infa.lt

Po Rytų Europos ūkininkų protestų, ES ir Ukraina sudarė susitarimą dėl grūdų

29 balandžio
22:04 2023

BRUSELIS (AP) – Šeštadienį Ukraina palankiai įvertino sunkiai pasiektą Europos Sąjungos susitarimą, kuriuo siekiama išlaikyti Ukrainos žemės ūkio produkcijos eksporto srautus į pasaulio rinkas ir per jas, teigdama, kad šis susitarimas bus naudingas būtent Artimiesiems Rytams ir Afrikai, praneša „Breitbart News” leidinys.

Vėlų penktadienio vakarą 27 valstybių narių ES užbaigė vidinę priešpriešą dėl destabilizuojančio Ukrainos žemės ūkio produktų eksporto, suteikdama penkioms rytinėms valstybėms narėms teisę laikinai uždrausti gabenti problemiškiausią produkciją, o visus žemės ūkio produktus leisti gabenti tranzitu.

Išsprendus šį klausimą ES galės laikytis vieningos pozicijos dėl Rusijos invazijos į kaimyninę šalį. „Džiaugiamės, kad išsprendėme šį klausimą”, – sakė Ukrainos finansų ministras Sergejus Marčenka Stokholme vykusiame ES finansų ministrų susitikime.

Pagal susitarimą Lenkija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija ir Rumunija gali neįsileisti į savo vietos rinkas keturių žemės ūkio produktų, kurie sudaro didžiąją dalį Ukrainos eksporto, tačiau privalo užtikrinti nevaržomą patekimą į likusias bloko šalis.

Nuo tada, kai Rusijos invazija į Ukrainą sutrukdė Ukrainos žemės ūkio produktų gabenimą Juodąja jūra, naudojimasis 27 valstybių bloko transporto keliu buvo labai svarbus, kad šalies grūdų produkcija pasiektų pasaulį.

„Priėmėme išmintingą sprendimą, kuris padės Ukrainai eksportuoti būtinas prekes, maisto produktus į Afrikos šalis, kurie joms labai reikalingi”, – sakė A. Marčenka, pridurdamas, kad Artimųjų Rytų šalys taip pat gaus naudos.

Pagal susitarimą blokas iš esmės pripažins nacionalinius draudimus keturiems iš penkių pagrindinių produktų – kviečiams, kukurūzams, rapsų sėkloms ir saulėgrąžų sėkloms – kurie sudaro didžiąją dalį importo. ES taip pat įvertintų, ar reikėtų įtraukti ir kitus produktus, įskaitant saulėgrąžų aliejų.

Be to, ES skyrė dar 100 mln. eurų specialios paramos, kuri papildė pradinį 56,3 mln. eurų paramos paketą, skirtą padėti nukentėjusių šalių ūkininkams.

Penktadienį ES šalys taip pat preliminariai susitarė dar vieneriems metams panaikinti Ukrainos grūdams taikomus muitus. ES panaikino muitus ukrainietiškiems grūdams, kad palengvintų jų gabenimą į Afriką ir Artimuosius Rytus kitais maršrutais po to, kai Rusijos blokada neleido kroviniams išvykti iš Ukrainos uostų.

Vis tik buvo pripažinta, kad importo muitų panaikinimas smarkiai iškreipė arčiausiai Ukrainos esančių valstybių vietos rinkas. Lenkijoje kviečių importas padidėjo nuo 2 375 tonų 2021 m. iki 500 008 tonų pernai. Kukurūzų importas per tą patį laikotarpį padidėjo nuo 5 863 tonų iki daugiau kaip 1,8 mln. tonų.

Panašus didžiulis padidėjimas taip pat buvo pastebimas Vengrijoje, Slovakijoje ir Rumunijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 78

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....

Vyru ukrainieciu genocidas, kodel negrazino afrikos turistu nuo karo europoje? Zmones bega nuo karo i...

gal žinai koki vaistai,baryšnikas...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...