infa.lt

Plastikas tapo geologinių procesų dalimi

20 kovo
13:37 2023
Tyrėjos apžiūri plastiko substratą

Mokslininkė Fernanda Avelar Santos (nuotraukoje dešinėje) laiko „plastikinius akmenis”, rastus Trindadėjaus saloje Espirito Santo valstijoje. Brazilija, 2023 m. kovo 7 d. | Reuters

Brazilijai priklausančios negyvenamos vulkaninės Trindadės salos geologija jau daugelį metų žavi įvairių sričių mokslininkus: be daugybės vulkaninių kupolų, ši sala taip pat laikoma viena pagrindinių pasaulyje žaliųjų vėžlių veisimosi vietų. O šioje saloje aptikta iš plastiko šiukšlių susiformavusių uolienų!

Atlanto vandenyne, už 1140 km nuo Brazilijos žemyninės dalies, esanti Trindadė prieš šimtmetį buvo natūralus kalėjimas, tačiau dabar yra visiškai apleista. Kadaise jos tarpeklius dengė miškas, o šiandien tai dykuma.

Ir šioje dykumoje Brazilijos Paranos valstijos federalinio universiteto geologai padarė, jų pačių žodžiais tariant, siaubingą atradimą – uolieną, kurioje ištirpęs plastikas susimaišęs su akmeniniu substratu.

„Žemės užterštumas pasiekė geologinį lygį”, – sako Paranos universiteto geologė Fernanda Avelar Santos. Jos teigimu, tokia uolienos sudėtis ir gąsdina, ir kelia pasipiktinimą.

Plastikinės uolienos jau turi mokslinį pavadinimą – plastiglomeratai (iš plastikas + aglomeratas), o Santos nukreipė komandos pastangas nustatyti plastiko kilmę. Atlikus cheminius tyrimus paaiškėjo, kad daugiausia plastiko sala gauna iš žvejybinių tinklų – itin paplitusios plastiko šiukšlių rūšies Trindadės pakrantėje.

„Plastiglomerato susidarymo procesas yra paprastas, – komentuoja Santos, – jūros srovės išmeta į salos krantą tinklų atplaišas, kartais labai ilgas, o saulės energija išlydo plastiką ir sujungė jį su substratu – akmenimis – sudarydama tvirtą uolieną.

plastikas-uoliena

REUTERS

Trindadės sala yra viena svarbiausių vietų pasaulyje žaliųjų vėžlių išsaugojimo požiūriu: kasmet tūkstančiai jų atplaukia dėti kiaušinių į pakrantę.

Vėžliukus saugo Brazilijos kariuomenė, kuri saloje turi savo bazę. Santos apgailestauja, kad jos siaubingas radinys – uoliena, kurioje yra plastiko, – buvo rastas visai šalia vėžlių lizdavietės.

Dabartinį geologinį laikotarpį jau vadiname antropocenu, – sako ji, – o vandenyno tarša plastiku, dėl kurios jau atsirado plastiko uoliena, dar kartą patvirtina, kokį didžiulį poveikį gamtai daro žmonės. Dabar tai apima ir geologinį poveikį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 256

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Patriotas    -  2023-03-20, 22:10

    Išžudyti visus žmones!. Ir planetai bus labai gerai! Tik ne žmones o korporacijas. Viso šito priežastis yra psichopatai kurie dėl pelnų nekreipia dėmesio į gamtą. O kadangi ekonomika priklauso nuo elito spausdinamo oro popierélių, žmonės pasidavė įtakai ir patogumui. Korporacijos kurios užvaldė ištisas tautas – save ryjanti gyvatė.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...