infa.lt

Mitai apie peršalimą

08 spalio
15:35 2016

gp.se

peršalimas - sloga

nuotrauka: healthyie.com

Kai mes, po vasaros atostogų vėl susitinkame savo darbuose ir mokyklose, peršalimų skaičius išauga iki padebesių. Reikalas tame, jog mes daugiau būname patalpose ir kontaktuojame su žmonėmis – naujų, nežinomų organizmui virusų pernešėjais. Bet kas tiesa, o kas mitas, kai kalba eina apie ligą, kuria sergant teka iš nosies (sloga)?

1. Peršalimu gali susirgti bet kas

Iš dalies tiesa. Suaugęs žmogus serga peršalimu vidutiniškai vieną – dukart į metus, tačiau visi mes turime skirtingą organizmo atsparumą virusams.

„Panašu, kad taip ir yra. Pastebima, jog kai kurie žmonės dažniau serga peršalimu, o kai kurie serga retai“, – patvirtina epidemiologas Anders Tegnell iš visuomenės sveikatos apsaugos Organizacijos.

Svarbu ir gyvenimo būdas, ir kontaktų su kitais žmonėmis skaičius. Pavyzdžiui, moterys peršalimu serga dažniau, todėl, kad jos artimiau bendrauja su mažais vaikais. Įtaką imunitetui daro ir tokie faktoriai, kaip amžius, savijauta, streso lygis ir organizmo treniruotumas.

„Imuninė sistema labai sudėtinga ir, papildomai, jos būklė pastoviai kinta. Akivaizdu, jog jai įtaką daro daugelis dalykų“, – pabrėžia Anders Tegnell .

2. Antibiotikai gydo peršalimą

Netiesa. Kaip parodė pastarieji organizacijos LIF ir Švedijos vaistinių asociacijos tyrimai, vienas iš penkių švedų yra įsitikinęs, jog antibiotikai gydo slogą. Susirgę daugelis kreipiasi į polikliniką. Tačiau antibiotikai neužmuša viruso. Geriausias vaistas nuo peršalimo – tai poilsis, todėl, kad tada organizmas pats susitvarko su liga. O simptomus galima pašalinti įvairiais būdais.

3. Peršalimas atsiranda nuo šalčio, pavyzdžiui, nuo kondicionieriaus automobilyje

Mitas. Iš tiesų, virusai lengviau išgyvena šaltyje ir tamsoje, todėl tokiomis sąlygomis mes dažniau peršalame. Tačiau pats savaime šaltis nėra ligos priežastis.

„Štai faktoriai turintys svarbą: pirma, mes turime artimesnius kontaktus, antra – virusai lengviau išgyvena šaltoje terpėje“, – sako Anders Tegnell.

O kalbant apie kondicionierius automobilyje ar lėktuve, nuo jo galima susirgti, kaip daugelis kalba? Juk šaltis vis tiek ne pagrindinis ligos kaltininkas.

„Tikėtina, jog tai susiję su tuo, kad gleivinė išdžiūsta nuo sauso oro ir ima blogiau sulaikyti virusus“.

4. Alkoholis ir kitos liaudiškos priemonės

Netiesa. Viskio stiklinė, vitaminas C dideliais kiekiais ir šviežias česnakas – populiarios liaudiškos priemonės prieš peršalimą. Deja, mokslininkai sako, jog nuo jų nėra jokios naudos. Atvirkščiai, geriausia yra gerti daug skysčių – vandens ar kitokių gėrimų, siekiant sušvelninti ligos eigą. Bet visgi poilsis – geriausias gydymas, o iš liaudiškų priemonių, pasak Anders Tegnellio – nė viena nepraėjo tyrimo testų.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 328

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Vedinimo kaina    -  2018-08-26, 22:42

    Na, pats kondicionierius tikrai nesukelia ligu, taciau netinkamas jo naudojimas – taip. Patalpas būtina vėdinti, tačiau tai darant protingai

    Atsakyti į šį komentarą
  2. lietuviskigaminiai.lt    -  2019-12-16, 10:43

    Antibiotikų skyrimą turėtų griežčiau kontroliuoti, nes tikrai neretai gydytojai juos išrašo tiesiog apsidrausdami, nors kraujo tyrimai ir nerodo bakterinio susirgimo. Pritariu, jog svarbiausia – poilsis, peršalimą reikia tiesiog išgulėti, nes negaluojant eiti į darbą, į mokymo įstaigą, tuomet ir kyla komplikacijos, o ne dėl to, kad nevartojai antibiotikų

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....