infa.lt

Neatitinka šiuolaikinių realijų: A.Guterresas ragina reformuoti JT Saugumo Tarybą

22 gegužės
13:37 2023
G7 šalių lyderių susitikimas Hirosimoje

G7 Susitikimas Hirosimoje. foto: Joe Bidenas „Twitter”

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas kalbėjo Hirosimoje vykusiame savaitgalį „G7” aukščiausiojo lygio susitikime. Jis teigė manantis, kad būtina reformuoti JT Saugumo Tarybą ir Bretton Woods sistemą, pagal kurią organizuojami piniginiai santykiai ir prekybiniai mokėjimai, nes jos nebeatitinka šiuolaikinių realijų.

Apie tai praneša „Reuters” agentūra.

A. Guterresas pažymėjo, kad šios institucijos atitiko 1945 m. poreikius, kai jos buvo sukurtos, pagal galiojusią pasaulio tvarką. Nuo to laiko, jo nuomone, jos paseno ir tapo neveiksmingos.

„Pasaulinė finansų architektūra yra pasenusi, neveikianti ir nesąžininga”, – sakė JT vadovas. – „Susidūrusi su ekonominėmis krizėmis dėl Kovid-19 pandemijos ir Rusijos invazijos į Ukrainą, ji nesugebėjo atlikti savo pagrindinių funkcijų ir veikti kaip pasaulio saugumo tinklas.”

A. Guterresas pareiškė, kad G7 aukščiausiojo lygio susitikime jis taip pat pajuto, jog besivystančios šalys vis labiau jaučia, kad nepakankamai daroma, siekiant reformuoti pasenusias institucijas arba „sprendžiant jautrius” „pasaulio Pietų šalims” klausimus.

Kaip pažymi „Reuters”, Japonija, kurioje vyko „G7” aukščiausiojo lygio susitikimas, pabrėžė kviečianti vadinamųjų „pasaulio Pietų” atstovus į Hirosimą deryboms.

Tarp pakviestųjų buvo Indijos Ministras Pirmininkas Narendra Modi, Brazilijos Prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva ir Indonezijos Prezidentas Joko Widodo.

Naujausiais Tarptautinio valiutos fondo vertinimais, 2023 m. Kinija ir Indija sukurs apie 50% pasaulio ekonomikos augimo, o bendra „G7” šalių dalis pasaulio BVP sumažėjo nuo 50,7% 1980 m. iki 29,9% 2023 metais, pateikia skaičius Izraelio 9 kanlas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 141

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Ja butina    -  2023-05-22, 14:09

    paleisti,o ne reformuoti!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-05-22, 16:10

    Galvažudys, išsigimėlis Putinas privers pasaulį pabusti iš ramaus snaudulio, reformuoti, nes „Russkij mir” agresija pavojinga visiems, net Lietuvoje yra pašvinkusių paleckiukinių…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...

Per pasaulį žengiame mes gėjai, vyriškų šiknų mėgėjai, Paskui slenka pedofilai, nekrofilai, zoofilai ir mums...

NedaNapoleonas…...

Historia est magistra vitae. Senokai prancūzai negavo nuo rusų į kaulus. Dar nori ir mumis...