infa.lt

Didėjant įtampai dėl Vengrijos užblokuotos pagalbos Ukrainai, Vokietija apsižodžiavo su Vengrija

23 gegužės
09:51 2023
Annalena Baerbock

Annalena Baerbock | REUTERS

Pirmadienį per užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje, Vokietija ir Vengrija susiginčijo dėl prieštaringai vertinamo Vengrijos banko vaidmens Rusijos kare Ukrainoje, teigia keturi diplomatai, susipažinę su pokalbiu, apie ką praneša „Politico” leidinys.

Pastarųjų dienų pareigūnų dėmesio centre atsidūrė vengrų OTP bankas, nes Vengrija atsisako patvirtinti didesnę ES karinę pagalbą Ukrainai, kol Kijevas neišbrauks šios bendrovės iš savo sudaryto „karo rėmėjų” sąrašo. Diplomatai taip pat teigia, kad dėl šio ginčo atidedamos naujos sankcijos Rusijai.

Kai Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pirmadienį per uždarą susitikimą pakartojo Budapešto poziciją, pasak anonimiškai kalbėjusių diplomatų, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock jam atšovė.

Jie sakė, kad ji citavo nepatikslintus pranešimus, jog OTP pripažįsta Rusijos okupuotas Luhansko ir Donecko teritorijas – o tai prieštarauja tarptautinei teisei – ir suteikė kredito linijas Rusijos kariškiams.

Vengrija atmetė kaltinimus, antrindama pačiam bankui, kuris pareiškime pavadino pranešimus „neteisingais” ir teigė, kad banko vadovybė „viešai išreiškia savo paramą Ukrainai”.

Vis dėlto, apsikeitimas nuomonėmis, kurį vienas iš diplomatų apibūdino kaip „civilizuotą ir vykstantį normalioje diskusijoje”, įvyko po to, kai kitos šalys, pavyzdžiui, Švedija ir Estija, susitikimo metu taip pat spaudė Vengriją. Jos teigė, kad ES neturi delsti dėl tolesnių sankcijų – kuriomis siekiama kovoti su jų apėjimu – ir didesnės karinės pagalbos Ukrainai.

Šis ginčas atspindi didėjantį kitų ES šalių nusivylimą Vengrija, „sudavusia smūgį daugeliui veiksmų, kuriais siekiama nubausti Rusiją ir paremti Ukrainą”. Nors Budapeštas, gavęs nuolaidų, paprastai nusileisdavo, dėl vykstančių vėlavimų daugelis yra susierzinę.

Kai kurie diplomatai ir ministrai pirmadienį taip pat viešai išreiškė savo emocijas, ragindami Vengriją atskirti tarpusavio trintį su Kijevu dėl „karo rėmėjų” sąrašo nuo ES bandymo patvirtinti didesnę karinę pagalbą ir sankcijas.

„Negalime atidėlioti sankcijų”, – prieš susitikimą žurnalistams sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. „Yra šalių, kurios su sankcijų paketu sieja nesusijusius klausimus, pavyzdžiui, įvardijimo ir gėdinimo kampaniją.”

Vienas diplomatas pareiškė nesuprantantis, kodėl Vengrija užsikabino už Ukrainos sąrašo, turint omenyje, kad jis neturi jokios teisinės galios.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 156

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Smeiztas    -  2023-05-23, 10:06

    yra smeiztas! Turi jis ten kokia galia ar ne – neesminis reikalas!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Pitagoras    -  2023-05-23, 11:33

    Ko norėti iš 360 laipsnių apsisukimo.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2023-05-23, 11:50

    Neadekvatumą Vengrija perėmė iš Rusijos galvažudžio Putino…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....