infa.lt

Absoliuti Seimo dauguma balsuoja už dvigubą pilietybę – laukiame referendumo

06 balandžio
19:20 2023
Dviguba pilietybė

nuotr: infa.lt

Nuo paskutinio dvigubos pilietybės referendumo bandymo, kai už jį balsavo tik dalis Seimo narių, praėjus ketveriems metams situacija pasikeitė – iš dalyvavusių balsavime 106 Seimo narių, už referendumą dėl dvigubos pilietybės balsavo 101 parlamentaras. Reikėtų patikslinti, kad įstatymo projektas priimtas po pateikimo, tad jam dar reikės Seimo svarstymų, bet tendencija aiški – Seimas UŽ.

infa.lt primena, kad 2019 metais vykęs referendumas dėl dvigubos pilietybės žlugo, nesurinkęs pakankamo dalyvių skaičiaus (atsiprašome – balsų skaičiaus), nors už dvigubą pilietybę tada balsavo 71,78% dalyvavusių rinkėjų. Pritrūko apie 300 000 balsų.

Dabar, siekiant užtikrinti tuos trūkstamus balsus, referendumą planuojama rengti kartu su 2024 m. prezidento rinkimais gegužės 12 dieną.

Jame būtų siūloma apsispręsti dėl tokio Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto teksto:

Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka.

Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką.

Kitaip tariant, įtraukus į LR Konstituciją Konstitucinio įstatymo formuluotę, vėliau bus galima be jokių referendumų keisti pilietybės išsaugojimo klausimus, vien Seimo daugumos valia priimant reikalingus Konstitucinio įstatymo pakeitimus. Konstitucija ir visuomenė čia jau jokio žodžio neturės.

Priimti galima bus ir leidimą nors 10 pilietybių vienam žmogui. Labai patogu kosmopolitams, bet visiškai nenaudinga valstybei.

Reikia turėti omenyje, kad tie daugiapiliečiai turės teisę balsuoti renkant Lietuvos valdžią, nors patys Lietuvoje negyvens, pakaks turėti čia pasidėjus tapkes.

„Daugybinės pilietybės referendumo agitacijai-propagandai, numatoma Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai (įgaliotoms institucijoms) pavesti mokesčių mokėtojų lėšomis referendumo agitacijos laikotarpiu informuoti visuomenę apie spręsti referendumu teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui.”

Galima neabejoti, kad už mokesčių mokėtojų pinigus skelbiama referendumo agitacija ir propaganda apie „referendumu teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui”, tikrai neminės neigiamų šio sprendimo, jei jis priimtas, aspektų tiems, kurie nuolat gyvena Lietuvoje ir teturi tik vieną pilietybę, išlaiko ir gina šią valstybę.

Tačiau dvigubos pilietybės klausimo stūmimas ypač naudingas valdantiesiems ir kitiems Seimo politikams, siekiant surinkti bent būsimus užsieniečių balsus būsimuose rinkimuose.

Juk Lietuvoje jie jau save diskreditavo. Todėl tikisi bent kažkokį palaikymą gauti iš užsienio lietuvių, kurių naudai jie dabar ir agituoja. Tai paprastas rinkiminis triukas, vykdomas jau antrus rinkimus iš eilės, ir bus vykdomas per sekančius rinkimus, jei nepraeis ir šįkart.

Pažiūrėkite kokiais argumentais remiasi Seimo nariai:

„Mūsų diaspora dabar, kaip tada sovietų okupacijos metu, labai aiškiai stojo į Ukrainos pusę, stovėjo mitinguose prie Rusijos ambasadų, reikalavo savo vyriausybių padėti Ukrainai ir tai tikrai labai didelė jėga užsienyje. Žmogaus, kuris neturi tos valstybės pilietybės, deja, politikai neišgirsta. Pavyzdžiui, JAV Kongresui laišką parašė asmuo, turintis ir JAV, ir Lietuvos pilietybę, – jam atsakė per 30 dienų. Parašė tas, kuris turėjo tik Lietuvos pilietybę, atsakymo niekada ir negavo. Vadinasi, taip galėtų būti daroma įtaka užsienio vyriausybėse, jų užsienio politikoje. Todėl kiekvienas pilietis yra brangus, ypač jeigu jis lojalus Lietuvai ir yra mūsų kilmės žmogus – lietuvių kilmės žmogus“, – pristatydama projektą sakė Seimo darbo grupės referendumui dėl daugybinės pilietybės pasirengti pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Į tai galima atsakyti dviem sakinais:

Tai, kad jums atsakė – visiškai nereiškia, kad padarys tai, ko jūs pageidaujate – Lietuvos visuomenininkai parašė Seimui ir Prezidentui šimtus laišku ir gavo šimtus atsakymų, tačiau rezultatas lygus nuliui. Lygiai tas pats ir visur kitur pasaulyje – eilinis žmogus – nulis.

Žinoma, galima suprasti kaip lietuviui yra brangu išsaugoti politinį ryšį su tėvyne, išsaugoti pilietybę. Tačiau reikėtų atsižvelgti ir į interesus tų, kurie joje realiai gyvena, ją gina ir išlaiko. Jie nori patys spręsti savo vienintelės šalies, kurioje jie dar turi balsą, vidaus klausimus, – be balsų iš užsienio.

Nes tik čia gyvenantis žmogus gali pajusti tikrąją šalies situaciją, o ne tą, kurią skelbia oficialūs šaltiniai – infliacija mažėja (nors kainos nenumaldomai kyla), skelbiama teisingų mokesčių reforma (nors realiai apmokestinami mažiau uždirbantys, o daugiau uždirbantiems mokesčiai mažinami), elektros rinkos liberalizacija (nors iš tikro elektros vartotojų apiplėšimas ir energijos skirstytojų šimtamilijoniniai pelnai) ir t.t. ir panašiai.

