infa.lt

„ISIL vaikai“ mokosi šaudyti nuo 6 metų. Paauglystėje jie jau pasirengę tapti teroristais-mirtininkais.

11 spalio
09:02 2016
pamoka

Balkis Press/Sipa USA via AP

„Interviu vyko beveik valandą, kai Taimas, 8-metis liesas juodaakis berniukas paprašė popieriaus ir atsilošęs milžiniškame viešbučio krėsle ėmė piešti savo atsiminimus“, – rašo The Washington Post.

Jis nupiešė sceną nedideliame parke šalia savo namų, toje vietoje, kur jis žaidė iki tol, kai ginkluoti barzdoti žmonės užėmė miestą. „Minia parke susibūrė aplink dvi figūras, ir Taimas tiksliai jas įsiminė: žmogus su viena akimi ir plikis, kuris, atrodė, buvo dėl kažko supykęs“, – rašoma straipsnyje.

„Jis atrodo labai piktas“, – pasakė Taimas, pasakodamas apie pliką žmogų jo piešinyje.

„Antras žmogus neturėjo vienos akies – jie jau paliko jį be akies, matote? – paklausė jis, rodydamas į antrą figūrą. – Po to kiti žmonės atsistojo jam už nugaros ir vienaakio galva paprasčiausiai nukrito“.

„Prabėgus dvejiems metams, skaičiuojant nuo apsišaukėlio kalifato įkūrimo Irake ir Sirijoje, kai kuriais vertinimais, „Islamo valstybės“ valdžioje gyvena 6 milijonai žmonių. Mažiausiai trečdalis jų – apie 2 mln žmonių – jaunesni, nei 15 metų. Tai, tiesiogine to žodžio prasme, ISIL vaikai, džihado vaikai“, – rašo straipsnio autoriai Souad Mekhennet ir Joby Warrick.

The Washington Post paėmė interviu pas penkis berniukus, kurių šeimos bėgo iš „Islamo valstybės“ teritorijos, tame tarpe ir pas Taimą, Sirijos pabėgėlį, apklaustą netoli jo laikinos prieglobos Europoje.

Video įrašas:

Kai kurie iš jų, kaip Taimas, atsidūrė teroristinės grupuotės mokyklose ir treniruočių stovyklose. Izoliuotus nuo jų šeimų, juos mokė šaudyti iš šautuvo, mėtyti granatas ir skatino savanoriškai tapti teroristais-mirtininkais. Kai kurie papasakojo apie tai, kad juos padarė liudininkais – ir net bendrininkais – mirties bausmėse kaliniams vykdyme, rašo leidinys.

„Humanitariniai darbuotojai, kurie nuolatos palaiko tarpusavio ryšį su tokiais vaikais ir paaugliais, kalba apie gilias psichologines traumas, kurios gali būti vienomis iš labiausiai ilgalaikių „Islamo valstybės“ egzistavimo pasekmių, parengiančių dirvą naujiems prievartos ir ekstremizmo ciklams po daugelio metų po to, kai pats kalifatas bus nutrintas nuo žemės paviršiaus“, – pažymi žurnalistai.

Taimui buvo šešeri, kai smogikai nešini juodomis vėliavomis atėjo į jo gimtąjį miestą Raką, rašoma straipsnyje.

Iki „Islamo valstybės“ kasdienis gyvenimas sukosi apie šeimą, žaidimus ir vietos mokyklą, kurią jis mėgo. „Aš mėgau mokyklą“, – pasakė jis su šypsena, savo mėgstamiausiais dalykais įvardinęs matematiką, fizinį parengimą ir piešimą.

Pradžioje naujieji miesto okupantai uždarė jo mokyklą, pavertę pastatą karine baze. Kaip mokiniams, galų gale, po keleto mėnesių leido į ją sugrįžti, smogikai vis dar buvo ten, praneša leidinys.

„Pradžioje jie dalino mums žaislus, – pasakoja Taimas, – bet, kai prasidėjo pamokos, jie buvo labai rimti. Pagrinde jie pasakojo mums apie islamą”.

