infa.lt

Liberalai pritarė siūlymui leisti ūkininkams gaminti samanę

20 balandžio
06:20 2023
Viktoras Pranckietis su jarmulka

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė  Seimo narių inicijuotam Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektui.  Siūloma nuo 2024 m. gegužės 1 d. ūkininkams leisti gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65%.

Projekte numatomi apribojimai – šia veikla užsiimti galės tik tie ūkininkai, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Svarstant projektą, Komiteto pirmininkas, liberalas Viktoras Pranckietis pažymėjo: „Šiuo projektu taip pat siekiama nekontroliuojamą gamybą paversti kontroliuojama“.

Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Numatomas apribojimas pagaminamam kiekiui – ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus. Du tūkstančiai puslitrinių butelių. Kokiam kaimui paversti alkoholikais daugiau, nei gana.

Komitetas siūlo pagrindiniam Seimo Ekonomikos komitetui projektą tobulinti, užtikrinant alkoholinių gėrimų gamybai, klasifikacijai, prekybai taikomų Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, papildant projektą licencijavimo nuostatomis.

Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 proc. (alaus – ne didesnė kaip 9,5 proc.). Žemės ūkio ministerijos duomenimis, iš beveik 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, ūkininkų yra apie 70.

Liberalai tikisi, kad Seimas dėl šio projekto  (Nr. XIVP-1086) priims sprendimą šioje Seimo sesijoje.

Tarp pasirašiusių teikiant šį projektą – ir garsiausia šių metų persona – Kristijonas Bartpševičius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 190

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-04-20, 07:02

    JEIGU bandoma įteisinti ŠLYKŠČIAUSIUS iškrypimus, narkotikus, tai alkoholis, tik padės dar greičiau įteisinti pedofiliją, zoofilija, nekrofiliją. Juk Lietuva – laisva nuo Dievo Įsakymų… Dėl samagono turėtų protestuoti degtinės gamyklos…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...