infa.lt

Rasa Čepaitienė: „Tie, kurių bijo visi, bijo tų, kurie nieko nebijo”

16 kovo
18:34 2023

Rasa Čepaitienė

Tikriausiai jau girdėjote apie Moniką iš LRT, kuri pasišovė jai nepatikusią kolegę, VU dėstytoją, sudoroti, nes ji mat drįso nueiti ir duoti interviu „ne tai” televizijai? Kad tam buvo pasitelktas atviras spaudimas studentams ir fakultetui rasti kompromatą prieš šią dėstytoją, neva ji niekam tikusi?

Su Monika netiesiogiai teko susidurti prieš daug metų, pradėjus rašyti į delfi, kurio vyr. redaktore ji tuomet buvo. Be problemų paskelbė penkis mano straipsnius (buvo smalsu, kiek tai truks, neimdavau honoraro), net buvo įsiprašiusi į fb draugus.

Viskas baigėsi staiga, kai VU patyriau mobingą, apie tai parašiau ir nusiunčiau Monikai. Nors tame straipsnyje net nepaminėjau fakulteto ar žmonių, kurie tai darė, pavardžių, jis jau nebebuvo delfyje publikuotas, o Monika mane be paaiškinimų išmetė iš draugų.

Taip nelauktai tapau ten persona non grata.

Net Monikai išėjus į LRT ir ją pakeitus kitai vyr. redaktorei, nei vienas mano tekstas daugiau nebebuvo priimtas į delfi, tiesiog, be jokių paaiškinimų – tyla. Vėliau išmanantys žmonės man sakė, kad, matyt, VU, kaip ir kitos institucijos, susimoka delfiui, kad apie jas rašytų tik gerai, o bet kokia kritika būtų a priori užkardyta.

Praėjo daug metų. Jau pati turiu savo laidą vienoje pogrindžio televizijoje. Sukūrėme virš keturiasdešimt šviečiamųjų analitinių kultūros laidų, kuriomis galiu tik didžiuotis, kuriose kalbinu mūsų akademinę, ir ne tik, šviesuomenę, dažnai, kaip ir aš, ne(be)įsileidžiamą į didžiąją žiniasklaidą.

Antrus metus dirbu nemokamai, nes studija mokėti honoraro neišgali, patys sunkiai verčiasi, o, teikus paraišką LKT, ana finansavimo nepamatė reikalo paskirti.

Ir štai neseniai, vieną rytą, mėginu susisiekti su žmogumi, su kuriuo anksčiau tarėmės dėl laidos, pats pasiūlė temą, kurią puikiai išmano. Staiga jau „nepasiruošęs”, nebenori ir t.t. Nemalonu, bet ne pirmas kartas, maža dėl kokių priežasčių žmonės persigalvoja.

Tačiau tos pat dienos vakare skambina pažįstama, su kuria taip pat tarėmės dėl filmavimo pristatant jos knygą, ir pasakoja man. Pasirodo, prasitarė savo leidėjai, kad norėtų pas mane sudalyvauti, o ta, persigandusi, staiga ima ją atkalbinėti.

Nes „tai pakenks knygai”. Nes leidėja, pasirodo, yra Monikos draugė, o Monika sakiusi, kad… Taip ir liko neaišku, ką ten Monika apie mane sakiusi, ir kas su manim blogai, bet, žodžiu, labai blogai.

Taip kad, vaikai, atsargiai!

Gal tai ir sutapimas, bet tendencija, manau, aiški.

Nors visos mano laidos viešai internete prieinamos – nagrinėkitės skersai išilgai, kritikuokit, jei yra už ką, stengsimės taisytis, tobulėsim.

Bet kol kas, išskyrus anoniminių trolių puolimą komentaruose, jokios rimtesnės kritikos nesulaukiau, tad viliuosi, kad „Atspindžių” laida, kurios peržiūrų skaičius jau gerokai viršija įprastinių didžiosios žiniasklaidos laidų žiūrimumą, yra atradusi savo auditoriją ir naudinga intelektualesnių pokalbių išsiilgusiai visuomenės daliai, ypač inteligentijai.

Tačiau gal esmė visai ne mano laidoje, prie kurios kaip ir nėra kaip prikibti, nes parodykite man kitą tokią laidą, kurioje būtų dalyvavę tiek mokslo daktarų, profesūros ir net akademikų? Gal ji tik pakliuvo po bendro sprendimo sudoroti alternatyviąją žiniasklaidą Damoklo kardu? O tam visos priemonės tinka, įskaitant šmeižtus ir apkalbas.

Taip kad jeigu visi pašnekovai, kažin ko išsigandę, pradėtų atsisakinėti dalyvauti ir mano laidos nebeliktų, žinokite, kad, matyt, monikų rankos ilgos. O aš net ne žurnalistė, ir, žinoma, ne LŽS narė, kad ta mane, kaip doc. dr. Jolantą Mažylę, imtųsi ginti.

Man tai kas. Priėmiau pasiūlymą išmėginti save naujame amplua. Atrodo, ir sekėsi, ir prasminga. Neliks to, neprapulsiu. Bet jei dar kas nors mato tame prasmę, gal veikime drauge? Be baimių, nutylėjimų ir užuolankų?

Kaip ta man skambinusi mergina, kuri, sakė, nusprendusi šioje situacijoje elgtis pagal savo sąžinę. Tad mes laidą su ja, anksčiau ar vėliau, būtinai nufilmuosim! Ir tegul monikos papučia į uodegą

P. S. Pavadinimui parinkau citatą iš sūnaus mėgstamos G@G Sindikato dainos.

Pirmą kartą šis įrašas paskelbtas ko autorės asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 337

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Vilnietė    -  2023-03-16, 10:59

    Miela prof. Rasa, teigiate, kad „monikų rankos ilgos”. Gal ir taip, bet aš problemą matau kitur, o būtent – tame nepaaiškiname tautiečių polinkyje bijoti. Baimė jau tokia madinga, tokia populiari pasidariusi tarp lietuvių, kad man, atleiskite, jau ne juokais šleikštu. Suprasti baimę galiu, pateisinti ir gerbti – ne.
    Beje, būtų labai įdomi Jūsų laida su kokiu rimtu antropologu, dar gal rimtu psichologu ir dvasininku, kur būtų bandoma paaiškinti, kaip šitaip įsigalėjo lietuvio sąmonėje baimė??…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-03-17, 07:52

    Apskritai, mūsų laikinai valdantieji, semiasi patirties iš Putino politikos. Nereikia žmonėms skleisti tiesos ir šviesos. Gerb. profesorė – priešas. Statistiką jie reguliuoja, todėl jau greitu laiku Lietuvoje bus dauguma, kurie palaiko lytinį ir politinį iškrypimą…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...