infa.lt

Kinijos spec. pasiuntinys Ukrainos klausimu ragina nutraukti ugnį ir palikti Rusijai okupuotus regionus

27 gegužės
06:20 2023
Li Hui ir Vladimiras Putinas

Li Hui ir Vladimiras Putinas, 2019 m. gegužė | Kremliaus nuotr.

Dienraštis „The Wall Street Journal” (WSJ) cituoja pareigūnus, kurie kalbėjosi su Li Hui, teigdamas, kad Kinijos atstovas Ukrainos sureguliavimo klausimais Li Hui per kelionę į Europą paragino nedelsiant nutraukti ugnį Ukrainoje ir palikti Rusijai rugsėjį okupuotas teritorijas.

Pasak pareigūnų, per derybas Li Hui „perdavė aiškią žinią”, kad JAV ir Europa turėtų paraginti nedelsiant nutraukti ugnį, Rusijai išlaikant teritorijų DLR, LLR, Zaporožės ir Chersono srityse kontrolę. Leidinys tiksliai necitavo savo pašnekovų.

Vakarų pareigūnai leidiniui sakė, kad dar per anksti atmesti Kinijos bandymus taikiai išspręsti karinį konfliktą. Kartu jie abejoja, ar Kinija gali būti „sąžininga tarpininkė” bet kokiose derybose dėl savo artimų santykių su Maskva. Jų nuomone, taika nebus įmanoma, kol Rusija neišves savo kariuomenės iš Ukrainos.

„Paaiškinome, kad konflikto įšaldymas neatitinka tarptautinės bendruomenės interesų, kol Rusija neišves savo kariuomenės”, – WSJ sakė neįvardytas diplomatas, dalyvavęs derybose su Li Hui. Pasak jo, per derybas Kinijos pasiuntiniui buvo pranešta, kad „neįmanoma atskirti Europos nuo Amerikos” ir, kad Europa nenutrauks karinės pagalbos Ukrainai teikimo.

Kitas diplomatas leidiniui sakė, kad Kinijos misija galbūt „tikrina Vakarų vienybę ir bando parodyti iniciatyvą”. Pasak kito WSJ pašnekovo, pagrindinis Kinijos interesas derybose – įtikinti, kad Rusija nepralaimi karinio konflikto su Ukraina ir neketina panaudoti branduolinio ginklo.

Europos diplomatai WSJ pasakojo, kad per derybas su Li Hui jie bandė perteikti tris pagrindines pozicijas: Kinija turėtų ir toliau spausti Rusiją nenaudoti branduolinių ginklų; Kinija neturėtų teikti Rusijai karinės pagalbos ir turėtų „pasmerkti Maskvos karinę agresiją”.

Jie taip pat paprašė Kinijos pusės paremti tarptautines pastangas užtikrinti saugumą Zaporožės AE. Ir teigė, kad Europos šalys, kuriose lankėsi Li Hui, derina savo veiksmus, siekdamos užtikrinti, kad Kinija „gautų tuos pačius pranešimus”.

Balandžio 26 d. įvyko Kinijos Prezidento Xi Jinpingo ir Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbis telefonu, po kurio jie susitarė nusiųsti Kinijos specialųjį pasiuntinį į Kijevą derėtis dėl taikaus konflikto sureguliavimo. Vėliau Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad juo bus buvęs šalies ambasadorius Rusijoje Li Hui.

Ukrainos užsienio reikalų ministras derybose su Kinijos diplomatu pareiškė, kad taikos susitarimas su teritorijos praradimu yra nepriimtinas.

Li Hui kelionė prasidėjo gegužės 16 d. Jis lankėsi Ukrainoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Belgijoje. Rusija buvo paskutinis jo maršruto tikslas. Šiandien, gegužės 26 d., jis atvyko į Rusijos užsienio reikalų ministeriją deryboms su Rusijos puse.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Li Hui vizito Rusijoje metu surengs derybas su Sergejumi Lavrovu ir jo pavaduotoju Michailu Galuzinu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 107

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....