infa.lt

Popiežius Pranciškus vizito Budapešte metu pasmerkė „beprasmišką” teisę į abortus

29 balandžio
09:30 2023
POpiežius Pranciškus ir Viktoras Orbanas

„Twitter” nuotr.

Popiežius Pranciškus penktadienį pareiškė, kad vadinamoji teisė į abortą yra „beprasmiška” ir iškelia „redukuotas laisvės sąvokas prieš gyvybės tikrovę”, rašo „Breitbart News” leidinys.

Savo griežtoje kalboje Vengrijos valdžios institucijoms ir diplomatams per vizitą Budapešte pontifikas pasmerkė ir abortus, ir lyčių teoriją kaip tikrosios žmogaus laisvės iškraipymus, kurie pamina nekaltų žmonių gyvybes, taip pat svarbų skirtumą tarp lyčių.

Popiežius pasmerkė „abstraktų supranacionalizmą, nepaisantį tautų gyvenimo”, kuris eina „bjauriu „ideologinių kolonizacijų” keliu”.

Tokia supranacionalistinė ideologija siekia „panaikinti skirtumus, kaip, pavyzdžiui, vadinamosios lyčių kultūros atveju”, – primygtinai tvirtino jis, arba „iškelti redukuotas laisvės sąvokas aukščiau už gyvenimo tikrovę, pavyzdžiui, kaip laimėjimą girti beprasmišką „teisę į abortą”, kuri visada yra tragiškas pralaimėjimas”.

Pranciškus suformulavo savo viziją apie Europą, kuri gerbia unikalią savo valstybių narių tapatybę ir suverenumą, netapdama „partijų įkaite” ar „savanaudiškų populizmų auka”.

Europa pašaukta būti žemynu, „kur skirtingos tautos sudaro šeimą, kurioje išsaugomas kiekvienos iš jų augimas ir savitumas”, – tvirtino jis.

Popiežius taip pat pakartojo susirūpinimą dėl demografinės žiemos užkluptos Europos ateities, pabrėždamas, kad Vatikanas palaiko bendrą poziciją su šeimai palankia Vengrijos vyriausybe ir jos politika, skatinančia poras turėti vaikų.

„Kaip gražu kurti Europą, kurios centre būtų žmogus ir tautos, kurioje būtų veiksminga gimstamumo ir šeimos politika”, – sakė jis.

Pagyręs Vengrijos šeimos politiką, popiežius taip pat pagyrė jos nepajudinamą krikščioniškąją tapatybę, pažymėdamas, kad Europos stiprybę padeda stiprinti krikščioniškasis tikėjimas, o „Vengrija gali būti „tiltas”, pasinaudodama savo ypatingu ekumeniniu pobūdžiu”, nes tai šalis, kurioje skirtingos krikščioniškosios konfesijos „sugyvena be antagonizmo”.

Cituodamas Vengrijos konstituciją, Pranciškus sakė, kad asmens laisvė „gali plėtotis tik bendradarbiaujant su kitais” ir, kad Vengrijos nacionalinė kultūra „yra turtingas indėlis į įvairiaspalvę Europos vienybę”.

Išsakydamas palaikymą Vengrijai ir jos politikai, popiežius paneigė pažangių naujienų agentūrų, tokių kaip Associated Press (AP) ir Reuters, pranešimus, kuriuose, kaip galima nuspėti, buvo siekiama pabrėžti popiežiaus ir Vengrijos vadovo nesutarimus.

Pavyzdžiui, AP paskelbė pranešimą pavadinimu „Popiežius lankysis Vengrijoje esant skirtingiems požiūriams į karą, migrantus”, kuriame pabrėžė skirtumus tarp Vatikano pozicijos tarptautinės imigracijos ir karo Ukrainoje klausimais, visiškai ignoruodama tai, kad popiežiaus ir Budapešto pozicijos, pasisakančios už gyvybę ir prieš lyčių teoriją, pilnai sutampa.

AP teigė, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas laikosi „prieštaringų pozicijų migracijos, Rusijos invazijos į Ukrainą ir LGBTQ+ teisių klausimais”, kurios „smarkiai skiriasi nuo Pranciškaus požiūrio į marginalizuotų žmonių įtraukimą ir priėmimą bei paramą Kijevui Maskvos karo metu”.

„Reuters”, pritardama AP, taip pat siekė įvaryti pleištą tarp popiežiaus ir konservatyvios, už šeimą pasisakančios Vengrijos vyriausybės, savo paprastai vienpusiškame pranešime praleisdama griežtus popiežiaus žodžius apie abortus ir lyčių teoriją, o vietoj to pabrėždama „Europoje kylančio nacionalizmo pavojus”.

Savo kalboje vyriausybės vadovams, įskaitant ministrą pirmininką Viktorą Orbaną, Pranciškus „ragino atsisakyti „savitikslių populizmo formų” ir griežtai nacionalistinių interesų”, – rašė „Reuters”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 98

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....