infa.lt

Vengrija blokuoja ES pagalbą „priešiškai” Ukrainai, nutekėjus informacijai apie „svarstymus” susprogdinti dujotiekį

25 gegužės
06:20 2023
Viktoras Orbanas

Reuters nuotr.

Vengrija paskelbė, kad blokuos ES karinės pagalbos paketą Ukrainai, pavadinusi šalį „priešiška” po to, kai Vakarų spaudoje buvo paviešintas tariamas planas susprogdinti naftotiekį, praneša „Breitbart News” leidinys.

Vengrijos vyriausybės pareigūnai pastarosiomis dienomis išreiškė savo įniršį dėl Ukrainos ir pavadino šalį „priešiška” po to, kai praėjusią savaitę į laikraštį „Washington Post” nutekėjo informacija apie tariamus šalies planus susprogdinti naftotiekį, kuriuo nafta tiekiama Vengrijai.

Kaip išsamiai nurodyta nutekintuose dokumentuose, V. Zelenskis esą svarstė galimybę atakuoti Rusijos naftotiekį „Družba”, kuriuo į Vengriją tiekiama nafta, ir taip, atrodo, bandyti sabotuoti šalį.

Kijevas taip pat įtraukė Vengrijos banką OTP į juodąjį sąrašą, įvardydamas įmonę kaip Rusijos invazijos rėmėją, o tai sukėlė dar didesnį Budapešto pyktį.

Remiantis „Associated Press” pranešimu, Vengrijos vyriausybės aukšto rango pareigūnai teigia, kad keršydami už įtraukimą į juodąjį sąrašą blokuoja ES bandymus siųsti Ukrainai daugiau ginklų ir amunicijos.

„Negalime pritarti, kad iš Europos taikos fondo būtų skirta dar pusė milijardo eurų ginklų perdavimui Ukrainai, ir neduosime tam žalios šviesos tol, kol OTP bus šiame konkrečiame sąraše”, – pažymėjo šalies užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto, smerkdamas OTP išskyrimą kaip „skandalingą ir nepriimtiną”.

Jis taip pat pasmerkė tariamus V.Zelenskio planus susprogdinti naftotiekį „Družba” ir apskritai teigė, kad esama įrodymų, jog „Ukraina elgiasi vis priešiškiau Vengrijos atžvilgiu”.

„Visi žinome, kad šiuo metu Vengrijai nafta tiekiama būtent šiuo naftotiekiu. Jei šiuo naftotiekiu į Vengriją nebebūtų tiekiama nafta, tuomet Vengrijos aprūpinimas nafta būtų tiesiog fiziškai neįmanomas, jau nekalbant apie tai, kad ir kitų šalių aprūpinimas nafta iš esmės priklauso nuo naftotiekio „Družba”, – sakė jis.

„Todėl, tokia grėsmė akivaizdžiai prieštarauja Vengrijos suverenitetui, nes energijos tiekimo saugumas yra suvereniteto klausimas”, – tęsė jis. „Tas, jei kas nors ragina, kad Vengrijos energijos tiekimas taptų neįmanomas, iš esmės kėsinasi į Vengrijos suverenitetą.”

Reaguodamas į Vengrijos grasinimą blokuoti tolesnę pagalbą Ukrainai, vienas anoniminis ES diplomatas laikraščiui „The Guardian” pranešė, kad nesantaika tarp šių dviejų valstybių kilo kritiniu konflikto metu.

„Laikas yra netinkamas, nes Ukraina yra didelio puolimo, kuriuo bandoma atremti Rusijos agresiją, išvakarėse.” Taip pat išsakė užmaskuotus kaltinimus, kad Vengrijos vyriausybės nariai gali turėti „daug siauresnių ekonominių interesų”.

Tuo tarpu kitas pareigūnas bandė sumenkinti Vengrijos žingsnio poveikį, sakydamas, kad Europos ginklų tiekimas išliks nepakitęs, o pasikeis tik detalės, kas mokės už pagalbą.

Tokius teiginius atmetė Vengrijos valdžios institucijos ir pats OTP bankas, kuris savo pareiškime pabrėžė, kad „savo veikloje visada laikosi Ukrainos ir tarptautinės teisės normų” ir kad kaltinimai, jog jis teikė paslaugas Rusijos kovotojams, yra „neteisingi”.

„OTP Group” vadovybė viešai reiškia paramą Ukrainai. OTP banko Ukrainoje vadovybė griežtai smerkia karą; mūsų kolegos gina mūsų šalį fronto linijoje”, – sakoma banko Ukrainos filialo pareiškime. „Mes, „OTP Bank Ukraina”, ir toliau darysime viską, kas įmanoma, dėl Ukrainos pergalės!”

Nors kiti pareigūnai taip pat, regis, užsipuolė Vengriją už tai, kad ji sieja tolesnes sankcijas su, jų žodžiais tariant, „nesusijusiais klausimais”, ES užsienio reikalų diplomatijos vadovas Josepas Borrellas laikėsi diplomatiškesnio požiūrio į šią problemą, prašydamas Vengrijos susėsti prie derybų stalo ir aptarti šį klausimą.

„Turime padaryti viską, ką galime, kad [būtų] patvirtintas kitas karinės paramos Ukrainai paketas…”, – pranešė jis. „Jei vienai valstybei narei kyla sunkumų, aptarkime tai, štai ką ketiname daryti.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 142

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-05-25, 07:09

    Putino kliedesių pavyzdžiu randa pasiteisinimų ir kitas Ukrainos priešas.
    Putinas: Ukraina ruošėsi užpulti Rusiją, todėl pradėta „operacija”…
    Orbanas: Ukraina ruošėsi sprogdinti dujotiekį, todėl darysime viską, kad ukrainiečiai neapsigintų nuo Putino barbarų, teroristų, zekų ir okupantų…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Daugeliui    -  2023-05-25, 12:41

    sis karas atnese iki tol nesapnuotu potyriu. Eiliniai vergai zusta ir zudo,o abieju pusiu karvedziai veda bendrus biznius ir skaiciuoja virspelnius,del sukeltu kainu. Ju bendru imoniu infrastruktura,esanti karo lauke – nelieciama ir funkcionuoja be sutrikimu!!! Treciosios salys,esancios bendro siu karvedziu vamzdzio gale,santazuojamos tiek vieno,tiek kito akcininko! Ir norime,kad jos neturetu savo nuomones ir pastabu!? Didzioji dalis pasaulio turi kita nuomone apie ivykius! Deja,mums pateikiama tik „viena ir teisinga”…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....