infa.lt

ECB paskui FRS didina palūkanų normas

05 gegužės
06:40 2023

REUTERS

Priežiūros institucija skelbia apie papildomą pinigų politikos griežtinimą.

Ketvirtadienį Europos Centrinis Bankas toliau didino palūkanų normas: paskolų palūkanų normos padidintos nuo 3,5 iki 3,75%, indėlių – nuo 3 iki 3,25%, o garantinių paskolų – nuo 3,75 iki 4%.

Dabartinis politikos griežtinimo ciklas prasidėjo praėjusių metų liepą, rugsėjo ir spalio mėnesiais ECB padidino palūkanų normas 0,75 procentinio punkto, vėliau didinimo tempas sulėtėjo.

Be to, priežiūros institucija planuoja šių metų liepą nustoti reinvestuoti pajamas, gautas iš išpirkimo laikotarpiu išpirktų obligacijų pagal turto išpirkimo programą – ši priemonė taip pat rodo papildomą pinigų politikos griežtinimą.

Savo sprendimą ECB grindė nuolatinių aukštu infliacijos lygiu.

Priežiūros institucija teigia, kad jau įvykdytas palūkanų normų didinimas daro poveikį finansinėms sąlygoms valiutų bloke, tačiau šio poveikio mastas, taip pat vėlavimas, su kuriuo palūkanų normos veikia ekonomiką, tebėra neaiškus.

Būsimi reguliatoriaus sprendimai dėl palūkanų normų turėtų užtikrinti, kad būtų vykdoma „pakankamai griežta pinigų politika” ir infliacija vėl pasiektų 2% tikslą.

Be to, palūkanų normos galėtų išlikti aukštos „tiek, kiek reikės”.

Trečiadienį tokį patį sprendimą priėmė amerikiečių Federalinė rezervų sistema (FRS), iš ko galima daryti prielaidą, jog šie žingsniai derinami tarpusavyje. Mat ankstesni didinimai taip pat vyko beveik sinchroniškai.

Augant ECB palūkanų normai auga ir bankų paskolos kaina. Žmonėms, kurie paėmę būsto ar būsto renovacijos paskolas – procentai auga automatiškai, jei sutartyje nenumatytos fiksuoto dydžio palūkanos, kurios irgi nėra stebuklas: kai CB palūkanų norma krenta – mokantys fiksuotas palūkanas to nejaučia, nes ir toliau moka tiek, kiek numatyta sutartyje, permokėdami.

Centrinių bankų palūkanų normų didinimas skirtas išimti dalį pinigų masės iš apyvartos, ir dažniausiai tas paliečia būtent ilgalaikių paskolų gavėjus, kurie negali imti ir tuoj pat jų atsisakyti, likdami augančių palūkanų normų įkaitais ilgą laiką ir taip prarasdami gerokai daugiau pinigų, nei planavo prieš įsigydami būstą ar automobilį lizingu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 89

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...