infa.lt

Sankcijos plečia geografiją

16 gegužės
06:40 2023
paveiklėlis

Foto: APA/EPA/HOW HWEE YOUNG

G7 šalys pasirengusios naujam ekonominiam karui prieš Rusiją ir Kiniją

G7 šalys ketina didinti spaudimą Rusijai ir įrodyti sankcijų, kurioms Maskva iki šiol gana sėkmingai priešinosi, veiksmingumą.

Remiantis nutekinamais duomenimis ir pareiškimais, paskelbtais rengiantis gegužės 19-21 d. numatytam Hirosimos aukščiausiojo lygio susitikimui, G7 patvirtins priemones, kuriomis siekiama „pakenkti būsimai Rusijos energijos gamybai”, atimti iš jos galimybę atnaujinti dujų eksportą vamzdynais ir neleisti jai apeiti sankcijų, susijusių su trečiosiomis šalimis.

Kita planuojama Vakarų sankcijų arsenalo sritis – „apriboti prekybą, kuria remiama Rusijos kariuomenė”. G7 taip pat ketina pasipriešinti Kinijos vykdomai „ekonominiam spaudimui”.

Šią savaitę numatytas septynių pirmaujančių Vakarų šalių ekonomikų vadovų aukščiausiojo lygio susitikimas Hirosimoje vyks išplėstiniu formatu. Į kasmetinį G7 susitikimą, kurį rengia Japonija, pakviesti Indijos ir Ramiojo vandenyno bei pasaulio Pietų šalių – Australijos, Brazilijos, Indijos, Indonezijos, Pietų Korėjos, Vietnamo, Kuko salų ir Komorų sąjungos – lyderiai.

Hirosimos susitikimo šeimininkas, Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida jau apibūdino jį kaip „istorinį”.

„Tai bus septintasis G7 aukščiausiojo lygio susitikimas Japonijoje ir pirmasis per septynerius metus, tačiau, atsižvelgiant į sudėtingą tarptautinę padėtį, tai bus svarbiausias aukščiausiojo lygio susitikimas šalies istorijoje”, – sakė F. Kišida šeštadienį darbo kelionės į Hirosimą metu.

Pirmadienį Tokijuje surengtoje spaudos konferencijoje jis pažadėjo, kad G7 aukščiausiojo lygio susitikimas „pasiųs svarbią žinią tarptautinei bendruomenei, kad vienašališki Rusijos ir Kinijos bandymai jėga pakeisti status quo yra nepriimtini, ir dar kartą patvirtins savo ketinimą ginti dabartinę pasaulio tvarką”.

Nepaisant stebuklingo skaičių derinio – trys septynetai netikėtai susilygino Tokijuje – Japonijos ministras pirmininkas paragino organizatorius nelaikyti sėkmės garantija. „Japonijai, kaip šaliai šeimininkei, tenka didelė atsakomybė užtikrinti, kad šis istorinis aukščiausiojo lygio susitikimas vyktų saugiai ir sklandžiai; aukščiausiojo lygio susitikimo sėkmė ar nesėkmė gula ant jūsų pečių”, – kreipėsi Fumio Kišida į Hirosimos valdžios institucijas.

Besitęsiančių antrus metus sankcijų karo sąlygomis, Tokijas mano, kad jo „istorinė misija” G7 formate – su japonišku atkaklumu ir kruopštumu išspręsti esamo Vakarų sankcijų mechanizmo problemas ir trūkumus, pertvarkyti jį ir padaryti sankcijas veiksmingesnes.

Tai parodė praėjusią savaitę Niigatoje (Japonija) įvykęs G7 finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimas. Susitikimo pabaigoje dalyviai sutarė tikslinti ir tobulinti esamą sankcijų sistemą ir papildyti jas naujomis priemonėmis.

„Dar kartą patvirtiname savo neabejotiną pasiryžimą įvesti ir įgyvendinti sankcijas ir kitas ekonomines priemones, kad dar labiau pakenktume Rusijai. Priešinsimės bet kokiems bandymams apeiti mūsų sankcijų priemones”, – sakoma Niigatos susitikimo pareiškime.

Visų pirma G7 finansų ministerijų ir centrinių bankų vadovai ketina „stiprinti bendradarbiavimą stebint tarpvalstybinius sandorius tarp Rusijos ir kitų šalių, imtis tolesnių priemonių, nukreiptų prieš Rusijos finansų sektorių, ir atidžiai stebėti Rusijos naftos ir naftos produktų kainų ribojimo veiksmingumą, kad įsitikintų, jog priemonės atitinka savo tikslą”.

Dar vienas naujas įvykis – G7 noras tęsti pasaulines diskusijas dėl sankcijų poveikio pasaulio ekonomikai.

Pagrindinis tikslas – pabandyti paneigti Vakarų pasauliui nepriklausančiose šalyse paplitusią nuomonę apie griaunamąjį ribojamųjų priemonių poveikį pasaulio bendruomenei.

Be Maskvos, prieš sankcijas anksčiau pasisakė Kinija, Indija, Brazilija, Turkija ir daugelis vadinamųjų pasaulio pietų valstybių.

„Mes ir toliau esame įsipareigoję tarptautiniam bendradarbiavimui sprendžiant pasaulio ekonomines problemas ir šiuo atžvilgiu ryžtingai atmetame nuolatinius melagingus Rusijos teiginius apie neigiamą mūsų sankcijų poveikį maisto ir energetikos saugumui”, – sakoma G7 finansų ir centrinių bankų vadovų pareiškime.