Visą tą gali matyti ir asmeniškai pajausti tik gyvendamas vietoje, o ne susipažindamas su situacija šalyje tik iš oficialių šaltinių ar mokesčių mokėtojų pinigais apmokamos propagandos dėka.

Daugelis gyvenančių užsienyje negali suprasti, kodėl vietiniai Lietuvos gyventojai nenori suteikti jiems galimybės turėti dvi ar kelias pilietybes ir dėl to pyksta.

Bet situacija gan paprasta – užsienio lietuviai yra kaip tie nuomininkai, kurie nori gyvena ir padeda šaliai, nori ne. Skirtingai nei būsto šeimininkai, kurie turi tiesiog prievolę kurti, ginti ir išlaikyti savo valstybę.

Ir tą darydami jie nori turėti išskirtinę teisę rinkti savo išlaikomos valstybės politikus.

Šiuo metu galiojančios Konstitucijos 12 straipsnis:

  • Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais.
  • Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis.
  • Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.

Šiame Konstitucijos straipsnyje yra pažymima „atskirais atvejais”, kas ir neleidžia šiai dienai įstatymu numatyti masinę daugybinę pilietybę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 449

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Pyrst    -  2023-04-06, 15:20

    Infa rašo nesamone 2019 metų regerendumas ne žlugo o įvyko. Tik kad žmonės nepritarė dvigubai pilietybei. Nereika žmonių jlaidinti. Dalyvių užteko kad referendumas įvyktų, tik rezultatas nebuvo palankus siekantiems dvigubos pilietybės, neklaidonkite žmonių

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Tomas Jakutis    -  2023-04-06, 15:28

    Girdėjau šimtus žmonių pasisakant UŽ antrą pilietybę, už referendumą, bet tik pavieniai iš jų sakė: man, MAN reikia dviejų pilietybių! Verčia susimąstyti: o KIEK yra žmonių, kuriems vienos maža?
    Stebina neatitikimas tarp mažo poreikio ir milžiniškų pastangų šiam poreikiui įgyvendinti.
    Gal kažkas slapta finansuoja tas pastangas?! Pvz., anūkai žmonių, kurių prieš karą Lietuvoje turėtas brangus nekilnojamas turtas išlikęs iki šiolei ir tapęs dar brangesniu? Tie anūkai ne Lietuvoje gyvena, LT pilietybės neturi, bet.. norėtų atgauti senelių turtą.

    Atsakyti į šį komentarą
    • A5    -  2023-04-07, 06:25

      „Anukam” ir visim kitiem ir net ne „anukam” kurie masto galva, reikia emigrantu $ ( o $ bus jai jie prims ta istatyma ) dideliu $$$$$ ir nieko daugiau.
      O emigrantam reikia ne LR ar EU evru ar $ ar sup… LR pensiju , o tik teises buti lietuviais.

      Atsakyti į šį komentarą
  3. Tomas Jakutis    -  2023-04-06, 15:37

    Teisingai perdžiantis skaitytojas rašo: referendumas įvyko. Nežlugo. Referendumo tikslas nėra priimti įstatymą ar pakeisti įstatymą. Tikslas yra SUŽINOTI NUOMONĘ rinkėjų tam tikru klausimu. Referendume pilietybės klausimu dalyvavo virš 50 proc. rinkėjų, nuomonė buvo sužinota.
    vrk.lt/2019-prezidento/rezultatai?srcUrl=/rinkimai/904/1/1664/rezultatai/lt/rezultataiRefSavivaldybese.html

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2023-04-06, 17:53

    Jau net dėl LR PILIETYBĖS išradinėja, – „Įstatymo nustatytais pagrindais”, „Atskirais atvejais”. Pakeis ĮSTATYMĄ, rankos atrištos… Lietuvoje gyvena piliečiai, – kurie čia dirba, čia moka mokesčius, turi būstą, balso teisę. Jeigu priėmė kitos šalies pilietybę – AUTOMATIŠKAI Lietuvos panaikinama. Išimtinai galimas variantas, jeigu dėl ypatingų priežasčių žmogus bus priverstas priimti kitos valstybės pilietybę, tą raštiškai deklaruoja, tai Lietuvos pilietybė kažkuriam laikotarpiui sustabdoma, įšaldoma, tampa neveiksni.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. A5    -  2023-04-07, 06:15

    Kazdada buvo referendumas LR, kad indeksuoti rublinius indelius 1:1 bet Lietuvos liaudis nubalsavo pries. Ir uz dviguba pilietybe du kartus pries ( bendrauju su dauk pasaulio tautu atstovu ir visi klausia, kodel jus taip nemylit asvo tautieciu, kad atimat, neduodat dvigubos pilietybes . Karikatura siame leidinyje tai labai aiskia atspindi, dvi kedes viena sedyne 🙂 tik ta didele sedyne realai finansiskai islaiko dvi kedes :)Tas pasts ir dabar ir 400 metu i prieki, naturalus lietuviu tautos godumas ir pavydas vienas kitam to nedalies 🙂 Nors pagal statistika kas 5 LR pilietis galvoja apie emigracija ar turi emigranta gimineje 🙂 O per 25 m „nepriklausomybes” is LR pabego apie 700 000 pilieciu ir net jokio karo nebuvo. Pavydas, godumas ir religiju engimas – mirtinos nuodemes ( P.S. tai EU vertybes :))

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...