infa.lt

Smarkiai išaugo Kinijos projekto „Viena juosta – vienas kelias” projekto „blogų” paskolų skaičiai

02 birželio
06:30 2023
Xi Jinpingas

Foto: AFP / Alberto Pizzoli

Kinijos blogosios paskolos besivystančioms šalims pagal „Viena juosta – vienas kelias” projektą pandemijos metu išaugo daugiau nei keturis kartus. Apie tai pranešė „Nikkei” leidinys, remdamasi analitinės bendrovės Rhodium Group duomenimis.

Jos skaičiavimais, 2020-2022 m. paskolų, dėl kurių teko iš naujo derėtis arba kurios buvo visiškai nurašytos, suma išaugo iki 76,8 mlrd. dolerių. Per ankstesnius trejus metus blogų paskolų buvo 17 mlrd. dolerių.

Blogiausi buvo 2020 m. – 48,7 mlrd. dolerių blogų paskolų. 2022 m. jos sumažėjo iki 9 mlrd. dolerių, tačiau tai vis dar beveik tris kartus daugiau nei prieš pandemiją.

Įgyvendindama iniciatyvą „Viena juosta – vienas kelias„, Kinija investuoja į infrastruktūros projektus, įskaitant kelius, geležinkelius, uostus ir kitus, Azijos, Afrikos ir Europos šalyse.

Amerikos verslo instituto duomenimis, prieš pandemiją Kinija į šiuos projektus investuodavo apie 100 mlrd. dolerių per metus; nuo 2020 m. ši suma sumažėjo iki 60-70 mlrd. dolerių per metus. Ekspertų teigimu, tai, be kita ko, lėmė susikaupusios beviltiškos paskolos.

Ekspertai jau anksčiau pažymėjo, kad paskolos pagal projektą „Viena juosta – vienas kelias” prisideda prie reikšmingo besivystančių šalių skolų didėjimo ir jų priklausomybės nuo Kinijos augimo.

Pastaraisiais metais pradelstų paskolų kaupimąsi, be kita ko, paskatino ir pandemija bei su ja susiję makroekonominiai sunkumai, ekonomikos sulėtėjimas ir kt.

Analitikų nuomone, mažai tikėtina, kad Kinija ir toliau teiks papildomas paskolas pagal projektą „Viena juosta – vienas kelias”. „Kinija ir toliau naudosis projektu „Viena juosta – vienas kelias” siekdama plėsti savo įtaką ir prieigą prie išteklių, nepamiršdama savo paskolos problemų.

Galima tikėtis, kad jos investicijos palaipsniui didės, tačiau sunku įsivaizduoti, kad jos grįš į prieš dešimtmetį buvusį aukščiausią lygį”, – sakė Japonijos korporacijos „Itochu” tyrimų instituto analitikas Yoshino Tamai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 107

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Nėra to blogo...    -  2023-06-02, 10:06

    Bloga paskola, tai būdas pasiimti užstatytą turtą:)

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....