infa.lt

Kinija kloja super-greitą ryšio kabelį į Europą nepriklausomai nuo JAV

10 balandžio
06:30 2023

Kinijos valstybinės telekomunikacijų bendrovės pradėjo statyti 500 mln. dolerių vertės povandeninį šviesolaidinį interneto tinklą, kuris sujungs Aziją, Artimuosius Rytus ir Europą ir konkuruos su panašiu JAV projektu, praneša „Reuters” agentūra.

Kabelinis ryšys tapo dar viena JAV ir Kinijos varžymosi priežastimi. Vašingtonas bando blokuoti Pekino dalyvavimą pasaulinės kabelinės infrastruktūros kūrime, tačiau jam nelabai pavyksta.

Kinijos bendrovės planuoja užbaigti kabelių tiesimą iki 2025 m. pabaigos.

Vieną pažangiausių ir ilgiausių pasaulyje povandeninių kabelių tinklų tiesia trys pagrindiniai Kinijos telekomunikacijų operatoriai – „China Telecom”, „China Mobile Limited” ir „China Unicom”.

Kabelinis internetas, pavadintas EMA (Europe-Middle East-Asia), sujungs Honkongą su Kinijos Hainano salos provincija, o vėliau tęsis iki Singapūro, Pakistano, Saudo Arabijos, Egipto ir Prancūzijos.

Kabelį, kurio tiesimas kainuos apie 500 mln. dolerių, pagamins ir nuties Kinijos „HMN Technologies Co Ltd” – sparčiai auganti kabelių įmonė, kurios kontrolinį akcijų paketą anksčiau valdė „Huawei”. HMN Tech” projektui įgyvendinti gauna dosnias vyriausybės subsidijas.

Anksčiau „Reuters” pranešė, kad JAV vyriausybė, susirūpinusi, jog Pekinas perima visą interneto srautą savo kabeliuose ir klojime (JAV tą patį daro ir savo kontroliuojamuose kanaluose), per pastaruosius ketverius metus sužlugdė keletą Kinijos povandeninių kabelių projektų, kurie, be kita ko, buvo suplanuoti taip, kad būtų naudingi ir JAV bendrovėms.

Pavyzdžiui, Vašingtonas užblokavo licencijas naujiems privatiems povandeniniams kabeliams, kurie būtų sujungę Jungtines Valstijas su Honkongu, įskaitant projektus, kuriems vadovavo „Google”, „Amazon” ir kitos technologijų milžinės

Pažymėtina, kad EMA projektas konkuruos su kitu kabeliu, kurį iš esmės tuo pačiu maršrutu tiesia JAV įmonė „SubCom LLC”.

SeaMeWe-6 linija per Pakistaną, Saudo Arabiją, Egiptą ir kelias kitas šalis sujungs Singapūrą su Prancūzija.

Iš pradžių „SeaMeWe-6” konsorciumą sudarė Kinijos operatorių trijulė, o rangovas buvo „HMN Technologies”, tačiau dėl Vašingtono spaudimo darbai buvo pavesti JAV įsikūrusiai „SubCom”.

2021 m. gruodį JAV prekybos departamentas įvedė sankcijas „HMN Tech”, teigdamas, kad bendrovė ketino įsigyti JAV technologijų, kurios padėtų atnaujinti Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos ryšių linijas.

Povandeniniais kabeliais perduodama daugiau kaip 95% viso tarptautinio interneto srauto.

Šie didelės spartos kanalai jau dešimtmečius priklauso telekomunikacijų ir technologijų bendrovių grupėms, kurios sutelkia savo išteklius, kad duomenys galėtų sklandžiai judėti visame pasaulyje.

Tačiau dabar šie kabeliai, pažeidžiami šnipinėjimo ir sabotažo, tapo dar vienu įtakos ginklu aštrėjančioje JAV ir Kinijos priešpriešoje.

Supervalstybės kovoja dėl dominavimo pažangiųjų technologijų srityje, kurios ateinančiais dešimtmečiais gali nulemti ekonominį ir karinį pranašumą.

EMA kabelis Kinijai suteiks didelių pranašumų. Pirma, interneto linija užtikrins itin spartų ryšį tarp Honkongo, Kinijos ir didžiosios dalies likusio pasaulio.

Antra, nuosavas internetas kaip tinklas suteiks Kinijos valstybės remiamiems telekomunikacijų operatoriams apsaugą tuo atveju, jei ateityje jie prarastų galimybę naudotis JAV kontroliuojamais kabeliais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 92

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...