infa.lt

Seimas pradėjo interpeliacijos procesą krašto apsaugos ministrui J. Olekui

28 rugsėjo
17:55 2016
Juozas Olekas

ve.lt © Stasio ŽUMBIO nuotr

Seimo posėdyje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Rasa Juknevičienė pateikė interpeliaciją krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui, kurią iš viso pasirašė 35 Seimo nariai.

„Š. m. rugpjūčio 30 d. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) paskelbė pranešimą apie jų atlikto tyrimo išvadą, kurioje konstatuojama, kad Lietuvos kariuomenė 2014 m. įsigijo atsargines detales ir agregatus savo lauko virtuvėms maždaug aštuoniais kartais brangiau nei tuo metu jos kainavo rinkoje. <…> „Auksinius“ virtuvės įrankius kariuomenė įsigijo iš UAB „Nota Bene“ – vienintelės bendrovės, pateikusios pasiūlymą šiam pirkimui“, – pažymima interpeliacijoje.

Pasak interpeliacijos rengėjų, ministras yra vienintelis sistemos biudžeto asignavimų valdytojas. „Nepriklausomai nuo viešųjų pirkimų tipo ir perkančiosios organizacijos konkrečiais atvejais politinė atsakomybė tenka krašto apsaugos ministrui. Ministras turi svertų bet kuriame etape įsikišti ir nutraukti bet kurį pirkimą, veikdamas per sau pavaldžius ministerijos departamentus: Įsigijimų departamentą, Generalinę inspekciją, AOTD. Paaiškėjus, kad UAB „Nota Bene“ galimai sukčiavo, ministras nieko nedarė, kad būtų sustabdyti kiti pirkimai iš UAB „Nota Bene““, – tvirtinama interpeliacijoje.

Ministras J. Olekas Seimo posėdyje pristatė atsakymus į jam pateiktus klausimus ir teigė nesutinkantis su teiginiu dėl gynybai skirtų lėšų švaistymo. „Kaip ministras, ėmiausi ir toliau imsiuosi visų priemonių, kad mokesčių mokėtojų pinigai būtų išleidžiami efektyviai ir pagrįstai. Galimai nusikalstamas pirkimas, kurį nustatė ir teisėsaugai surinktą medžiagą mano įsakymu perdavė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) padaliniai, įvykdytas kariuomenės padalinyje (Materialinių resursų departamente)“, – pažymėjo Vyriausybės narys.

Kaip tvirtino Juozas Olekas, dėl įtartino sandorio visa surinkta medžiaga buvo perduota ikiteisminiam tyrimui vadovaujamam prokurorui „Kadangi sutartį sudarė ne KAM, o kariuomenės padalinys, paaiškėjus įtartino sandorio aplinkybėms, 2015 m. gegužės 12 d. pavedžiau visą KAM padalinių surinktą medžiagą perduoti ikiteisminiam tyrimui, vadovaujamam ir kontroliuojamam prokuroro, o kariuomenės vadui pavedžiau priimti tolesnius sprendimus dėl MRD ir UAB „Nota Bene“ preliminariosios prekių pirkimo–pardavimo sutarties. Sutartis buvo nevykdoma, tad nebuvo palikta jokių galimybių nepagrįstai leisti pinigus šios sutarties pagrindu“, – teigiama ministro raštu pateiktame atsakyme. Anot ministro, pripažinus, kad UAB „Nota Bene“ padarė nusikalstamą veiką, tai leistų šią bendrovę ilgam pašalinti iš viešųjų pirkimų.

Seimo nariai, teikdami interpeliaciją ministrui, pareikalavo atsakyti į 9 klausimus, susijusius su atsakomybe dėl gynybai skirtų lėšų švaistymo, su „Nota Bene“ dalyvavimu KAM skelbiamuose konkursuose, galimai neskaidraus pirkimo neinformavimu ir kt.

Išklausius ministro atsakymus, Seimo narių nuomones, frakcijų proporcinio atstovavimo principu bus sudaryta redakcinė komisija, kuri įvertins ministro J. Oleko atsakymus parengdama Seimo nutarimo projektą. Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte turi būti pareikštas Seimo pritarimas arba nepritarimas ministro atsakymams.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymai pripažįstami esą nepatenkinami ir pareikštas juo nepasitikėjimas, tai toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma – ne mažiau kaip 71 Seimo nario. Auksiniai šaukštai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 113

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....