infa.lt

JAV senatorius: turime išsiaiškinti, ar E. Macronas kalba visos Europos vardu

10 balandžio
16:15 2023
Marco Rubio

Marco Rubio | JAV Senato nuotr.

E. Macrono pareiškimas, kad reikia atsiriboti nuo JAV ir atmesti ES dalyvavimą sprendžiant Taivano klausimą, sulaukė aštrios kritikos Baltuosiuose Rūmuose. Respublikonų senatorius Marco Rubio savo „Twitter” paskyroje pagrasino palikti Europai pačiai spręsti karo Ukrainoje problemą. Jis sureagavo į šį E.Macrono pareiškimą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vyksta į Kiniją, apie 6 valandas praleidžia susitikime su Xi Jinpingu, o grįžęs pasakoja žurnalistams, kad, pirma, Europai laikas didinti autonomiją nuo JAV, nustoti priklausyti nuo mūsų ir dolerio, ir tapti nepriklausoma, trečiąja supervalstybe.

Antra, ir tai įdomiausia, Europa neturėtų įsitraukti į konfliktus, kurie jos tiesiogiai neliečia.

Pirmiausia tai pasakytina apie Taivano, kuris stovi tarp JAV ir Kinijos, klausimą. Manau, kad atėjo laikas paklausti Europos, ar E. Macronas kalba visų Europos šalių vardu, ir ar jis dabar yra Europos vadovas, galingiausias jos lyderis. Ir jei taip, pats laikas imtis tam tikrų pokyčių.

Pirma: Europa apskritai, o ypač Prancūzija, gynybos srityje daugelį metų buvo labai priklausoma nuo Jungtinių Valstijų. Tiesą sakant, kai Emmanuelis Macronas nusprendė suvaidinti globalią supervalstybę ir nusiųsti karius į Šiaurės Afriką kovoti su terorizmu, jam net nepavyko jų ten nuvežti. Mes buvome tie, kurie juos ten nugabeno ir atvežė atgal. Jis nesugebėjo ten nuvežti savo karių.

Jei jie „atsiskirs” nuo mūsų ir eis savo keliu vadovaujami E. Macrono, jie sutaupys mums daugybę pinigų. Kalbant apie nesivėlimą į kitus, „svetimus” konfliktus, reikia paklausti europiečių, ar jis tikrai kalba jų vardu?

Nes, šiuo metu mes esame pakankamai įsivėlę į Ukrainos karo  problemą ir tam išleidžiame daug savo mokesčių mokėtojų pinigų, nors konfliktas vyksta Europos teritorijoje. Ir aš tam pritariau, nes esu įsitikinęs, kad remti savo sąjungininkus yra JAV nacionalinis interesas.

Bet, jei mūsų sąjungininkų pozicija – ypač jei E. Macronas kalba visos Europos vardu – yra nesirinkti pusės JAV ir Kinijos konflikte dėl Taivano, tai gal ir mes neturėtume pasirinkti pusės [Ukrainos karo klausimu]?

Gal tiesiog turėtume pasakyti, kad mes susitelksime ties Taivanu ir Kinijos keliama grėsme, o jūs patys spręskite Ukrainos klausimą. Taigi, turime išsiaiškinti, kieno vardu kalba E. Macronas: savo ar visos Europos, ir išsiaiškinti kuo greičiau, nes Kinijoje jo žodžiai buvo priimti su džiaugsmu ir entuziazmu.

Tai tikriausiai net ne viskas, ką jis pasakė, nes visiems interviu dalyvavusiems žurnalistams tikriausiai buvo liepta išbraukti iš jo kalbos stenogramos viską, kas „nereikalinga” ir pernelyg agresyvu. Apskritai mums reikia išsiaiškinti, kokia galiausiai yra Europos pozicija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 236

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. A    -  2023-04-10, 21:41

    Manau reiketu atskirti du dalykus:1.JAV Mokesčiu moketoju pinigu plovima is ju kišeniu(ka JAV dare 20 metu Afganistane puikiai žinodami kuo tai pasibaigs).2.Pasaulio policininko vaidmuo.Ir čia reikia apsispresti ne tik Europai bet ir JAV….

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-04-11, 07:08

    Konfliktinė situacija tarp ES ir JAV dėl Ukrainos ir Taivano. Manau, būtini kompromisai, kitaip pražudysime Ukrainą, kuri svarbiausia – VISAI Europai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...