infa.lt

Pasirašytas susitarimas dėl Ukrainos karių skyrimo į Lietuvos nacionalinį junginį ES kovinėje grupėje

12 spalio
10:17 2016
Pasirašymo procedūra

KAM nuotrauka

Spalio 7 d. Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie NATO Briuselyje Lietuvos karinis atstovas brigados generolas Gintautas Zenkevičius ir Ukrainos karinis atstovas Europos Sąjungai pulkininkas Serhij Rečič pasirašė techninį susitarimą dėl Ukrainos karinio personalo skyrimo į Lietuvos nacionalinį paramos elementą ES daugianacionalinėje kovinėje grupėje 2016 antrą pusmetį.

Šiuo susitarimu Ukrainos kariai bus skiriami į Lietuvos nacionalinį paramos elementą ir kartu su Lietuvos kariais 2016 m. antrą pusmetį budės ES daugianacionalinėje kovinėje grupėje.

Susitikime taip pat dalyvavo Ukrainos karinis atstovas prie NATO Leitenantas generolas Volodymyr Askarov ir Lietuvos karinio atstovo pavaduotojas prie NATO pulkininkas Sigitas Mundris.

Pasirašytame susitarime numatytos nuostatos, kokią paramą Lietuva skirtų Ukrainos kariams, jei Europos Sąjunga priimtų sprendimą aktyvuoti kovinę grupę reaguojant į krizę.

Lietuvos kariai jau nuo šių metų liepos 1 d. budi Jungtinės Karalystės vadovaujamoje Europos Sąjungos kovinėje grupėje kartu su kariais iš Airijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Suomijos ir Švedijos. ES junginio pagrindą sudaro trys manevrinės pėstininkų kuopos – dvi britų ir viena iš Lietuvos. Lietuvos pajėgų indėlis į šią ES kovinę grupę yra antras pagal dydį po junginiui vadovaujančios Jungtinės Karalystės. Šiam ES junginiui Lietuva skyrė Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių kuopą ir nacionalinį paramos elementą, logistikos specialistus. Taip pat Lietuvai skirta kovinės grupės vado pavaduotojo pozicija.

Visi kariai, priskirti ES greitojo reagavimo junginiams, viso budėjimo metu tarnauja savo nuolatinėse dislokacijos vietose savo šalyse, tačiau išlaikys labai aukštą parengtį. Jei būtų priimtas sprendimas siųsti tarptautines pajėgas į operaciją, į nustatytą užduoties rajoną jie bus pasirengę išvykti per nurodytą laiką.

Pagal NATO Greitojo reagavimo pajėgų pavyzdį sukurtos ES kovinės grupės (angl. EU Battle Groups) yra daugianacionalinės pajėgos, skirtos greitai reaguoti į kylančias krizes. Jas sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti rotuodamos skiria ES šalys narės.

kam.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 61

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....