infa.lt

PSO teigia patarusi Ukrainai sunaikinti ligų sukėlėjus laboratorijose, kad būtų užkirstas kelias ligų plitimui

11 kovo
13:20 2022

2022.03.11 – REUTERS -Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patarė Ukrainai sunaikinti šalies visuomenės sveikatos laboratorijose esančius didelės grėsmės sukėlėjus, kad būtų išvengta „bet kokio galimo nutekėjimo”, dėl kurio ligos galėtų išplisti tarp gyventojų, praneša „Reuters” agentūra.

Ukrainoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, veikia visuomenės sveikatos laboratorijos, kuriose tiriama, kaip sumažinti pavojingų ligų, kuriomis serga ir gyvūnai, ir žmonės, grėsmę, tarp jų – neseniai ir COVID-19.

Jos laboratorijoms paramą yra skyrusios Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir PSO.

Biologinio saugumo ekspertai teigia, kad Rusijos kariuomenės invazija į Ukrainą ir jos miestų bombardavimas padidino ligų sukėlėjų išplitimo riziką, jei kuris nors iš šių objektų būtų pažeistas.

Atsakydama į „Reuters” klausimus apie savo darbą su Ukraina prieš Rusijos invaziją ir jos metu, PSO ketvirtadienį elektroniniame laiške teigė, kad jau kelerius metus bendradarbiauja su Ukrainos visuomenės sveikatos laboratorijomis, skatindama saugumo praktiką, padedančią užkirsti kelią „atsitiktiniam ar tyčiniam ligų sukėlėjų patekimui į aplinką”.

„Vykdydama šį darbą, PSO primygtinai rekomendavo Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijai ir kitoms atsakingoms institucijoms sunaikinti didelės grėsmės ligų sukėlėjus, kad būtų išvengta bet kokio galimo jų nutekėjimo”, – teigė Jungtinių Tautų agentūra PSO.

PSO nepranešė, kada pateikė šią rekomendaciją, ir nepateikė konkrečių duomenų apie Ukrainos laboratorijose esančių patogenų ar toksinų rūšis. Agentūra taip pat neatsakė į klausimus, ar buvo laikomasi jos rekomendacijų.

Ukrainos pareigūnai Kijeve ir jų ambasadoje Vašingtone į prašymus pakomentuoti neatsakė.

Nuo tada, kai Rusija prieš dvi savaites pradėjo invaziją į Ukrainą, Ukrainos laboratoriniai pajėgumai atsidūrė vis didėjančio informacinio karo centre.

Penktadienį Rusija sušaukė 15 narių turinčios JT Saugumo Tarybos posėdį, ir nepateikdama įrodymų, dar kartą patvirtino seniai išsakytą teiginį, jog Ukrainoje veikė biologinio ginklo laboratorijos, remiamos JAV Gynybos departamento.

Šį kaltinimą ne kartą paneigė Ukraina ir Jungtinės Valstijos, kurių vyriausybių pareigūnai įspėja, kad Rusija gali juo pasinaudoti kaip pretekstu dislokuoti savo cheminius ar biologinius ginklus.

Penktadienį JT vyriausioji įgaliotinė nusiginklavimo reikalams Izumi Nakamitsu Saugumo Tarybai sakė, kad Jungtinės Tautos „nežino” apie jokią biologinio ginklo programą Ukrainoje, kuri prisijungė prie tarptautinio tokių ginklų draudimo, kaip ir Rusija bei Jungtinės Valstijos kartu su 180 kitų šalių.

JT pareigūnai taip pat teigė, kad PSO, dirbdama su Ukraina, nežino apie jokią veiklą šalyje, kuri pažeistų tarptautines sutartis, „įskaitant sutartis dėl cheminio ar biologinio ginklo”.

PSO pareiškime agentūrai „Reuters” kalbama tik apie visuomenės sveikatos laboratorijas.

Agentūra teigė raginanti visas šalis bendradarbiauti „saugiai ir patikimai šalinant bet kokius patogenus, su kuriais jos susiduria, ir prireikus kreiptis techninės pagalbos”.

Ji pasisiūlė padėti, kai tik įmanoma, teikiant technines rekomendacijas ir koordinuojant veiksmus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 857

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...