Taimas prisiminė, kaip jo naujieji mokytojai atkreipdavo ypatingą dėmesį į vieną pranašo Mahometo gyvenimo istoriją. Joje islamo įkūrėjas nubaudė keletą kupranugarių grobikų, išplėšęs jiems akis ir nukirtęs galūnes.

„Laikui bėgant „Islamo valstybė“ pakeitė tradicinius vadovėlius naujais, parašytais ir išleistais pačių teroristų“, – rašoma straipsnyje.

vadovėlio puslapis

The Washington Post nuotrauka

„Rašto ir matematikos pamokos visai mažiems vaikams iliustruojamos piešiniais su šautuvais, granatomis ir tankais. Gamtos mokslų į istorijos vadovėliuose vyresniems moksleiviams aukštinama kankinystė, o „Islamo valstybės“ sukūrimas vaizduojamas kaip pagrindinis žmonijos pasiekimas“, – pristatoma straipsnyje.

„ISIL bando sukurti džihadistų kartą. Tai reiškia ne vien išpažinti teisingą religiją bet ir būti pasirengusiam kovai būsenoje. Kalba eina apie jaunų žmonių įtikinimą tuo, jog tik jų požiūris į pasaulį yra teisingas, o pas visus kitus – ne“, – kalba Jakob Olidort (Vašingtono Artimųjų Rytų politikos institutas).

Taimas dažnai prisimindavo, jog „Islamo valstybės“ mokytojai ragino vaikus užsiimti skundimu, nedelsiant pranešant apie bet kokius savo tėvų veiksmus, kurie pažeidžia religinius įstatymus ar rodo, jog jie nesutinka su grupuotės taisyklėmis, rašo laikraštis.

Jo tėvai formaliai laikėsi ISIL reikalavimų, tačiau nerimavo dėl to, jog gyvenimas šio režimo sąlygomis labai įtakoja jų vyresnį sūnų.

Tačiau svarbiausias dalykas pastūmėjęs juos veiksmams, buvo diena, kai Taimas atbėgo namo ir ėmė krautis daiktus, pareiškęs, jog jį išrinko važiuoti į specialią treniruočių stovyklą berniukams, sakoma straipsnyje.

Taimas tvirtino, kad išvažiuoti iš namų ir užsirašyti į stovyklą „buvo jo valia“, ir apkaltino tėvus tuo, jog jie nesirūpina jo religiniu išsilavinimu, pasakoja jo motina.

„Jam stovykla buvo įdomių priemonių ir renginių vieta – sporto, konkursų ir mokomojo šaudymo – su solidžia religinio apdorojimo porcija. Daugelis jo mokyklos draugų treniravosi kartu su juo ir užsieniečiais: berniukais ir paaugliais iš tolimų kraštų, tokių kaip Egiptas, Pakistanas ir Uzbekistanas“, – rašo autoriai.

ginkluotas vaikas

Nuotrauka paskelbta socialinės žiniasklaidos paskyroje Islamo Valstybė šalininkų. (gauta The Washington Post)

„Šeima surinko visus pinigus, kuriuos galėjo ir turėjo. Kartą, kai Taimas buvo namuose, jie išvyko iš Rakos dalindami kyšius kontrolės ir pasienio kontrolės punktuose, ir vėliau prisijungė prie pabėgėlių srauto, judančio iš Turkijos į Šiaurės Europą kryptimi“, – pasakoja leidinys.

„Tačiau, netgi taikioje, klestinčioje Šiaurės Europoje „Islamo valstybė“ kartais atsiduria gąsdinančiai arti. Taimo motina pasakoja apie nuolatinius isterijos priepuolius, kurių metu berniukas rėkia ir negali sustoti. Jis smulkiai pasakoja apie savo patirtį treniruočių stovykloje ir staiga užtyla“, – rašo straipsnio autoriai.

Tokių periodų metu, pasak motinos, 8-metis berniukas tampa tylus ir susvetimėjęs, lyg paklustų nelinksmam likimui, kurio negali išvengti.

„Dabar aš priklausau DAISH žmonėms“, – sako jis.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 211

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...