sienos apsauga yra vienas nacionalinio saugumo užtikrinimo prioritetų, todėl tam skiriame ypatingą dėmesį. Lietuvos ir ES išorės siena šiuo metu yra moderniausia ir patikimiausiai kontroliuojamų ES ir Šengeno valstybių bendrijoje“, – sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

VSAT ir Vidaus reikalų ministerijos pastangomis Lietuvos pasienyje su Baltarusija per metus įrengta 530 km vielinės tvoros ir 360 km koncertinos barjero.

Taip pat moderniomis sienos stebėjimo sistemomis stebimas visas pasienio su Baltarusija ruožas. Dar 2022 metų pradžioje sistemų pagalba buvo stebima tik 53,3% sienos su Baltarusija.

Kartu su įrengta vieline tvora visas ES išorės sienos perimetras (1073,36 km) 100% stebimas  moderniomis išmaniomis sistemomis.

Į pasienio infrastruktūros atnaujinimą iš viso investuota kiek daugiau nei 200 mln. eurų : vielinės tvoros įrengimui skirta 148 mln. eurų, modernių stebėjimo sistemų diegimui – 41 mln., transporto ir technikos atnaujinimui 16 mln., o dabar – pasienio patrulio takui 10 mln. lėšų.

infa.lt: Vielinę tvorą jau dabar gadina nelegalūs migrantai ir Baltarusijos pasienio tarnybos darbuotojai, teigė 2022 m spalį Ingrida Šimonytė, todėl jau tada, tik pastatytai tvorai buvo skirtas papildomas 4,5 mln eurų finansavimas, skirtas sugadintiems tvoros segmentams pakeisti.  Kaip buvo teigiama pranešime, per 2022 metus buvo sugadinta 950 metrų tvoros segmentų ir maždaug 8,5 kilometrų koncertinos prizmės užtvaro.

Amžinas milijonų upelis – tik ką pastatytai pasienio tvorai vėl reikia 4,5 mln

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 186

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-06-19, 17:25

    Svarbiausia – įsi-savinti milijonus, tad ir ataskaitos gražiai skambės, – tėvynės gerovei panaudota 4,5 milijono… (Sovietmečiu sakydavo: Dirbančiųjų prašymu…) Žmonės, kurie nesugeba UŽDIRBTI pinigų, – šimtai, tūkstančiai ar mln., panašiai skamba…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Verčiau    -  2023-06-21, 23:38

    Sienos pralaidumą didinkit.
    Bent panaikinkit žodinius nurodymus apsunkinti judėjimą per sieną.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...