infa.lt

PRICER.LT: Mažėjanti infliacija ir toliau augančios kainos šokiruoja pirkėjus

06 gegužės
06:40 2023
Pamatė maisto kainas

foto: pricer.lt

Kol džiaugiamasi mažėjančia infliacija ir daugiau uždirbančių skaičiaus augimu, toliau dešimtimis tūkstančių auga paramos maistu gavėjų skaičius ir didėja produktų kainos.

Parduodami maisto produktų kiekiai toliau krenta, tačiau verslas toliau kelia maisto kainas taip toliau augina pardavimus. Atskiri tinklai keičia savo kainodaras, tačiau vidutiniškai kainoms tai neatsiliepia…

Bet mes grįžtame prie prekių krepšelių, kad tai vaizdžiai parodytume…

2023 metų balandžio Pricer.LT fiksuojamo vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė rodo, kad

pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse palyginus su 2023 kovo mėnesiu brango + 1,24 Eur (1,6%), ir buvo + 11,41 Eur (16,7%) brangesnis, nei praeitų metų balandžio mėnesį.

2023 metų balandžio mėnesio Pricer.lt pigiausių maisto prekių krepšelio kainų reitingas

O čia jau yra įdomesnių pasistumdymų. Lidl mažina krepšelio kainą – 13,44 Eur ir kyla į pirmą vietą. Maxima didina krepšelio kainą + 6,28 Eur ir krenta į antrą vietą.

e-Rimi mažina kainas – 3,53 Eur ir atsistoja į trečią vietą. Rimi mažina kainą – 3,45 Eur ir kyla į ketvirtą vietą.

Norfa didina krepšelio kainą + 0,62 Eur ir krenta į penktą vietą. Barbora didina kainas + 10,03 Eur ir krenta į šeštą vietą. IKI didina krepšelio kainą + 2,84 Eur ir krenta į septintą vietą.

Last Mile (IKI internetinė parduotuvė) didina kainas + 10,57 Eur ir lieka aštuntoje vietoje. Skirtumas tarp pigiausio (Lidl) ir brangiausio (IKI internetinė parduotuvė) krepšelio yra 29,87 Eur (45,9 procento).

2023 metų balandžio mėnesio Pricer.lt žinomų prekių ženklų krepšelio kainų reitingas

Barbora mažina kainas – 5,50 Eur ir kyla į pirmą vietą. E-Rimi mažina krepšelio kainą -1,76 Eur ir kyla į antrą vietą. Norfa didina kainas + 0,48 Eur ir krenta į trečią vietą.

Rimi mažina kainą – 2,02 Eur ir kyla į ketvirtą vietą. IKI mažina kainą -0,33 Eur ir krenta į penktą vietą. Maxima kainą didina + 1,50 Eur ir krenta į šeštą vietą.

Last Mile (IKI elektroninė parduotuvė) didina kainą + 7,88 Eur ir krenta į septintą vietą. Skirtumas tarp pigiausio (Barbora) ir brangiausio (Last Mile) krepšelių – 12,54 Eur (22,3 procento).

Prekių krepšeliuose keli įdomūs įvykiai

Lidl po pusmečio pertraukos išlipo į pirmą pigiausių krepšelių vietą. Greičiausiai komunikacinę kainų mažinimo kampaniją reikėjo ir fiziškai parodyti lentynoje. Bus įdomu pasižiūrėti ar tai užtruks ilgą laiką.

Rimi po nelabai gerų pirmo ketvirčio rezultatų << ICA GRUPPEN 2023 First quarter >> , nusprendė irgi pademonstruoti kaininį agresyvumą, tiek fizinėje, tiek internetinėje prekyboje.

IKI nusprendė ryškiai kilstelėti kainas internetinėje prekyboje. Žinant bendras maisto e-prekybos tendencijas, generuojama apyvarta ir jos dinamika neleidžia pasiekti pelno, todėl tinklas matomai nusprendė sužaisti „grubiai“, visiškai atskirti kainodarą nuo IKI fizinių parduotuvių ir pridėti prie kainų „tiek procentų, kiek trūksta iki pelningumo”.

