infa.lt

FTB: kibernetiniai nusikaltėliai iš naudotojų pagrobė 10 mlrd. dolerių

14 kovo
18:54 2023

youtube kadras

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) paskelbė naujausią metinę nusikaltimų internete „Internet Crime Report” ataskaitą . Ataskaitos duomenimis, 2022 m. buvo pasiektas penkerių metų internetinio sukčiavimo nuostolių rekordas – daugiau kaip 10 mlrd. dolerių, t. y. 3 mlrd. dolerių daugiau nei ankstesniais metais.

FTB duomenimis, apie sukčiavimą internete dažniausiai praneša palyginti jauni 30-40 metų amžiaus piliečiai. Tačiau daugiausia šios rūšies nusikaltimų aukų yra vyresnio amžiaus piliečiai.

Ypač vyresni nei 60 metų žmonės dažniau patekdavo į sukčių, prisistatančių valstybės tarnautojais ar įmonių pagalbiniais darbuotojais, pinkles ir pateikdavo jiems įvairią asmeninę informaciją, įskaitant kredito kortelių duomenis.

Ataskaitoje teigiama, kad senjorai dėl tokio pobūdžio sukčiavimo prarado 724 milijonus JAV dolerių – daugiau nei du trečdalius visų dėl tokio pobūdžio nusikaltimų patirtų nuostolių.

Naudojant išpirkos reikalaujančius virusus, kurie blokuoja kompiuterius tol, kol auka sumoka išpirką, nusikaltėliams atnešė mažiausiai 34 milijonus JAV dolerių.

Lyginant su kitais nusikaltimais internete, ši suma atrodo gana kukli, tačiau, pasak FTB ekspertų, taip gali būti dėl to, kad daugelis tokio pobūdžio nusikaltimų aukų neskuba kreiptis į teisėsaugos institucijas ir mieliau tyliai sumoka nusikaltėliams.

Ekspertai pažymi, kad nors į laikraščių antraštes dažniau patenka atvejai, kai hakeriai naudoja išpirkos reikalaujančią programinę įrangą, kibernetiniai nusikaltėliai kur kas daugiau pinigų pavagia naudodami kitą metodą – BEC atakas.

BEC (angl. Business Email Compromise) reiškia, kad aukos darbinis el. paštas naudojamas aukos ar jos įmonės interesams kenkiančiai veiklai vykdyti. Tai gali būti tiesiog pinigų siuntimas nusikaltėliams, apsimetusiems aukos klientais ar giminaičiais, arba gali būti susijęs su įmonės informacijos perdavimu.

Pernai per vieną garsiausių BEC atakų atvejų Leksingtono miestas neteko 4 mln. dolerių. Šios lėšos, skirtos miesto organizacijai, buvo nukreiptos į privačią banko sąskaitą. Kaip pažymima ataskaitoje, 2022 m. dėl BEC atakų patirti nuostoliai siekė 2,4 mlrd. dolerių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 125

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Trijų raidžių agentūros    -  2023-03-14, 20:33

    Darbuotojų bonusai ir sistemų testavimas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...