infa.lt

EP stumiamas migracijos paktas. Švedijos dešinieji kelia maištą, grasindami sugriauti vyriausybę

21 balandžio
19:08 2023
Imigrantai prašosi į Europą

Nuotrauka: Migrantai ir pabėgėliai prašo makedonų policininkų leisti jiems pereiti sieną iš Graikijos į Makedoniją liūties metu, netoli Graikijos Idomenio kaimo, 2015 m. rugsėjo 10 d. REUTERS/Yannis Behrakis/File Photo

Švedijos kraštutinių dešiniųjų partija grasina sužlugdyti vyriausybę dėl ES stumiamo migracijos pakto.

Švedijos parlamento kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų (SD) lyderis pareiškė, kad partija gali atsisakyti paramos valdančiajai centro dešiniųjų koalicijai, o tai keltų politinės krizės pavojų, kai šalis vadovauja Europos Sąjungos Tarybai, rašo „Euractiv” leidinys.

Mattiasas Karlssonas pareiškė, kad vyriausybė turi nepritarti dabartiniam migracijos pakto variantui, dėl kurio balsavo Europos Parlamentas, – priešingu atveju gali kilti pavojus SD teikiamam bendradarbiavimui ir paramai.

„Vyriausybė privalo sustabdyti Švedijos nuosaikiųjų pažiūrų Tomo Tobės Europos Parlamente parengtą „Migrantų paktą”. Priešingu atveju man sunku suprasti, kaip galima išlaikyti mūsų bendradarbiavimo pagrindus”, – penktadienį (balandžio 21 d.) „Twitter” tinkle rašė M. Karlssonas.

Švedijos demokratai nepriklauso Švedijos valdančiajai koalicijai, kurią sudaro nuosaikieji, liberalai ir krikščionys demokratai, tačiau jie siūlo būtiną paramą ministro pirmininko Ulfo Kristerssono centro dešiniųjų vyriausybei, mainais į savo politikos, būtent migracijos srityje, įgyvendinimą.

„Migracijos politika turėtų būti sprendžiama Švedijoje, o ne biurokratų Briuselyje”, – „Twitter” tinkle rašė SD partijos lyderis Jimmie Åkessonas.

Be kraštutinių dešiniųjų partijos paramos valdančioji koalicija nebeturės parlamentinės daugumos, o tai gali sutrukdyti vyriausybei įgyvendinti savo teisėkūros darbotvarkę likus dviem mėnesiams iki Švedijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pabaigos.

Dauguma ES Parlamente UŽ migracijos paktą

T.Tobė, atsakingas už pagrindinio pasiūlymo dėl prieglobsčio ir migracijos politikos koordinavimo nagrinėjimą ES Parlamente, balsavimą dėl migracijos pakto pavadino „istoriniu”.

„Istorinis sprendimas, kuris reiškia, kad žengiame žingsnius labiau kontroliuojamos Europos migracijos politikos link”, – ketvirtadienį, kai Europos Parlamentas balsavo dėl pakto, pareiškė Tobė.

Migracijos paktas ketvirtadienį Europos Parlamente sulaukė didelio palaikymo: už jį balsavo apie 420 narių, o prieš – apie 130. EP nariai balsavo už keturis pasiūlymus, dėl kurių buvo  susitarta komitete, įskaitant pagrindinę ES prieglobsčio ir migracijos politikos koordinavimo sistemą.

Kaip praneša Euractiv, paktu dar kartą patvirtinama „Dublino” sistema, pagal kurią į ES teritoriją atvykstantys prieglobsčio prašytojai turi prašyti tarptautinės apsaugos savo šalyje.

Pasiūlymams ES Parlamente prieštaravo Ispanijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox”, Belgijos „Vlaams Belang”, Vengrijos valdančiosios partijos „Fidesz” ir Švedijos SD europarlamentarai. Lietuvos europarlamentarai, kaip visada, neturi nieko prieš migraciją.

„Manau, kad atverti duris įstatymui, kuris leistų Europos Komisijai diktuoti Švedijai migrantų kvotas, yra neteisingas kelias ir ateityje sukels problemų Švedijos vyriausybėms”, – ketvirtadienio vakarą Švedijos laidoje „Aktuellt” vykusiuose debatuose su Tobé sakė SD europarlamentaras ir Europos konservatorių ir reformistų (ECR) vicepirmininkas Charlie Weimersas.

„Šio pakto sprendimas – priversti valstybes nares priimti migrantus prieš jų valią”, – pridūrė Č. Veimersas.

Parlamento sprendimas reiškia, kad galutinės derybos su ES Ministrų Taryba gali prasidėti iškart, kai tik valstybės narės tam pritars. Siekiama, kad visą prieglobsčio ir migracijos paktą Taryba ir Parlamentas galutinai patvirtintų 2024 m. pradžioje.

infa.lt: Iš to, kas rašoma šiame straipsnyje galima daryti aiškią išvadą, kad šalių suverenitetu dabartinėje ES rūpinasi tik dešiniosios nacionalistinės partijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 129

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. T0mas J.    -  2023-04-22, 16:52

    Imigracinei politikai griežtas NE !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...