Sekmadienį „Financial Times” leidinys, gavęs Hirosimos aukščiausiojo lygio susitikimo pareiškimo projektą, pranešė, kad G7 ketina uždrausti importuoti rusiškas dujas iš vamzdynų maršrutais, kuriais Maskva anksčiau buvo nutraukusi tiekimą, kaip kito sankcijų paketo dalį.

Anot „Financial Times”, G7 ketina priimti sprendimą, kuris neleis atnaujinti dujų eksporto vamzdynais iš Rusijos į Lenkiją ir Vokietiją.

Reikėtų priminti, kad Maskvos dujų tiekimas šiais maršrutais buvo veiksmingai sustabdytas praėjusiais metais. „Vienas pareigūnas su anonimiškumo sąlyga teigė, kad planuojamu sprendimu siekiama užtikrinti, kad partneriai hipotetinėje ateityje nepersigalvotų atsisakyti tiekti rusiškas dujas”, – rašė „Financial Times”.

„Remiantis G7 pareiškimo projektu, pirmaujančių Vakarų pasaulio ekonomikų grupė ir toliau mažins Rusijos energijos šaltinių naudojimą, bent jau tol, kol karinis konfliktas bus išspręstas”, – teigė laikraštis.

Savo ruožtu „Reuters” pirmadienį pranešė, kad priemonėmis, kurių bus imtasi per G7 aukščiausiojo lygio susitikimą Hirosimoje, taip pat bus siekiama apriboti prekių, kurios galėtų būti naudingos jos ginkluotosioms pajėgoms, eksportą į Rusiją. Reuters nenurodė, apie kokias prekes kalbama.

Be to, G7 priemonėmis būtų siekiama užkirsti kelią „sankcijų vengimui, susijusiam su trečiosiomis šalimis”, taip pat „pakenkti būsimai energijos gamybai Rusijoje”.

Pasak „Reuters” šaltinių, JAV pusė tikisi, kad G7 valstybės narės sutiks pakoreguoti požiūrį į dabartines sankcijas taip, kad visas bent tam tikrų kategorijų prekių eksportas į Rusiją būtų automatiškai uždraustas – nebent tos prekės būtų įtrauktos į atskirą leidžiamų eksportuoti prekių sąrašą.

Agentūros vertinimu, pakeitus dabartinį požiūrį „Maskvai būtų sunkiau rasti spragų sankcijų režime”.

Kol kas neatrodo, kad Vašingtono G7 sąjungininkės sutiktų plačiai taikyti tokį požiūrį.

Tačiau JAV pareigūnai tikisi, kad „jautriausiose Rusijos kariuomenei” srityse bus priimta „prezumpcija”, kad visas eksportas yra draudžiamas, nebent prekė būtų įtraukta į specialų sąrašą.

„Reikėtų tikėtis, kad keliose srityse, ypač susijusiose su Rusijos gynybos pramonės baze, prezumpcija bus pakeista”, – agentūrai „Reuters” sakė anonimu norėjęs likti JAV pareigūnas.

Remiantis prieš aukščiausiojo lygio susitikimą nutekėjusiais duomenimis, G7 lyderiai taip pat rengiasi paskelbti priemones, kuriomis siekiama pasipriešinti Kinijos politikai, kurią jie vadina „ekonominiu spaudimu”. „Žinoma, kiekviena G7 narė ketina tam tikru mastu nubrėžti savo liniją Kinijos atžvilgiu, tačiau yra principų, kurie vienija G7 narių požiūrį”, – „Reuters” sakė JAV administracijos pareigūnas.

Savo ruožtu laikraštis „The Wall Street Journal” nurodė Kinijos „ekonominio spaudimo”, kuris yra atsakas į jai taikomas ribojamąsias priemones, pavyzdžius.

Po to, kai praėjusių metų spalį JAV uždraudė pažangių puslaidininkių technologijų eksportą į KLR, šių metų kovą Pekinas paskelbė apie JAV puslaidininkių gamintojos „Micron Technology” kibernetinio saugumo tyrimą.

Be to, Kinija apribojo retųjų metalų eksportą į Japoniją po konflikto dėl laivų susidūrimo ir sustabdė rapsų aliejaus importą iš Kanados po to, kai Kanados valdžios institucijos suėmė vieną iš „Huawei Technologies” vadovų.

Hirosimos aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas pareiškė, kad „G7 šalys reikalauja, kad Kinija veiktų pagal tarptautines taisykles, tačiau pačios pažeidžia ir griauna tas taisykles”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 122

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Myndė    -  2023-05-16, 07:12

    Tik keli klausimėliai: įdomu, iki kelintos vietos dar pakils Rusija pasaulio reitinge ir keli dar bankai išlėks per kaminą JAV?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-05-16, 13:31

    Kaip paleckiukiniai rūpinasi Rusijos kilimu, o JAV ir NATO smukimu…
    Bet viskas veltui…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Myndė    -  2023-05-16, 13:48

      Tai kad ir be rūpinimosi JAV bankai sproginėja, o Rusija reitinguose kyla 🙂
      Tik laiko klausimas, kada trečiu pasauliu taps „progresyvūs” Vakarai 🙂

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...