Tik klausimas, kaip toks viražas bus įvertintas pirkėjų, kai internetinis IKI pigiausių prekių krepšelis nuo fizinio IKI skiriasi 10 procentų, o nuo pigiausio rinkoje beveik 46 procentus. Čia atskiro panagrinėjimo verta tema.

Kiti tinklai nedarė staigių judesių, bet kitą mėnesį jie turės reaguoti į pasikeitusią situaciją.

Prekės

Iš Pricer.LT stebimų 52 prekių kainų brango 48 prekės, pigo 3, vienos prekės kaina buvo praeitų metų lygyje.

Iš viso reikšmingai (10 procentų ir daugiau) brangsta 48 prekės iš 52 stebimų. Labiausiai brangusios prekės – arbata, batonas, cukrus, juoda duona, kiaušiniai, pomidorų sultys.

Pigo 3 prekės, reikšmingai (daugiau nei 10%) – 2: ryžiai ir saulėgrąžų aliejus.

Kiauliena

Kiaulienos kaina auga 23,7% lyginant su praeitais metais. Panašu, kad kainos priklausys nuo to kaip seksis grilio sezonas, jei vartojimas bus mažėjantis, tai kainos gali koreguotis, jei vartotojai iš paskutiniųjų bandys atšvęsti šią vasarą prieš krizę, tai kainos ir liks tokiame pat aukštame lygyje.

Vištiena

Vištienos kainos didesnės nei praeitais metais + 3,5 procento. Kainos stipriai nekyla, artėja prie praeitų metų lygio. Lietuvos gamintojai nusiteikę didinti kainą, bet kainų spaudimas iš Lenkijos neleis tai daryti.

Pienas ir pieno produktai

Lietuvos pieno ūkiai jau vėl gauna žemiau nei ES vidurkis. Bendrai Europoje žaliavinio pieno kainos dar nenusileido iki praeitų metų lygio. Tačiau pagrindinė produkcija – sviestas, sūriai didmeninėmis kainomis jau yra pigiau arba praeitų metų lygyje, nes gamintojus spaudžia atsargos ir mažėjantis vartojimas.

Kodėl to nematome Lietuvos parduotuvių lentynose? Čia jau tarpininkai – perdirbėjai ir prekybininkai nenori mažinti kainų dėl turimų brangesnių atsargų ir dėl to, kad bazinių prekių kainų sumažinimas ne visada padidina piniginę apyvartą.

Kas bus artimiausiu metu?

Kol kas krentantys pardavimai labiausiai kenkia gamintojams. O mažmeninė prekyba toliau auga pinigine išraiška (kovo mėnesį augo 13 procentų), tačiau ne visiems prekybininkams sekasi vienodai – todėl vieni inicijuoja kainų mažėjimą dėl prastų rezultatų, vieni su idėja dar daugiau atimti iš konkurentų, o treti vis dar bando kelti kainas, kad pasididintų pelningumą.

Visgi, šių metų pavasario antros pusės ir vasaros apyvartos nebus tokios, kaip praeitais metais, kai per pandemiją sukauptos santaupos, kylančios kainos, nerimas dėl prekių trūkumo skatino pirkimą ir atsargų kaupimą. Nuo šio momento tinklams pagrindinis klausimas bus apyvartos išlaikymas, kas didins konkurenciją ir skatins mažinti kainas, tačiau vartotojas tikrai nepuls atverti piniginės.

Portalas pricer.lt kainas užfiksavo balandžio 25 dieną Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, Lietuvos internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir “Rimi.lt”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 215

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-05-06, 06:48

    Lietuvoje – nieko baisaus, iškęs, juk tai ne Prancūzija…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Paleckiuko pašvinkusi liekana    -  2023-05-06, 07:06

    Lidle neperku, nes reklamuoja nygerius ir mišrūnus. Kituose tinkluose brangu. Bet yra ūkininkai ir mazos parduotuvės. Kol kas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...