infa.lt

Suomiai paleido galingiausią Europoje branduolinį reaktorių

17 balandžio
06:30 2023

„Olkiluoto 3” / ©Wikimedia Commons

Prancūziško reaktoriaus paleidimas užtruko tik 14 metų. Dėl tokios spartos suomiai sugebėjo paleisti naująjį reaktorių net greičiau nei pati Prancūzija, kurioje panašus reaktorius dar toli gražu nebaigtas statyti.

Suomijos Olkiluoto 3 atominė elektrinė 2023 m. balandžio 16 d. pagaliau pradėjo reguliariai gaminti elektros energiją. Naujasis reaktorius patenkina 14% viso Suomijoje suvartojamo elektros energijos kiekio ir yra galingiausias Europoje.

Tai EPR-1600 (Europos slėginis reaktorius), kuris atomininkų terminologija yra tipinis vandeniu aušinamas reaktorius, bet kartu pasižymi didele 1,6 gigavatų galia. Pasaulyje yra tik du galingesni reaktoriai – EPR-1750 Kinijos Taishan atominėje elektrinėje.

Olkiluoto 3 reaktorius pradėtas statyti 2005 m. ir turėjo būti baigtas 2009 m. Tačiau viso proceso metu dėl daugybės projektuotojų ir statytojų klaidingų apskaičiavimų sutarties įgyvendinimas užtruko. Todėl atominė elektrinė visiškai pradėjo veikti tik 2023 m. balandžio 16 d.

Suomijos energetikos sistemą reikia pasveikinti su nepaprasta sėkme. Pirma, Suomija reaktorių pastatė itin greitai pagal Europos standartus. Panašus EPR-1600 Prancūzijoje (Flamanvilyje) vis dar nebaigtas statyti ir sunku tiksliai pasakyti, kada tai įvyks.

Antra, Suomijai, kuri iki EPR iki 10 proc. elektros energijos importuodavo iš Rusijos, su naująja elektrine nebegresia elektros energijos tiekimo sutrikimai. Tai svarbu, nes po to, kai Rusijos pusė pareikalavo, kad už rusišką elektrą būtų mokama rubliais, suomiai pareiškė, kad daugiau jos nebepirks.

Suomių sėkmė ypač išsiskiria po to, kai Vokietija 2023 m. balandžio 15 d. uždarė tris paskutines savo atomines elektrines – Isar 2, Emsland ir Neckarwestheim 2, kurios pernai pagamino 6% šalies elektros energijos.

Taip buvo pasielgta priešingai dviejų trečdalių Vokietijos piliečių, kurie pasisakė už tai, kad šios elektrinės veiktų toliau, pozicijai. Sprendimas buvo priimtas dėl žaliosios vietos politinio spektro dalies pozicijos. Nesunku pastebėti, kad Suomijos branduolinė energetika pagal Europos standartus yra puikios būklės.

Kartu ji turi ir nedidelių problemų. Reikalas tas, kad dar visai neseniai suomiai taip pat buvo numatę statyti „Rosatom” atominę elektrinę, kuri yra daug pigesnė pagal galios vienetą. „Olkiluoto 3” kainuoja 11 mlrd. eurų – 6 875 eurai už galios kilovatą. Kursko atominės elektrinės VVER-1200 reaktorius kainuoja 183 tūkst. rublių (2026 eurų) už kilovatą, t. y. tris kartus mažiau.

Net Turkijos Akkuyu atominės elektrinės, kurią „Rosatom” planuoja statyti brangiau (nes į statybas įtraukiami vietos rangovai), vieno kilovato galios kaina yra pusantro karto mažesnė nei „Olkiluoto 3”. Be to, „Rosatom” savo eksportuojamus reaktorius paprastai pastato per penkerius-šešerius metus, t. y. per mažesnį laiko tarpą, kurio XXI a. prireikia Vakarų konkurentams.

Tačiau 2022 m. Suomijos pusė vienašališkai pasitraukė iš atitinkamų susitarimų. Todėl dabar Suomijoje dabar nėra kam statyti pigių reaktorių. Be to, „Rosatom” padavė Suomiją į teismą. Bendra ieškinio suma – trys milijardai eurų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 204

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...

2024 m. balandžio 26 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijos Seime...